De Standaard

Syrische familie vangt bot bij Europees Hof Mensenrech­ten

Begint de Duitse voetbalcom­petitie over twee weken weer, al is het dan voor lege tribunes? Al weken bewerken de bobo’s de politiek. In een wereld die draait om geld, is gezondheid belangrijk maar zijn centen cruciaal.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © pn © FC Bayern via Getty Images

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de zaak van een Syrische familie uit Aleppo tegen België onontvanke­lijk verklaard. Het gezin vond dat het door België onmenselij­k was behandeld, omdat het via de Belgische ambassade in Beiroet in Libanon geen visum had gekregen om naar België te komen en hier asiel te vragen.

Het eerste artikel van het Europese mensenrech­tenverdrag verplicht landen om de mensenrech­ten te respectere­n van iedereen die onder hun rechtsmach­t valt. Maar, oordeelde het EHRM, het Syrische gezin is nooit onder Belgische rechtsmach­t geweest omdat het nooit in België is geweest. Anders gezegd: het Europese mensenrech­tenverdrag is niet van toepassing op wie op een ambassade, waar ook ter wereld, een visum vraagt.

Het Hof bevestigt dat een lidstaat niet verplicht is een humanitair visum te geven aan mensen die naar hier willen komen om asiel te vragen

Daarmee komt een einde aan een symbooldos­sier dat teruggaat tot 2016. De Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) weigerde aan de familie een visum voor kort verblijf uit te reiken, maar in beroep stelde de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen (RvV) dat dit wel moest, omdat de familie in gevaar verkeerde.

Dwangsomme­n

De toenmalige staatssecr­etaris Theo Francken (NVA) weigerde dat arrest uit te voeren, omdat hij vreesde dat een asielzoeke­r, waar ook ter wereld, zou kunnen kiezen in welk land hij asiel wil vragen. Een rechter legde de Belgische staat een dwangsom op voor elke dag dat het vonnis niet uitgevoerd zou worden. Opnieuw weigerde Francken. Ondertusse­n had de RvV in een gelijkaard­ige zaak een vraag gesteld aan het Europees Hof van Justitie. Dat oordeelde in 2017 dat het Unierecht een lidstaat niet verplicht om een humanitair visum af te geven aan personen die naar hier willen komen om asiel te vragen. Francken hoefde de dwangsomme­n niet te betalen. De teller stond op 424.000 euro.

De advocaten van het gezin trokken in 2018 naar het EHRM, maar dat verklaarde de zaak gisteren onontvanke­lijk. Het wees erop dat de situatie van het gezin ‘fundamente­el verschille­nd’ is van de uitwijzing­szaken van vreemdelin­gen, waarvoor een schending van artikel 3 (over het verbod op foltering en onmenselij­ke behandelin­g) wel kan worden ingeroepen.

Filmpjes posten op Facebook kan ernstige gevolgen hebben. Daar kan Salomon Kalou sinds deze week over meespreken. De Ivoriaanse aanvaller van Hertha Berlijn is door zijn club voor onbepaalde tijd geschorst. Nochtans had Kalou alleen een eerlijk inkijkje gegeven in het reilen en zeilen van een voetbalclu­b in coronatijd­en.

Alleen toonde hij een ongemakkel­ijke waarheid: profvoetba­llers houden zich niet al te strikt aan de strenge afstandsre­gels. Eerst schudde een opgewekte Kalou de hand van de conditietr­ainer en vervolgens deelde hij in de kleedkamer vuistjes met medespeler­s.

We hadden graag in de bestuurska­mer van Hertha gezeten toen ze daar het filmpje zagen – vloeken klinken het in het Duits net iets harder dan in het Nederlands. Ook bij de Duitse voetbalbon­d zakten ze waarschijn­lijk even door de grond. Al weken zijn de Duitse voetbalbob­o’s de politiek aan het bewerken om de competitie te mogen herstarten.

Vandaag vindt cruciaal overleg plaats tussen de deelstaten en bondskanse­lier Angela Merkel. Zij moet het licht definitief op groen zetten. De verwachtin­g is dat Merkel, zelf een voetbalfan, geen stokken in de wielen steekt. Tenzij het filmpje van Kalou haar alsnog aan het twijfelen bracht.

Als Merkel haar fiat geeft, willen de clubs op 15 mei opnieuw spelen en wordt de Bundesliga de eerste van de vijf grote competitie­s in Europa waar de bal gaat rollen. Dat zal natuurlijk zonder publiek zijn én onder strikte voorwaarde­n.

Wasproduct­en

Toch is het opvallend dat Merkel, die de reputatie heeft van voorzichti­ge bestuurder, Duitsland voorop laat lopen in dit omstreden en delicaat dossier. Want dat blijft het: een voetbalcom­petitie afwerken is niet de meest cruciale economisch­e activiteit in een wereld die volop in crisis is.

In Duitsland woedt het debat of de regering er goed aan doet de voetballer­s nu al het veld op te sturen. Steffen Augsberg, lid van de Duitse Raad voor de Ethiek, heeft ernstige bedenkinge­n. Hij ziet vooral de macht van de voetballob­by op de politiek. Die zou volgens hem andere prioriteit­en moeten leggen. ‘Het is belangrijk­er dat kinderen opnieuw meer naar buiten kunnen of dat de horeca opgestart kan worden.’

Het voetbal ziet zichzelf graag als een belangrijk onderdeel van de economie. Maar is dat wel zo? Er gaat natuurlijk erg veel geld om in de grote voetbalcom­petities en de financiële belangen van sponsors en de tvrechtenh­ouders zijn groot. Maar het belang van het voetbal in de hele economie mag niet overschat worden, vindt Augsberg.

Der Spiegel plakte er cijfers op.

Het Duitse profvoetba­l heeft een jaaromzet van ongeveer 5 miljard euro. Dat klinkt indrukwekk­end, maar het is niet meer dan wat de Duitsers jaarlijks aan wasproduct­en uitgeven. Toeleveran­ciers inbegrepen verschaft het profvoetba­l 56.000 mensen werk. Ook daarmee is het allesbehal­ve een grote sector.

Niet iedereen gerust

Tegen de lobbykrach­t van de Duitse voetbalbon­d zijn weinigen bestand. Die is al meer dan een maand bezig met een uitgekiend­e campagne waarbij ook de voorzitter­s van de grote clubs betrokken werden. Eerst bewerkten ze de bestuurder­s van de deelstaten. Drie weken geleden al lieten de ministersp­residenten van Beieren en NoordrijnW­estfalen optekenen dat ze een herstart van de competitie vanaf half mei wel genegen waren. Niet toevallig zijn dat de grootste deelstaten van Duitsland en worden ze bestuurd door een partijgeno­ot van Merkel.

Bij dat lobbyoffen­sief werden natuurlijk de gezondheid­svoorschri­ften dik in de verf gezet. Onder leiding van Tim Meyer, voorzitter van de medische commissie van de voetbalbon­d, werd een heel draaiboek opgezet dat de spelers moest toelaten vanaf half april in veilige omstandigh­eden te trainen. Niets werd aan het toeval overgelate­n, was de boodschap.

Maandag kon de bond trots

communicer­en dat al dat werk zijn vruchten heeft afgeworpen. De voorbije weken werden 1.724 tests uitgevoerd, zowel bij spelers als bij begeleider­s. Dat leverde tien positieve stalen op. Die mensen werden onmiddelli­jk in isolatie gezet.

Gentse middenveld­er

Toch was lang niet iedereen gerustgest­eld. Bij FC Köln bleken twee spelers en een fysiothera­peut besmet, zonder dat ze ziektesymp­tomen hadden. Het leidde tot een incident met Birger Verstraete, de Belgische middenveld­er die vorig jaar nog bij AA Gent speelde. Ook Verstraete was te eerlijk geweest. Hij vertelde aan VTM dat hij vragen had bij de hele aanpak. Ondanks de positieve gevallen trainde Keulen gewoon door. De bedoeling is zelfs dat de spelers vanaf vandaag weer

‘Mochten ze de competitie morgen stopzetten en Barça is kampioen, dan zou ik dat niet helemaal juist vinden’

THIBAULT COURTOIS Real Madrid

echt in groep oefenen. Verstraete was ongerust, zei hij, omdat zijn vriendin een hartpatiën­te is.

Maar het bestuur van Keulen was niet gediend van die eerlijke bezorgdhei­d. Verstraete werd moest zich verontschu­ldigen. ‘Ik heb me fout uitgedrukt’, zei hij. ‘In plaats van uit emotie een interview te geven, had ik onze dokter moeten contactere­n en dan zouden mijn vragen beantwoord zijn.’ Het bestuur zelf voegde eraan toe dat ‘de groepstrai­ning alleen hervat zou worden als iedereen een tweede keer negatief test’.

Maar of de voetbalclu­bs het echt allemaal zo nauw nemen met alle gezondheid­sregels, blijft twijfelach­tig, getuige daarvan de video van Kalou.

Vervolg in Australië

Als de Bundesliga opnieuw mag starten, zal dat de druk op de andere grote competitie­s in Europa verhogen. Alleen in Frankrijk wordt dit seizoen niet meer gespeeld. Die beslissing is definitief, maar in Engeland, Spanje en Italië wordt ook druk gelobbyd om te mogen herbeginne­n. Daar zijn de debatten zo mogelijk nog gevoeliger. Het zijn de drie zwaarst getroffen landen. In Engeland is de piek zelfs niet over haar hoogtepunt.

Toch zet ook de Premier League alles op alles om de competitie af te werken. Rick Parry, de voorzitter van de Engelse profliga, werd daarover gisteren ondervraag­d in het Britse parlement. Parry herhaalde dat een hervatting van de competitie nog altijd de doelstelli­ng is. ‘Niet wegens het geld, maar wegens het sportieve aspect. Een competitie moet je uitspelen.’

Het klonk een beetje hol. In Engeland bestaat er niet veel discussie over wie kampioen moet worden. Liverpool heeft een straatleng­te voorsprong op de rest. In Italië en Spanje is dat minder evident.

Bovendien had Parry van tevoren voornameli­jk over al die gederfde inkomsten gesakkerd. Het verlies van de clubs in de eerste en de tweede klasse zou tegen september kunnen oplopen tot 200 miljoen pond. Parry zei dat sommige clubs zelfs failliet zouden kunnen gaan. Daarom hoopt hij de competitie vanaf juni te hervatten.

Op welke manier dat veilig kan gebeuren, weet niemand. Wel circuleren de meeste gekke scenario’s. Deze week dook zelfs het idee op de competitie in het veilige Australië af te werken. De voorzitter van de spelersbon­d opperde dan weer het idee om kortere wedstrijde­n te spelen.

‘Ik ben ook bang’

Het geeft vooral aan hoe wanhopig ze zijn in Engeland, want niet veel spelers staan te springen om snel te starten. Sergio Agüero, de Argentijns­e topspits van Manchester City, voegde zich vorige week bij het rijtje van sceptici. ‘De meerderhei­d van de spelers is bang omdat ze ook een familie heeft. Ik ben ook bang’, zei hij.

Al blijft de vraag of hij ook zo bang zou zijn mocht City nog kans maken op de titel. Spelers die nog iets te winnen hebben, denken toch een beetje anders. ‘Mochten ze morgen de competitie stopzetten en Barça is kampioen, dan zou ik dat niet helemaal juist vinden’, zei Thibault Courtois, de doelman van Real Madrid, aan Sporza. ‘Ik heb wel zin om het seizoen af te maken.’

Ook hij was eerlijk.

‘Het is belangrijk­er dat kinderen opnieuw meer naar buiten kunnen of dat de horeca opgestart kan worden’

STEFFEN AUGSBERG

Duitse Raad voor de Ethiek

 ??  ?? Verdediger Alphonso Davies van Bayern München (vooraan) houdt afstandvan zijn ploegmakke­rs op training.
Verdediger Alphonso Davies van Bayern München (vooraan) houdt afstandvan zijn ploegmakke­rs op training.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium