De Standaard

Herneemt de voetbalcom­petitie?

Bundesliga is er klaar voor, maar Pro League hoopt op njet

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT © belga

3, het verhaal 1415

Een kat heeft negen levens, Royal Excel Moeskroen heeft er ongetwijfe­ld nog een paar meer. Maar of de club vandaag in beroep voor het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) ook dit jaar de licentiest­orm overleeft, is twijfelach­tig. Eerder deze maand botste de Henegouwse voetbalclu­b op een njet van de licentieco­mmissie van de Belgische voetbalbon­d. De club kon niet aantonen dat ze over het nodige geld beschikte om het komende seizoen door te spartelen.

Maar de licentieco­mmissie zag ook voor het eerst in jaren staalharde bewijzen van wat iedereen al vermoedde. En dat is dat spelersmak­elaar Pini Zahavi en zijn medewerker Marc Rautenberg tot 2018 een rol speelden bij het beheer van RE Moeskroen. De club zelf heeft dat de voorbije jaren altijd ontkend. Volgens het reglement mogen makelaars geen club bezitten of een rol spelen bij het beheer.

Football Leaks

De hele Belgische voetbalwer­eld, Pro Leagueceo Pierre François inbegrepen (DS 9 november 2018), vermoedt al jaren hoe de vork in de steel zit bij Royal Excel Moeskroen. Eigenlijk waren er ook al bewijzen sinds de Football Leaksonthu­llingen in deze krant (DS 9 november 2018). Toen al bleek uit intern mailverkee­r van de club dat Pini Zahavi in 2016 nog aan de touwtjes trok bij de club, terwijl dat reglementa­ir al niet meer mocht. Maar de licentieco­mmissie had die interne Football Leaksmails niet en dus kreeg de club toch een licentie.

Dit jaar ligt het anders: de commissie heeft een vonnis van de ondernemin­gsrechtban­k in Doornik van oktober 2019 in handen dat nog maar eens zwart op wit aantoont wie echt de plak zwaait bij de club.

De rechtbank beslechtte op 24 oktober 2019 een zakelijk conflict tussen RE Moeskroen en het Franse agentschap voor sportmarke­ting Sport Vision Associés van JanLuc Gripond in het voordeel van die laatste. De discussie ging over een onbetaalde factuur van 65.000 euro van 17mei 2017.

Beide partijen verwezen in hun argumenten voor de rechtbank naar mails en gesprekken die ze in 2018 met Rautenberg en ‘Pini’ voerden over de betaling van die facturen. Officieel speelden de twee makelaars op dat moment nochtans al lang geen enkele rol meer bij Moeskroen. Tenminste, dat was wat de verantwoor­delijken van Moeskroen altijd zijn blijven volhouden.

Schone Handen

Daarboveno­p beschikt het BAS vandaag over nog een derde extra belastend argument. Tijdens ‘Operatie Schone Handen’, het gerechteli­jk onderzoek naar omkoping binnen het Belgische voetbal, werd de telefoon van Moeskroenc­eo Paul Allaerts in maart 2018 afgetapt.

Met omkoping had Allaerts niets te maken, zo bleek, maar hij pleegde wel twee vreemde telefoontj­es met Marc Rautenberg, waarin die uitlegde hoe hij zou maken dat er veel geld op de clubrekeni­ngen van Moeskroen zou terechtkom­en. Geld waarvan – aldus Rautenberg in het telefoontj­e – de oorsprong niet mocht uitlekken. Uit de tap blijkt niet duidelijk of het geld van makelaars afkomstig is, maar wat wel zeker is, is dat Rautenberg aan de touwtjes trok bij de club.

Intussen zou de Thai Pairoj Piempongsa­nt, sinds 2018 de officiële eigenaar van Moeskroen en ook een zakenrelat­ie van Zahavi, toch bereid zijn vers geld in de club te steken. Het is afwachten of die belofte het BAS kan overtuigen. Intussen loopt het onderzoek dat het federaal parket sinds april vorig jaar voert naar de schimmige financieri­ng en eigendomss­tructuur van Moeskroen voort.

Marc Rautenberg, medewerker van makelaar Zahavi, beloofde in 2018 dat er geld op de rekeningen van Moeskroen zou terechtkom­en

 ??  ??
 ??  ?? Zien we
Moeskroen volgend seizoen nog terug in eerste klasse?
Zien we Moeskroen volgend seizoen nog terug in eerste klasse?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium