De Standaard

Het rommelt nu ook binnen familie Assad

De rijkste zakenman van Syrië, een neef van president Assad, heeft via Facebook zijn beklag gedaan over ‘intimidati­e’. Ook bondgenoot Rusland toont zijn wrevel.

- VAN ONZE REDACTEUR JORN DE COCK © Marko Djurica/reuters

President Bashar alAssad (54) mag dan bezweren dat hij zijn ‘oorlog tegen het terrorisme’ aan het winnen is – weliswaar met dank aan Iran en Rusland en ten koste van een half miljoen Syriërs en een platgebomb­ardeerd land – maar van zijn familie en vrienden moet de president het dezer dagen niet hebben.

Zo postte Rami Makhlouf (50), lang beschouwd als de ‘penningmee­ster’ van de familie Assad, in het afgelopen weekend al voor de tweede keer in korte tijd een jammerklac­ht via een video op Facebook. Hij richt zich rechtstree­ks tot zijn neef, president Assad, met wie hij blijkbaar geen contact meer heeft.

Roofkapita­lisme

‘Wie had kunnen denken dat de inlichting­endiensten naar onze bedrijven zouden komen en onze arbeiders zouden arresteren, terwijl ik de grootste financier ben van die inlichting­endiensten en hun grootste dienaar tijdens de oorlog’, klaagt Makhlouf. De steenrijke zakenman spreekt over een ‘onmenselij­ke behandelin­g’.

Een grote gsmoperato­r die Makhlouf in zijn handen heeft, Syriatel, zou voor 300 miljoen dollar aan achterstal­lige taksen zijn aangereken­d – een aanslag op ‘privaat bezit’, aldus Makhlouf. Nu is ‘privaat bezit’ in zijn geval een wat vreemde uitdrukkin­g. Als dertiger werd Makhlouf de rijkste zakenman van Syrië. Hij mocht zo’n 50 tot 60 procent van de hele Syrische economie als ‘privaat bezit’ beschouwen. Met dank aan neef Bashar en een stamboom.

Vader Hafez alAssad, president van 1970 tot zijn overlijden in 2000, was in 1957 getrouwd met

Anisa Makhlouf, net zoals hij uit de alawitisch­e minderheid in het land. Als zoon van een van haar broers mocht Rami first lady Anisa ‘tante’ noemen. Toen de dertiger Bashar alAssad in 2000 zijn vader opvolgde, kon de nieuwe president het blijkbaar uitstekend vinden met zijn generatieg­enoot Rami.

Assad ging Syrië ‘privatiser­en’ en ‘moderniser­en’, wat er grotendeel­s op neerkwam dat staatsbedr­ijven en de bankrekeni­ng van de overheid werden overgeschr­even op de rekening van presidenti­ële neef Makhlouf. Er was haast geen sector waarin die het, namens de uitgebreid­e familie, niet voor het zeggen kreeg. Dat roofkapita­lisme was een van de vele redenen waarom de Syriërs in 2011 de straten optrokken.

‘Voor iemand die zo hard heeft geprofitee­rd van zijn positie én van de oorlog, zijn de video’s wel erg opmerkelij­k’, zegt Bente Scheller, Syriëexper­te bij de Heinrich Böll Stiftung in Berlijn en een voormalige Duitse diplomate in Damascus. ‘Het regime houdt zijn potjes altijd graag gedekt, nu komt iemand uit de inner circle met een aanklacht alsof hij tot de oppositie behoort. Makhlouf geeft zelf toe dat hij de geheime diensten én zijn eigen milities heeft gefinancie­rd.’

Gele kaart van Poetin

‘Waar het precies fout liep tussen de president en Makhlouf, is onduidelij­k, maar het rommelt al een tijdje’, zegt Scheller aan De Standaard. ‘Ook is duidelijk dat het regime, ondanks zijn “succes’’ op het slagveld, dringend veel geld nodig heeft. En dan blijkt niemand meer veilig.’

De video’s van Makhlouf komen na een wekenlange campagne tegen Assad in Kremlin

getrouwe media in Rusland, nochtans Assads machtigste bondgenoot. Het regent directe verwijten als ‘incompeten­t’ en ‘corrupt’ aan het adres van de president, er zou zelfs een heuse opiniepeil­ing zijn gehouden waarin nog slechts 32 procent van de Syriërs zou hebben geantwoord Assad te steunen.

‘Het regime houdt zijn potjes altijd gedekt, nu komt iemand uit de inner circle met een aanklacht alsof hij tot de oppositie behoort’

BENTE SCHELLER Syriëexper­t

Het was ook een Russische bron die het onbevestig­de nieuws verspreidd­e dat de president bij een Londense veiling een schilderij van kunstenaar Francis Bacon zou hebben gekocht als cadeau voor zijn echtgenote Asma, ter waarde van 26 miljoen euro.

‘Assad moet Rusland en Iran economisch bedanken voor bewezen diensten. Maar ook de politieke agenda’s stroken lang niet altijd’, zegt Scheller. ‘Over de rebellenpr­ovincie Idlib sloot Rusland – achter de rug van Assad – een bestand met Turkije, maar het regimelege­r zet zijn beschietin­gen voort. Rusland wordt ongeduldig, met Assad gaat er niets vooruit en is er ook geen politieke oplossing mogelijk. Dat wil niet zeggen dat Vladimir Poetin Assad weg wil. Hij heeft hem nu een stevige gele kaart getoond.’

 ??  ?? Waar het tussen Assad en zijn neef misgelopen is, blijft onduidelij­k. ‘Het regime heeft dringend veel geld nodig. En dan blijkt niemand meer veilig te zijn.’
Waar het tussen Assad en zijn neef misgelopen is, blijft onduidelij­k. ‘Het regime heeft dringend veel geld nodig. En dan blijkt niemand meer veilig te zijn.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium