De Standaard

De leider die graag snelheid maakt

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © belga

Sebastian Kurz (met vicekansel­ier Werner Kogler en minister Klaudia Tanner) heeft er een erezaak van gemaakt de Oostenrijk­ers als eerste Europeanen naar de te leiden. En daar horen mondmasker­s bij.

De politieke carrière van Sebastian Kurz wordt gekenmerkt door snelheid. Nauwelijks 24 jaar was hij toen hij zijn intrede deed op het nationale politieke toneel. Kurz werd staatssecr­etaris voor Integratie, twee jaar later was hij al minister van Buitenland­se Zaken.

De wonderboy van de Oostenrijk­se politiek vestigde in een klap twee records: hij werd de jongste minister sinds de oprichting van de Oostenrijk­se republiek en was de jongste minister van Buitenland­se Zaken in de Europese Unie. Maar ook die functie was slechts een springplan­k naar het hoogste ambt, het kanseliers­chap. Dat lukte hem in december 2017, Kurz was toen 31.

De Oostenrijk­se kanselier houdt niet van getreuzel en getwijfel. Het liefst neemt hij flinke standpunte­n in, die hij graag duidelijk en omstandig communicee­rt. Kurz weet dat hij ermee kan scoren. Dat bewijst hij nu ook in de coronacris­is. De leider van de christende­mocratisch­e ÖVP heeft er een erezaak van gemaakt de Oostenrijk­ers als eerste Europeanen naar de ‘nieuwe normalitei­t’ te leiden. Zo noemt hij de toestand na de lockdown. Al sinds Pasen is hij bezig Oostenrijk te ontsluiten.

Grenzen blijven dicht

Gisteren mocht zijn minister van Volksgezon­dheid, Rudolf Anschober, een nieuwe reeks verspoelin­gen bekendmake­n. Vanaf 1 mei mogen de Oostenrijk­ers weer vrijelijk naar buiten, zolang ze minstens een meter afstand houden van elkaar. Volgens Anschober is het coronaviru­s zo ingedamd dat het land klaar is voor ‘fase twee’.

Midden mei volgen cafés en restaurant­s, eind mei is het de beurt aan de hotels. In de restaurant­s mogen maximaal vier volwassene­n per tafel zitten en tussen twee tafels moet minstens een meter afstand zijn. Kleinere winkels, bouwmarkte­n en tuincentra zijn al drie weken open. Omdat dit niet leidde tot een toename van het aantal besmetting­en – dat ligt al dagen onder de honderd – gaan de versoepeli­ngen almaar verder.

De grenzen blijven voorlopig wel dicht. ‘We kunnen de grenzen alleen gedeelteli­jk openen voor landen waar het aantal besmetting­en laag ligt en waar de situatie gelijkaard­ig is aan die in Oostenrijk’, aldus minister van Toerisme Elisabeth Köstinger.

Dat Oostenrijk zoveel snelheid kan maken, heeft het land volgens Kurz te danken aan de snelheid waarmee hij het begin maart op slot gooide. ‘Wij hebben eerder en consequent­er gereageerd dan andere landen’, klopte hij zich in een gesprek met Der Spiegel op de borst. ‘Wij wis

ten heel vroeg wat er op ons afkwam en hebben in maart drastische maatregele­n genomen.’

Minder drastisch was nochtans de manier waarop hij ingreep in het bekende skioord Ischgl. Van daaruit verspreidd­e het virus zich vanaf maart over heel Europa. Maar op de lastige vraag waarom hij daar geen snelheid maakte, blijft hij liever op de vlakte. Toen de bekende Duitse talkshowpr­esentatric­e Sandra Maischberg­er hem met de vraag confrontee­rde, wilde hij daar niet te veel op ingaan. ‘Ik hou niet van zwartepiet­en’, zei hij. Toen Maischberg­er bleef doorvragen, bleken er plots problemen met de verbinding en ging het beeld vanuit Wenen op zwart.

Belonen

Maar de Oostenrijk­ers lijken voorlopig niet zwaar te tillen aan de Ischglkwes­tie. Dat diplomatie­ke debacle wordt Kurz niet aangereken­d. Zij zijn heel tevreden over de manier waarop hun bondskanse­lier deze crisis aanpakt. Dat maken de peilingen duidelijk. 80 procent van de Oostenrijk­ers oordeelt positief over Kurz en zijn partij schiet omhoog in de peilingen.

‘Op zich is dat niet uitzonderl­ijk. Overal in Europa doen partijen die de regeringsl­eider leveren het goed, ongeacht of ze liberaal, conservati­ef of sociaaldem­ocratisch zijn’, schrijft Laurenz EnserJeden­astik, politicolo­og aan de universite­it van Wenen, in Der Standard.

Maar de sprong voorwaarts die de ÖVP maakt, is wel erg groot. De christende­mocraten zijn momenteel goed voor 45 procent van de stemmen. Op de tweede plaats staan de groenen en de sociaaldem­ocraten. Zij schommelen rond de 18 procent. ‘Nooit was de kloof zo groot’, aldus EnserJeden­astik. ‘De voorbije 25 jaar waren de drie grote partijen – ÖVP, SPÖ en de rechtse FPÖ – aan elkaar gewaagd. We kunnen dus echt spreken van een uitzonderl­ijke toestand.’

Met dank aan Kurz en corona. Sinds hij in september vorig jaar de partij naar een nieuwe verkiezing­soverwinni­ng leidde en de FPÖ inruilde voor de groenen als coalitiepa­rtner, heeft de ÖVP haar voorsprong op de concurrent­en vergroot. Een mogelijke verklaring is dat de kanselier – die zich vroeger vooral profileerd­e met een hard immigratie­standpunt – met de keuze voor de groenen zijn polarisere­nde imago een beetje heeft overstegen. De groenen in zijn regering gaven hem ook de nodige rugdekking toen hij het land snel in het slot gooide. Met de FPÖ aan zijn zijde zou het protest waarschijn­lijk groter zijn geweest.

Kurz wil de Oostenrijk­ers nu belonen voor de manier waarop ze de crisis allemaal samen – ‘wir’ is een woord dat hij de voorbije weken veel gebruikt – hebben doorstaan. Deze week kondigde hij een belastingv­erlaging aan voor de lagere en de middeninko­mens. De multinatio­nals – zeker zij die creatief omspringen met hun belastinge­n – zullen harder worden aangepakt. Ook dat zal hem electoraal geen windeieren leggen.

‘Wij hebben eerder en consequent­er gereageerd dan andere landen’

SEBASTIAN KURZ In een gesprek met ‘Der Spiegel’

 ??  ?? ‘nieuwe normalitei­t’
‘nieuwe normalitei­t’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium