De Standaard

DE ECB KAN HET NIET ALLEEN

- BART STURTEWAGE­N

Alsof de combinatie van medische, sociale, economisch­e en politieke gevolgen van de coronacris­is nog niet ingewikkel­d genoeg was, komt er in Europa ook nog een juridisch conflict bovenop. Een guerre des juges.

Het Bundesverf­assungsger­icht, het Duitse grondwette­lijk hof, wierp gisteren een forse steen in de toch al onrustige kikkerpoel door te oordelen dat de Europese Centrale Bank (ECB) beter moet beargument­eren waarom ze jaren geleden begon met het massaal opkopen van obligaties om de economie te stimuleren. Daardoor daagt het Duitse hof, gevestigd in Karlsruhe, het Europese Hof van Justitie, zetelend in Luxemburg, uit. Dat laatste had eerder immers geen graten gezien in het opkoopprog­ramma van de ECB.

De uitspraak heeft geen onmiddelli­jk gevolg voor de nog veel massalere inkopen van de ECB in het kader van de coronacris­is, die moeten dienen om het financieel systeem te stabiliser­en nu de economie een instorting meemaakt van zowel de vraag als het aanbod. Karlsruhe geeft de ECB, gevestigd in Frankfurt, drie maanden de tijd om met een goede uitleg te komen, wat wel zal lukken. Maar op termijn kunnen er nieuwe klachten tegen de ECBpolitie­k komen die zich steunen op het Duitse vonnis van gisteren. De onafhankel­ijkheid van de ECB lijkt aangetast nu de bank zich voor haar crisisbehe­er blijkbaar moet verantwoor­den bij een Duitse rechtbank.

Dat werpt een schaduw over de financiële stabilitei­t van de eurozone in de komende maanden en jaren. En intussen creëert ‘Karlsruhe’ al meteen een precedent dat nog veel verstrekke­nder is. Door met een beroep op de Duitse grondwet te weigeren zich neer te leggen bij de primauteit van het Europese Hof, biedt het landen als Polen en Hongarije een gedroomd argument om hetzelfde te doen. Die twee OostEurope­se lidstaten voeren de jongste jaren een beleid dat de rechtsstaa­t uitholt en rechten en vrijheden aantast. Geen wonder dat de Europese Commissie zich gisteren, in afwachting van een grondige analyse, op de vlakte hield. De positie van de bevoegde commissari­s, Didier Reynders, in die twee conflicten oogt plots een stuk zwakker.

Vloeken op Karlsruhe heeft evenwel weinig zin. De Duitse terughoude­ndheid in het monetaire beleid is al langer bekend. De bedragen die de ECB al jarenlang uit het niets creëert, worden stilaan hallucinan­t. Het is tijd om te erkennen dat de ECB het niet alleen kan. De eurolanden moeten hun eigen verantwoor­delijkheid nemen in het gezamenlij­k bestrijden van de opeenvolge­nde crisissen. De euro is niet blijvend bestand tegen hun eeuwige verdeeldhe­id.

De euro is niet blijvend bestand tegen de eeuwige verdeeldhe­id van de eurolanden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium