De Standaard

‘Donkey Kong’topscore inzet van rechtszaak

- DOMINIQUE DECKMYN © rr

Is Billy Mitchell de eerste persoon die meer dan 1 miljoen punten scoorde in het klassieke arcadespel ‘Donkey Kong’, of is hij een bedrieger? Straks moet een Amerikaans­e rechter zich over die vraag buigen.

Al drie jaar wordt er slag geleverd over de topscores in Donkey Kong. Ja, de originele Donkey Kong – een videogame voor spelarcade­s waar je een muntje in moest werpen, in 1981 gebouwd door Nintendo. Die slag gaat tussen de gamer Billy Mitchell en Twin Galaxies, de organisati­e die al bijna veertig jaar de topscores bijhoudt in zowat elke denkbare game.

Twin Galaxies is de hofleveran­cier van Guinness World Records op het vlak van gamerecord­s, en dus een instituut. Ben je apetrots op je prestatie in pakweg Angry birds, dan kun je die doorgeven aan Twin Galaxies ter verificati­e. Die taak nemen ze daar heel ernstig.

Billy Mitchell werd een beroemdhei­d toen hij in 2007 figureerde in The king of Kong: a fistful of quarters, een documentai­re over arcadegame­rs. Daarin probeerde een andere speler, Steve Wiebe, Mitchells wereldreco­rd in Donkey Kong te breken.

Mitchell was indertijd officieel de eerste persoon die een score van meer dan 1 miljoen haalde. Hij scoorde 1.047.200 punten, en kon dat bewijzen aan de hand van een videoopnam­e.

Maar in 2017 werd hij door een andere speler beschuldig­d van

Billy Mitchell was lange tijd de ‘King of Kong’, maar lijkt nu van zijn voetstuk te tuimelen.

valsspelen. Hij zou zijn topprestat­ies niet hebben geleverd op een originele Donkey Kongmachin­e. En dat zou blijken uit de video: daarin zijn beeldoverg­angen te zien die niet afkomstig kunnen zijn van het originele Donkey Kongschake­lingenbord. Mitchell zou een emulator gebruikt hebben – een moderne computer die via software een andere computer nadoet (of in dit geval het schakeling­enbord van het arcadespel). Mag niet: het is alsof je het werelduurr­ecord met een nietreglem­entaire fiets aflegt, al dan niet met een elektrisch motortje in.

In 2018 beslist Twin Galaxies – na maanden van diepgaand onderzoek – om Mitchells topscore af te nemen. Erger: hij verliest in

eens ook zijn PacManscor­e en al zijn Guinness World Records. Extra pijnlijk: daardoor is Wiebe nu officieel de eerste die boven het miljoen scoorde in Donkey Kong.

Spijkerhar­d

Mitchell liet weten dat hij het daar niet bij zou laten. Hij diende klacht in, en die klacht komt deze zomer voor. Volgens Mitchell is hij door Twin Galaxies belasterd: ze hebben hem de facto een bedrieger genoemd, beweert hij. Twin Galaxies voert aan dat ze dat nooit hebben gezegd – ze hebben alleen omstandig (en volgens kenners spijkerhar­d) aangetoond dat zijn score niet op een originele machine is behaald. Op 6 juli doen ze hun verhaal voor de rechtbank.

Het is alsof je je werelduurr­ecord met een nietreglem­entaire fiets aflegde, al dan niet met een elektrisch motortje in

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium