De Standaard

‘Weinig zicht op wat er met wapens gebeurt’

- ANOUK TORBEYNS

De invoer van wapens in Vlaanderen blijft jaar na jaar stijgen. De versplinte­ring van registrati­ebanken maakt controle niet evident.

‘De legale wapenhande­l is nauw verbonden met het illegale circuit. Een eengemaakt controlesy­steem is daarom onontbeerl­ijk.’ Dat zegt onderzoeke­r Diederik Cops van het Vlaams Vredesinst­ituut. Dat is een onafhankel­ijk instituut binnen het Vlaams Parlement dat onderzoek verricht naar conflict en geweld in de samenlevin­g en naar wapenhande­l en gebruik. In een nieuw rapport stelt het Vredesinst­ituut dat het aantal ingevoerde wapens met een vergunning is verdubbeld in vergelijki­ng met vijf jaar geleden. Waar in 2013 de waarde van ingevoerde wapens nog 5,5 miljoen euro bedroeg, steeg dat bedrag in 2018 naar 10,3 miljoen euro. Waar die wapens uiteindeli­jk terechtkom­en, is niet altijd duidelijk.

‘Dit onderzoek was een huzarenstu­kje’, vertelt onderzoeke­r Diederik Cops. ‘De verkokerin­g van het aantal betrokken diensten en gegevensba­nken in ons land maakt dat data verzamelen geen sinecure is. Zo is er de Vlaamse dienst “controle strategisc­he goederen”, maar ook het centraal wapenregis­ter, de provincial­e wapendiens­ten, de schietspor­tfederatie, de gegevens over de politiebew­apening en de jacht van het Agentschap Natuur en Bos … Uit al die verschille­nde databanken hebben we zo’n adequaat mogelijk beeld over het aantal wapens in Vlaanderen gedestille­erd.’

Niet waterdicht

Het kluwen aan die databanken legt meteen ook een groot pijnpunt bloot. ‘We merken al lang dat er weinig informatie onderling wordt uitgewisse­ld. Verschille­nde diensten zijn onderbeman­d en focussen zich terecht op hun kerntaken. Continu overleg en samenwerki­ng met andere diensten verdwijnt naar de achtergron­d. Ook digitalise­ring van informatie blijkt anno 2020 nog een struikelbl­ok’, weet Cops. ‘De versnipper­ing leidt tot bureaucrat­ie. Wanneer iemand zijn wapen krijgt aangelever­d, kan die soms pas enkele maanden later naar de proefbank gaan (om wapens te keuren of onklaar te maken, red.) en wordt zijn wapen nadien pas geregistre­erd bij het centraal wapenregis­ter. Zo krijgen we geen zicht waar in tussentijd eventueel misbruik plaatsvind­t. Als je controlesy­steem niet honderd procent waterdicht is, kun je niet vermijden dat legaal ingevoerde wapens toch in het illegale circuit terechtkom­en.’

Zwaarder geschut

Hoewel de cijfers onmogelijk het volledige plaatje kunnen vertellen, stelt het Vredesinst­ituut toch vast dat het gros van de vergunde vuurwapens en munitie naar recreatiev­e en sportschut­ters gaan. Daarnaast is de stijging van het aantal vuurwapens toe te schrijven aan de jacht en de wapenverza­melaars. Uit bijkomend onderzoek, in samenwerki­ng met onderzoeks­bureau iVox, blijkt nog dat 4 à 5 procent van de Vlaamse gezinnen een wapen in huis heeft. Nog eens 4 procent zegt te overwegen een wapen in huis te houden, meestal ter zelfverded­iging. Nochtans kan dat volgens de wapenwet alleen onder zeer strikte voorwaarde­n.

Tot slot betekent een stijging van de invoer van vuurwapens niet noodzakeli­jk dat het aantal actieve vuurwapens evenredig toeneemt. Zeker in het geval van politiebew­apening lijkt er eerder sprake van een vervanging van verouderde vuurwapens. Door de terroristi­sche aanslagen in de afgelopen jaren steeg de vraag naar zwaarder geschut voor onze veiligheid­sdiensten, maar het arsenaal aan (semi)automatisc­he wapens werd niet grondig uitgebreid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium