De Standaard

Testen in een tent

- © belga © belga

In Duitsland gaan de meeste leerlingen van het laatste jaar van de humaniora al sinds 27april opnieuw naar school. Zij moeten binnenkort hun ‘abitur’ halen, hun einddiplom­a.

Elke deelstaat heeft zijn eigen beleid. Beieren, dat gisteren nog 330 besmetting­en op 100.000 inwoners telde, is het zwaarst getroffen door het nieuwe coronaviru­s en heeft de strengste quarantain­emaatregel­en opgelegd. Daar is het de bedoeling dat vanaf 11 mei de leerlingen naar school gaan die volgend jaar hun eindexamen moeten doen. Vanaf 18 mei gaan de scholen stapsgewij­s open voor de leerlingen van de andere jaren. De vereniging van leerkracht­en heeft de regering gevraagd om geen richtlijne­n voor alle scholen te geven. Zij wil dat elke inrichtend­e macht zelf kan beslissen wanneer en hoe ze de school weer opent.

De Beierse deelstaatr­egering hoopt dat tegen half juni alle scholen weer open zijn. De klassen mogen maximaal vijftien leerlingen tellen, die op de speelplaat­s een mondmasker moeten dragen.

De noordelijk­e deelstaat Mecklenbur­gVoorPomme­ren heeft slechts 43,7 besmetting­en per 100.000 inwoners. Daar gaan de scholen nu ook mondjesmaa­t meer open, jaar per jaar.

Een gymnasium in Neustrelit­z heeft met een farmaceuti­sch bedrijf afgesproke­n dat de leerlingen vrijwillig twee keer per week getest zullen worden. Daarvoor is een speciale tent voor de school opgetrokke­n. Het is een experiment om uit te zoeken of het mogelijk zou zijn om meer leerlingen in een klas toe te laten.

 ??  ?? Italië houdt zijn scholen al tot september dicht.
Italië houdt zijn scholen al tot september dicht.
 ??  ?? De klassen mogen straks maximaal vijftien leerlingen tellen.
De klassen mogen straks maximaal vijftien leerlingen tellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium