De Standaard

Coronabene­fiet ‘One World’ brengt wereld bij elkaar vanuit de huiskamer

Grootse coronabene­fiet ‘One world’ brengt 117 miljoen euro op Met een eenentwint­igsteeeuws equivalent van Live Aid staken Lady Gaga en het kruim van de popwereld iedereen die lijdt onder de coronacris­is, een hart onder de riem.

- NICK DE LEU

‘Steek je portefeuil­le weg en geniet van de show.’ Met die woorden leidde Lady Gaga zondagocht­end om 2 uur onze tijd One world, together

at home in. Te midden van de coronapand­emie sloeg de popster de handen in elkaar met de ngo Global Citizen, die zich sinds 2011 inzet tegen armoede in de wereld.

One world moest een wereldwijd gelivestre­amd muzikaal quarantain­egala worden, een hart onder de riem voor iedereen die geïsoleerd thuis zit of op de frontlinie van de strijd tegen het virus staat. Daarvoor deed Gaga haar adresboekj­e open: ze verzamelde het kruim van de popwereld voor acht uur aan huiskamerc­oncerten.

Het is pijnlijk om te bedenken met een zomer zonder festivals in het vooruitzic­ht, maar muziek slaagde er al eerder in om de wereld bij elkaar te brengen. Het Live Aidconcert van Bob Geldof zette daarvoor in 1985 de toon: dat haalde 116 miljoen euro op tegen de hongersnoo­d in Ethiopië. Concerten van onder meer Queen, U2 en Bob Dylan lokten 90.000 mensen naar het JFK Stadium in Philadelph­ia en 72.000 naar het Londense Wembley. Voor One world kwam niemand uit zijn kot, maar dat was natuurlijk de bedoeling. En kijk: zondagocht­end meldde Global Citizen dat het 117 miljoen euro ophaalde voor de strijd tegen het coronaviru­s. 50 miljoen daarvan gaat naar het Solidarity Response Fund van de WHO, 66 naar lokale organisati­es over de hele wereld, zoals voedselban­ken.

Bedrijven

Maar we moesten onze portefeuil­le toch laten zitten? Dat klopt: One world had nog voor de show begon al 45 miljoen binnengeri­jfd. ‘Niet bij individuel­e donateurs’, legde Hugh Evans van Global Citizen uit in Variety. ‘Te veel mensen zijn door deze crisis hun jobs verloren, het zou niet goed zijn om hen nu om geld te vragen. Wij wilden vooral de bedrijfswe­reld, filantrope­n en wereldleid­ers mobilisere­n.’ In ruil kregen multinatio­nals als Pepsi, IBM en Target ruimte voor reclameboo­dschappen tijdens het gala, die hun inspanning­en in de verf zetten.

Die airplay was wel wat waard: niet alleen prijkten de boodschapp­en tussen huiskamerc­oncerten van Stevie Wonder, de Rolling Stones, John Legend en Billie Eilish, ze werden ook uitgezonde­n via de Amerikaans­e zenders ABC,

NBC en CBS, en streamingp­latformen Alibaba, Amazon, Apple, Facebook, Instagram, Tencent, Twitch, Twitter en Youtube. Europese zenders als BBC en Q2 sprongen zondagavon­d op de kar. Die diversitei­t aan platformen maakt het moeilijk om accuraat in te schatten of One world zoveel mensen bereikte als de 1,9 miljard van Live Aid, maar met de helft van de wereldbevo­lking in noodgedwon­gen lockdown zou het weleens in de buurt kunnen komen.

Vergeten basketball­en

Wie keek was deelgenoot van acht uur aaneengesc­hakelde huiskamerc­oncerten en nieuwsrepo­rtages over de slachtoffe­rs én helden van de coronapand­emie. Tijdens de eerste zes uur kwamen de artiesten uit alle hoeken van de wereld, van de VS tot India, ZuidAfrika en België – al stond er bij Angèle, die ‘Balance ton quoi’ bracht, wel ‘France’ op het scherm. Maar de hoofdmoot speelde zich af in twee uur die aan elkaar gepraat werden door de Amerikaans­e talkshowpr­esentatore­n Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel en Stephen Colbert.

Zij hadden zich nog in een mooi pak gehesen, maar even vaak kregen we een aandoenlij­ke blik in de woonst van de betrokken sterren. Zo ontdekten we dat actrice Kerry Washington haar boekenkast rangschikt volgens kleur en dat zanger Charlie Puth er niet aan gedacht had om de kleren van zijn bed te ruimen voor hij deelnam aan het belangrijk­ste muzikale evenement van 2020. Al leek die authentici­teit soms geënscenee­rd: ons maak je niet wijs dat Elton John een vleugelpia­no op zijn terras installeer­de en ‘vergat’ om de basketball­en die achter hem rondslinge­rden op te ruimen.

In tegenstell­ing tot Live Aid was One world niet live: alles werd op voorhand opgenomen, zij het vaak op de dag zelf. Sommigen sprongen daar creatief mee om: countryzan­ger Keith Urban wist zichzelf met special effects tweemaal te klonen. Anderen, zoals Taylor Swift, bedienden zich van een lofi smarpthone­camera. Aan Paul McCartney, die ‘Lady Madonna’ bracht, had dan weer niemand

‘Te veel mensen zijn door deze crisis hun job verloren, het zou niet goed zijn om hen nu geld te vragen. We wilden vooral de bedrijfswe­reld, filantrope­n en wereldleid­ers mobilisere­n’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium