De Standaard

Niet praten tijdens de lunch

- © getty images

China heeft een meer invasieve aanpak, waarbij het iedereen uit een ‘risicowijk’ of met een ‘risicocode’ op zijn smartphone, isoleert. Daardoor kunnen scholen ook openen volgens strikte anderhalve­meterregel­s.

Een echt uniforme aanpak is er niet: steden, provincies, lagere scholen en universite­iten hebben allemaal een zekere autonomie om zelf de regels en risico’s in te schatten. In Peking trotseren studenten opzichters in volledige maanpakken, scanners en twee temperatuu­rmetingen per dag, in Huangzhou dragen de kinderen anderhalve­meterhoedj­es (DS 30 april). In Shanghai moet elke student een voorverpak­te lunch eten zonder te praten.

Die militaire discipline en de hardhandig­e weren van risicogedr­ag ondermijne­n het sociale leven op school. Maar in China heerst hoe dan ook al een competitie­ve ‘testcultuu­r’ in de scholen. Voor het psychosoci­ale welzijn van de kinderen is er nog niet veel aandacht. Het nationale examen is het hoogtepunt van het onderwijss­ysteem, en dat examensyst­eem moet koste wat het kost gered worden. Het bepaalt welke kinderen naar de beste scholen en voortgezet­te opleidinge­n mogen. Online leren is er dan ook aan een snelle opmars bezig.

Peking heeft zelfs besloten

om de kinderen van de hulpverlen­ers in Wuhan tien extra bonuspunte­n te geven bij hun kandidatur­en voor het middelbaar. Ze krijgen ook prioriteit in de crèches.

 ??  ?? In Shanxi wordt de temperatuu­r van de passanten gemeten.
In Shanxi wordt de temperatuu­r van de passanten gemeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium