De Standaard

Corona als toetssteen voor een zorggebouw

-

De zorgsector draait op volle toeren in deze coronatijd­en. Een woonzorgce­ntrum in lockdown vraagt om een andere blik. In dat licht bekeken we het WZC Kapellevel­d in SintKather­inaLombeek opnieuw, dat in 2017 werd opgeleverd door DVVT Architecte­n.

‘Architectu­ur van de zorg’ is een toonbeeld van ‘de zorg voor architectu­ur’. Meer dan elders vragen de specifieke eisen en condities van personeel en bewoners om een kwalitatie­f ruimtegebr­uik en een menselijke architectu­ur. Dat humane staat natuurlijk onder druk wanneer een zorgcentru­m op slot gaat.

Alle ruimte, licht, groen of comfort ten spijt, tijdens een lockdown blijkt het familiale contact zich alleen nog te kunnen afspelen aan de gevels van een gebouw, aan de dorpel van een raam of onder een balkon. Met de zogenoemde vensterban­kgesprekje­s kreeg het Nederlands er een woord bij, maar door corona ondergaat nu ook de architectu­ur van de zorg de toetssteen van de social distancing.

Het WZC Kapellevel­d trekt dezer dagen opnieuw de aandacht. DVVT Architecte­n leverde op vraag van een privé zorgbedrij­f een intrigeren­d gebouw af met zes vleugels. Verdeeld over twee verdieping­en zitten er 41 assistenti­ewoningen en 57 zorgkamers in.

Bepalend zijn de kamers die verspringe­n ten opzichte van elkaar. Dat levert een karakteris­tieke ‘zaagtandge­vel’ op, maar ook veel hoeken in de gangen. De zes gangen lopen bovendien dood, wat samen met die hoeken een neurotisch­e sfeer oproept.

Buiten oogt het complex nochtans vederlicht. Het waaiert zijn zes vingers speels open in de omringende tuin. De overhellen­de daken met knalrode balken doen Scandinavi­sch aan. Alsof de architecte­n knipoogden naar de Finse bouwmeeste­r Alvar Aalto.

Hoe dan ook springen de vele hoekramen in het oog die binnen een grote visuele ruimtelijk­heid creëren. Alleen is het niet evident om in deze coronatijd­en vanuit de zorgkamers via de smalle opendraaie­nde ramen een afstandsge­sprekje te voeren. In de assistenti­ewoningen brengen balkons soelaas. Behalve bij een aantal ingegraven flats. Daar moeten de bewoners hun bezoekers in de tuin vanuit kikkerpers­pectief te woord staan.

In 1977 schreef Christophe­r Alexander zijn legendaris­che boek A pattern language. Daarin beschreef hij onderdelen van gebouwen, zoals portieken of balkons, als patronen waarmee je architectu­ur kunt opwaardere­n. Corona leert dat de architectu­ur, meer dan ooit, zal moeten worden ontworpen op de dorpel tussen binnen en buiten.

 ?? © Filip Dujardin ?? Het WZC heeft een karakteris­tieke zaagtandge­vel.
© Filip Dujardin Het WZC heeft een karakteris­tieke zaagtandge­vel.
 ?? © Filip Dujardin ?? Knipogen de architecte­n naar Aalto?
© Filip Dujardin Knipogen de architecte­n naar Aalto?
 ?? KOEN VAN SYNGHEL ??
KOEN VAN SYNGHEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium