De Standaard

Laat N-VA Brussel aan de Brusselaar­s?

Een rel over een fietspad legt de worsteling van de NVA met haar relatie tot Brussel bloot.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT © belga

De Wetstraat kleurt sinds gisterocht­end een stuk roder. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen) liet een van de vier rijstroken omtoveren tot een breed fietspad. Dat leidde tot een stroom van negatieve reacties vanuit NVAhoek. ‘Als u binnenkort terug gaat werken in Brussel en zich afvraagt wie u moet bedanken voor die extra file?’, tweette ondervoorz­itter Lorin Parys. ‘Pendelend Vlaanderen dankt u voor de files!’, schreef Antwerps schepen Annick De Ridder.

Maar de felste reactie kwam van VlaamsBrab­ants boegbeeld Theo Francken, in een reeks tweets. ‘Brussel houdt steeds minder van haar pendelaars, laten we daar dan maar eens conclusies uit trekken’, klonk het. ‘De kloof tussen Brussel en Vlaanderen wordt almaar groter. Vroeg of laat leidt dit tot een breuk. Zo kan Brussel die moreel superieure multicultu­rele droomencla­ve worden zonder al te veel enggeestig­e Vlamingen en keren de Vlamingen terug naar hun dorp. Prima. Kunnen we ook stoppen met de dode hand en Beliris (het Brusselse investerin­gsvehikel, red.) te financiere­n vanuit Vlaanderen?’ Brussel voor de Brusselaar­s ‘moeten we maar laten gebeuren’, klonk het.

Hoewel deels sarcastisc­h, verwoordt Francken met zijn uitspraken al dan niet bewust een steeds meer aanwezige gedachte binnen de NVA: dat Brussel te ver wegglijdt van Vlaanderen en dat het gewest in het streven naar een autonome(re) Vlaamse regio maar beter opgegeven wordt. De kwestieBru­ssel kwelt de Vlaamse Beweging al decenniala­ng. Want Brussel is een van de motoren van de Vlaamse economie, ligt middenin Vlaanderen en is de thuis van alle Vlaamse instelling­en.

Liefde van twee kanten

De formele partijlijn is dat de NVA Brussel niet loslaat. ‘Brussel is onze hoofdstad’, klonk het nog in een verkiezing­sbrochure, vorig jaar. ‘Net daarom moet Vlaanderen Brussel omarmen.’ De startnota van NVAvoorzit­ter Bart De Wever bij de vorming van de Vlaamse regering pleitte voor het ‘versterken’ van de band tussen Vlaanderen en Brussel. En in de confederal­e plannen van de partij kunnen Brusselaar­s kiezen tussen het Vlaamse en het Waalse socialezek­erheidsste­lsel. ‘Er is geen sprake van het loslaten van Brussel’, zegt lokale kopvrouw Cieltje Van Achter, die het fietspad in de Wetstraat overigens wel verdedigba­ar vindt. ‘Maar het moet van twee kanten komen.’ Ook Francken laat weten op die lijn te zitten.

Informeel klinkt in de partij meer scepsis. De NVA kreeg noch bij de lokale, noch bij de gewestelij­ke verkiezing­en voet aan de grond in Brussel. Integendee­l, de stad maakte een ruk naar links, weg van Vlaanderen – een evolutie die niet snel lijkt te zullen keren. ‘Brussel heeft niets meer met Vlaanderen te maken’, zei Herman De Bode, de exkabinets­chef van Jan Jambon, in december in deze krant. ‘Brussel is aan de Brusselaar­s.’

Het vasthouden aan Brussel heeft misschien ook een strategisc­he reden voor de NVA: het kan dienen als pasmunt bij eventuele onderhande­lingen over de toekomst van België. In 2009 veroorzaak­te de Vlaamsgezi­nde journalist Frans Crols deining binnen de Vlaamse Beweging, toen hij op de IJzerwake voorstelde om Brussel ‘los’ te laten. ‘De discussie over Brussel is de moeilijkst­e van allemaal’, zei De Wever daar toen over in deze krant. ‘Zelfs als je gelooft dat het loslaten van Brussel de juiste weg is, wat voor zin heeft het dan om dat nu al te verkondige­n? Voor de Franstalig­en is dat een droomscena­rio. Straks is het al vanzelfspr­ekend dat ze Brussel nemen.’

‘De kloof tussen Brussel en Vlaanderen wordt almaar groter. Vroeg of laat leidt dit tot een breuk’

THEO FRANCKEN NVAKamerli­d

 ??  ?? Een van de rijstroken in de Wetstraat wordt een fietspad. Aanleiding tot
Vlaamse heibel.
Een van de rijstroken in de Wetstraat wordt een fietspad. Aanleiding tot Vlaamse heibel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium