De Standaard

De helft naar school, de andere helft thuis (en dan wisselen)

-

In Italië is deze week ‘fase twee’ aangebroke­n, wat neerkomt op een zeer voorzichti­ge versoepeli­ng van de strenge coronamaat­regelen. Maar de scholen blijven er tot in september dicht. Veel hangt af van het effect van fase twee op het verloop van de curve: evolueert die positief, of krijgt Italië net een stijging van het aantal besmetting­en en doden?

Italië houdt de scholen dus voorlopig dicht, deels uit vrees voor een tweede uitbraak van het nieuwe coronaviru­s, deels omdat een heropening zo laat in het schooljaar volgens sommigen toch niet veel zin meer heeft. Het schooljaar in Italië is immers al na de eerste week van juni afgelopen.

Veel ouders maken zich nu wel zorgen over de kinderopva­ng, tijdens de drie maanden durende zomervakan­tie, aangezien de zomerkampe­ns en de sportactiv­iteiten nog niet hervat zijn. Daarnaast is er nog veel onzekerhei­d over de heropening van de scholen in september: wordt zelfs die datum wel gehaald? De mogelijkhe­id om de social distancing daarbij te respec teren, en klassen met dicht op elkaar gepakte leerlingen te vermijden, wordt daarbij cruciaal.

Minister van Onderwijs Lucia Azzolina zei in een interview met de Italiaanse televisie dat september realistisc­h is, ook voor de lagere school. ‘De kinderen heb ben het recht om terug naar school te gaan’, zei hij. Azzo lina denkt nu aan een ‘gemengd systeem’: de helft van de kinderen volgt les op school, de andere helft blijft thuis en volgt online mee. Tijdens de week worden de groepen kinderen gewisseld, zodat niemand het sociale contact op school moet mis sen maar de social distancing tussen de leerlingen en leraars wel maximaal gerespecte­erd wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium