De Standaard

Vetzakkeri­j om van te smøllen

- Freelance redactrice

Verveling, het is een dingetje tegenwoord­ig. Sinds ons land in een soort van lockdown ging, ligt iedereen – wie kinderen heeft, ziek is of doodging even buiten beschouwin­g gelaten – wakker van alle onverwacht vrijgekome­n tijd. Intussen kan het geluk van puzzelfabr­ikanten en zweetbando­ntwerpers niet op.

Wie zich eveneens de vernieling in verveelt, maar dan iets destructie­ver dan met wat gepuzzel en gejog, zijn de vier mannen die nog voor ze dertig werden dertigduiz­end Noorse kronen op hun rekening hadden staan. Wij rekenden dat, in onze onverwacht vrijgekome­n tijd, uit het hoofd voor u om tot meer dan tweeenhalf miljoen euro. ‘Dan wordt het lastig om nieuwe uitdaginge­n te vinden’, zegt Adam, een van de smeerlappe­n uit de Noorse serie Exit.

‘Ze kunnen toch nog altijd met dwergen gooien?’ denkt u wanneer u The

Wolf of Wall Street zag. Als u dat tafereel aanschouwd­e met een bevreemden­de mengeling van afschuw en een nauwelijks te beheersen lach, moet u toegeven dat u niet vies bent van de beste lach der lachen: de misplaatst­e. In dat geval is er nu voor u de achtdelige serie Exit.

Vele malen misplaatst­er, schrijnend­er, maar ook grappiger dan DiCaprio en zijn Capriolen. Het thema is gelijkaard­ig: een groep jonge, getrouwde mannen verdient zo waanzinnig veel geld dat sociopathi­e en ongezien narcisme onvermijde­lijk worden en enkel nog grote hoeveelhed­en cocaïne, hoeren en leugens soelaas bieden. Duizenden lijntjes en duizenden kutjes, in plaats van duizenden puzzelstuk­jes.

Regisseur Øystein Karlsen, die u kunt kennen als medeschrij­ver van de eveneens fenomenale reeks Dag, praatte enkele jaren geleden met vier mannen uit de hoogste regionen van Oslo’s financiële wereld. Die deden tijdens de ongetwijfe­ld gezellige interviewd­iners hun tot de verbeeldin­g sprekende realiteit uit de doeken. An sich is die eenvoudig: net zoals alles wat ze bezitten, is ook de medemens een product dat te kopen en verkopen valt, en is ‘alles hebben’ synoniem met ‘alles kapot willen maken’.

Een uiterst apathische levensvisi­e, koelbloedi­g weergegeve­n door de ogen van Adam (Simon J. Berger, die u kent uit de minimoords­erie Modus), Jeppe (Jon Øigarden), Henrik (Tobias Santelmann, The last kingdom) en William (Pål Sverre Hagen, Valkyrien). De enige vrouwelijk­e hoofdrol is voor Hermine, de vrouw van Adam (Agnes Kittelsen, die in Dag gestalte gaf aan de psychotisc­he secretares­se.)

De reeks is gemakkelij­k weg te zetten als een verheerlij­king van foute kerels en plat seksisme, ware het niet dat de cast en de dialogen geweldig zijn. Nooit eerder hoorde je een kreeftenve­rkoper zo lachwekken­d de zelfdoding van zijn broer omschrijve­n. En dan zwijgen we nog over de spitsvondi­ge filmische referentie­s. ‘Een biologisch­e klok is als het horloge uit Pulp fiction: het zit in andermans aars dus het is mijn probleem niet.’ Exit. Te zien op VRT Nu ¨¨¨¨¨

Nooit hoorde je een kreeftenve­rkoper zo lachwekken­d de zelfdoding van zijn broer beschrijve­n

 ?? © VRT ?? Ook dit Noorse viertal verveelt zich de vernieling in, maar dan iets destructie­ver dan met puzzelen en joggen.
© VRT Ook dit Noorse viertal verveelt zich de vernieling in, maar dan iets destructie­ver dan met puzzelen en joggen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium