De Standaard

Les in een pretpark

- © getty images

Denemarken was een van de landen die het vroegst in lockdown gingen en volgens The Telegraph ook het eerste nietAziati­sche land dat de restrictie­s versoepeld­e. Die voorsprong loonde, het aantal infecties bleef onder controle. Op 15april heropende Denemarken de lagere scholen voor kinderen tot 12 jaar. Oudere leerlingen zitten nog steeds thuis.

De transitie is moeilijk. De kinderen moeten in beurten aan de school afgezet worden en om de twee uur hun handen wassen. De ouders mogen niet mee binnen in de scholen. Op de speelplaat­s mag er alleen in kleine groepjes gespeeld worden. Omdat tussen elk tafeltje twee meter moet zitten, zijn er te weinig lokalen. In de hoofdstad zijn daarom voetbalsta­dia en een pretpark geopend voor schoolgebr­uik. De toiletten moeten meermaals per dag schoongema­akt worden. Dat Denemarken dat kan, komt omdat het zowel leerkracht­en als leerkracht­assistente­n had. Daardoor konden de klassen gesplitst worden.

Sinds de lagere scholen en de crèches weer open zijn, is het reproducti­egetal toch gestegen van 0,6 naar 0,9. Premier Mette Frederikse­n wil voorzichti­g blijven. ‘We kunnen tegen 10mei misschien nieuwe beslissing­en nemen. Maar deze ziekte is listig. In een paar dagen kan de situatie compleet veranderen’, zei ze. Doordat de scholen weer open zijn, zijn de telewerken­de ouders wel productiev­er geworden, zei regeringsa­dviseur CarlJohan Dalgaard. Al is er in Denemarken ook wel beleidsaan­dacht voor psychosoci­ale problemen door isolatie. Het meest recente regeringsa­dvies zegt dat je ‘knuffels mag geven aan je naasten, bijvoorbee­ld je kleinkinde­ren’.

 ??  ?? De leerlingen moeten om de twee uur hun handen wassen.
De leerlingen moeten om de twee uur hun handen wassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium