De Standaard

Afstand houden is geen must

- © Arthur Vriend

In Nederland gaan de basisschol­en en de kinderdagv­erblijven maandag weer open. Kinderen zullen de helft van de tijd naar school gaan, zodat er met kleine groepen gewerkt kan worden. Het kabinet van premier Mark Rutte nam die beslissing nadat experts tot de conclusie waren gekomen dat de gedeelteli­jke heropstart van het onderwijs ‘waarschijn­lijk’ niet tot een aanzienlij­ke extra ziektelast en belasting van de zorg zou leiden.

In de scholen krijgen de kinderen een grote bewegingsv­rijheid: ze hoeven geen anderhalve meter afstand te houden en mogen ook sporten. Wel worden er speciale voorzorgen genomen voor het onderwijze­nd personeel. Bij klachten kunnen ze zich laten testen en verder mogen leraars met een verhoogd risico op besmetting thuis blijven werken.

Hoewel de beslissing al genomen is, blijft de discussie over de veiligheid van schoolgaan­de kinderen volop woeden. Volgens sommige peilingen zou de helft van de directeurs en de helft van de ouders zich zorgen maken.

Ook mag weer voluit, op de scholen.

Maar ook onder de medische experts is de discussie nog niet beslecht. Zo twijfelt de Groningse microbiolo­og Alexander Friedrich aan de betrouwbaa­rheid van recente studies die stellen dat het besmetting­srisico bij kinderen zeer laag is en dat jonge kinderen het virus zelden verspreide­n.

De polemiek wordt ook nog gevoed door een veelbespro­ken

studie van de Duitse viroloog en overheidsa­dviseur Christian Drosten, die vaststelde dat de hoeveelhei­d virusdeelt­jes in de keel van besmette patiënten even hoog is bij kinderen als bij volwassene­n.

Middelbare scholen mogen in Nederland pas op 2 juni weer open, mits de cijfers over ziekenhuis­opnames gunstig blijven.

 ??  ?? sporten
sporten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium