De Standaard

Weinig ruimte voor meer sociale contacten

Als iedereen één willekeuri­ge vriend uitnodigt, kan de epidemie opnieuw losbarsten. Kunnen we meer sociale vrijheid op onze buik schrijven?

-

besmetting­en niet weer meer mogelijkhe­den tot sociale contacten toe? Na de Veiligheid­sraad werd meegedeeld dat ten vroegste 18 mei opnieuw samenkomst­en thuis zouden kunnen. Maar dat is nog niet beslist.

Hens wijst erop dat vandaag iedereen in een ‘epidemisch­e silo’ zit, waarbij niet iedereen met iedereen verbonden is. ‘Indien we allen in contact treden met elkaar, buiten de epidemisch­e silo’s, zullen we weer in de problemen raken.’

Versoepeli­ngen

Dat wil niet zeggen dat er geen enkele ruimte is, al is die wel beperkt. ‘Vergeet niet dat er al een aantal versoepeli­ngen plaatsvind­en’, zegt Geert Molenbergh­s, professor biostatist­iek (UHasselt, KU Leuven). Op 11 mei kunnen de winkels immers opnieuw open, vanaf volgende week vrijdag zit een deel van de leerlingen opnieuw op de schoolbank­en. ‘Die scenario’s hebben we doorgereke­nd. Dat laat zien dat er niet zo heel veel ruimte is om op sociaal vlak ook nog enorme versoepeli­ngen te doen. Door de lockdown zijn onze sociale contacten teruggeval­len tot 15 procent van wat we in normale tijden hadden. Dat zou kunnen stijgen tot 20 à 30 procent, als aan een aantal voorwaarde­n voldaan is. Maar dat is dus nog steeds een enorme afbouw van wat we gewoon zijn.’

Het Comité P kreeg in vijf weken 111 klachten over een coronaboet­e. Burgers uiten hun ongenoegen over de boete die ze opgelegd kregen, over het feit dat de agenten geen mondmasker­s of handschoen­en droegen, of de nodige afstand niet respecteer­den. Anderen maken gewag van agressie, intimidere­nd taalgebrui­k of geweld door de agent.

‘Onze sociale contacten zijn teruggeval­len tot 15 procent van vroeger. Dat zou kunnen stijgen tot 20 à 30 procent’

GEERT MOLENBERGH­S Professor biostatist­iek (UHasselt, KU Leuven)

Ruim helft van woonzorgce­ntra coronavrij

In 57,5 procent van de woonzorgce­ntra is geen enkele coronabesm­etting vastgestel­d, blijkt uit hun zelfrappor­tage. Twee weken geleden rapporteer­de nog minder dan de helft coronavrij te zijn. ‘Hoe meer we testen, hoe duidelijke­r het wordt dat we met een beperkt aantal woonzorgce­ntra zitten met een groot aantal besmetting­en’, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Geen bloemen afhalen op Moederdag

De bloemisten moeten zondag, op Moederdag, de deuren gesloten houden. De Koninklijk­e Unie van Floristen had gevraagd de deuren te mogen openen als afhaalpunt, maar die vraag is afgewezen op grond van het gelijkheid­sbeginsel. De bloemisten kunnen bestelling­en wel thuis leveren.

Gevangenen maken 61.000 mondmasker­s

De gedetineer­den in de Belgische gevangenis­sen hebben al 61.000 mondmasker­s gemaakt. Ze zijn bedoeld voor de gevangenis­sen en externe organisati­es, waaronder Kind & Gezin, Infrabel en de Dienst Vreemdelin­genzaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium