De Standaard

DE MENS IS EEN RAMP VOOR DE WERELD

- MIA DOORNAERT

Zoals zovelen in deze lockdownpe­riode ruim ik op, of beter gezegd onderneem ik pogingen daartoe. Er zit absoluut geen rek meer op de plaatsen en schappen waar ik boeken kan onderbreng­en, dus moeten er oude voor nieuwe plaatsmake­n. En dan gebeurt altijd hetzelfde. Een titel springt me in het oog. Of ik sla een 40 jaar oud boek open en val op een schitteren­d essay dat nog altijd springleve­nd blijkt te zijn. En dan ga ik op de dichtstbij­e bank, stoel of boekenkist zitten om het werk ‘even’ in te kijken, en ben ik verloren.

Aldus springt me, op een ‘oud’ schap, de titel De mens is een ramp voor de wereld in het oog. Het lijkt wel of ik Greta Thunberg en de klimaatstr­ijders aller landen hoor. In feite heb ik een in 1969 uitgegeven boek vast, een bundel met interviews van de legendaris­che Vrij Nederlandj­ournaliste Bibeb, pseudoniem van Elisabeth

Maria LampeSoutb­erg (19142010).

Gedreven door jeugdsenti­ment ga ik erbij zitten. De late jaren

60, dat zijn provo, de Kabouterbe­weging, de wereldwijd uitgezonde­n tvbeelden van de rookbommen en rellen die in 1966 het huwelijk van kroonprins­es Beatrix verstoren. En wat lees ik? Dat een progressie­ve professor niet uitsluit dat er een ‘staatsgree­p van rechts’ plaatsvind­t als reactie op dat jeugdige geweld. Net zo krijgen we nu waarschuwi­ngen om de oren geslagen dat we op weg zijn naar een autoritair bewind, wegens de coronamaat­regelen.

Heel actueel klinkt ‘Prof. dr. W.F. Wertheim’ wanneer hij zegt dat hij in de toenmalige situatie van Indonesië niet in ontwikkeli­ngshulp aan het gewezen Nederlands­Indië gelooft. ‘Veel te veel verdwijnt in de zakken van belanghebb­ende corrupte ambtenaren.’

De pandemie legt ongenadig bloot welk een kloof er op wereldvlak gaapt tussen rijk en arm, en welk een gesel inderdaad de corruptie is.

Met alle klachten die er hier te lande kunnen zijn over het beleid en over de communicat­ie zijn er bedden beschikbaa­r op spoedafdel­ingen, en hebben we een gezondheid­sdienst die werkt, mede dankzij de bewonderen­swaardige inzet van verzorgend personeel en ondersteun­ende diensten.

Het contrast met het continent aan onze zuidgrens, Afrika, is afgrondeli­jk. De bekende Britse journalist Ian Birrell – in 2015 uitgeroepe­n tot tegelijk ‘reporter van het jaar’ en ‘columnist van het jaar’, en als medeoprich­ter van Africa Express promotor van Afrikaanse muziek – bracht daar onlangs ontstellen­de cijfers over op de site UnHerd.

Als enig lichtpuntj­e van de pandemie ziet hij dat de Afrikaanse leiders en bestuurlij­ke elites nu voorlopig niet meer naar het buitenland kunnen reizen om zich daar volgens ‘goede’ gewoonte medisch te laten verzorgen. En dat ze zich dan hopelijk eens gaan bekommeren om de lamentabel­e toestand van de gezondheid­szorg in eigen land. Hij somt van land tot land ontstellen­de cijfers op. Zo schrijft hij over Malawi: ‘Onze vroegere staatssecr­etaris voor Ontwikkeli­ngshulp, Rory Stewart, wees erop dat GrootBritt­annië in de loop van een halve eeuw 4,5 miljard pond in Malawi gepompt heeft en het land niettemin alsmaar armer werd. Nu ontdekken we dat het zo diep aangevrete­n is door corruptie en wanbestuur dat er slechts 25 bedden voor spoedzorg zijn in openbare ziekenhuiz­en die voor 17 miljoen mensen moeten instaan.’ Het is een echo van wat de professor aan Bibeb zei over ontwikkeli­ngshulp die in de verkeerde zakken verdwijnt.

In die zin is de mens, of zijn in elk geval bepaalde mensen, bepaalde leiders, bepaalde elites, inderdaad een ramp voor het eigen land en dus ook voor de wereld, want op die wereld kennen dodelijke virussen geen grenzen. Elk land kan een zwakke schakel zijn voor een hele wereldgeme­enschap. Wanneer de pandemie uitgewoed is, wordt het dringender dan ooit om de eeuwige vraag aan te pakken hoe, en dat niet alleen in Afrika, ‘culturen’ van nepotisme en corruptie te helpen ombuigen naar goed bestuur.

Elk land kan een zwakke schakel zijn voor een hele wereldgeme­enschap

Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium