De Standaard

Welkom in de anderhalve­metersamen­leving

In ZuidoostAz­ië rijpen de innovaties voor de anderhalve­metersamen­leving. De tendens is duidelijk: de samenlevin­g wordt contactloz­er en sterieler.

- © getty © ap GISELLE NATH

McDonald’s is in veel landen, zoals hier in Thailand, alleen open voor

In Italië werden waarbij het contact geminimali­seerd wordt. ingezet om temperatur­en te meten, eten te brengen, videogespr­ekken te voeren en vloeren te desinfecte­ren.

‘Het leven zoals we dat kenden, is door het virus voorbij’, schrijft de Singapores­e The Straits Times in een opiniestuk. De conclusie van de krant is dat ‘innovatiev­e ideeën die het risico op besmetting verkleinen, blijvers zullen zijn’. De aandacht in ZuidoostAz­iatische media voor technologi­sche innovaties in de anderhalve­meterecono­mie is groot. ‘Corona brengt miserie, maar ook opportunit­eiten’, vindt Shigenobu Nagamori, de ceo van Japanse emotorenma­ker Nidec. ‘Het virus zal zich zeker een jaar verspreide­n, maar het zou niet goed zijn om in die periode niet te durven ondernemen.’

Een sterieler ‘nieuw normaal’ lijkt dichterbij te komen. Kantines met plastic gordijnen, schoolexam­ens in sportstadi­ons en gezichtssc­anners die zelfs gasten met een mondmasker herkennen, zijn in opmars in Azië. Niet alle proefproje­cten zullen aanslaan en sommige trends doken al op voor de coronacris­is, maar wat kan contactloo­s samenleven betekenen?

1. Huwen via livestream

Op 4 april waren de boekhouder Ha JiSoo en de bediende Park Jiye het eerste ZuidKoreaa­nse koppel om hun jawoord te geven via nieuwe interactie­ve livestream­ing. Hun familie was erbij, in digitale vorm althans. Ze logden in, volgden de ceremonie die via telefoons werd gefilmd en maakten hun wensen over.

Het telecombed­rijf dat de technologi­e levert, heeft nog meer grote plannen. Het wil mensen online naar de markt laten gaan, waarbij ze live kunnen kiezen welke groenten ze aan huis laten leveren. Ook werkt het aan artificiël­e intelligen­tie om kinderen te helpen met leren en hen te entertaine­n.

2. Robot als verpleegas­sistent

In Italië werden onlangs ziekenhuis­robots ingezet. Ze meten temperatur­en, brengen eten, maken veilige videogespr­ekken mogelijk en desinfecte­ren de vloeren. Indiase en Maleisisch­e ziekenhuiz­en willen ook snel lokaal gemaakte robots inschakele­n.

3. Drivethrou­ghtesting

ZuidKorea was het eerste land om langs de kant van de weg screenings­tations te plaatsen, waar mensen vanuit hun wagen een snelle coronatest kunnen laten uitvoeren. Ondertusse­n kun je

 ??  ?? ziekenhuis­robots
ziekenhuis­robots
 ??  ?? drivethrou­gh,
drivethrou­gh,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium