De Standaard

ProPublica, de nieuwssite die Pulitzers wint

De reeks ‘Unbelievab­le’ op Netflix is gebaseerd op een reportage van ProPublica, dat maandag twee Pulitzerpr­ijzen won. De jonge nieuwssite is een initiatief van twee miljonairs, maar is wel ‘voor het publiek’.

- INGE SCHELSTRAE­TE © The Asahi Shimbun via Getty Images

Dat The New York Times maandagavo­nd drie Pulitzerpr­ijzen in de wacht sleepte, is een prestatie die de eerbiedwaa­rdige krant met haar honderden journalist­en al vaker leverde. Opvallende­r zijn de twee prijzen voor ProPublica, een nonprofitr­edactie van dertig man die nog maar tien jaar bestaat.

ProPublica heeft nu al zes Pulitzers in haar trofeekast staan. De organisati­e is buiten de Verenigde Staten niet zo bekend, al kan de Netflixser­ie Unbelievab­le een belletje doen rinkelen: die is gebaseerd op ‘An unbelievab­le story of rape’ over een serieverkr­achter die jarenlang vrij rondliep omdat de politie zijn slachtoffe­rs harder aanpakte dan het onderzoek.

Die reeks leverde ProPublica in 2016 de Pulitzer op voor ‘verklarend­e reportage’. Het is een typisch ProPublica­verhaal. De nieuwswatc­hers onderzoeke­n graag of voorvallen die soms maar de lokale pers halen, geen verder reikende gevolgen hebben. Zo won de redactie maandag de prijs voor ‘openbare dienst’ voor een samenwerki­ng met de Anchorage Daily News. In Alaska heeft één gemeente op de drie geen politiedie­nst, met soms verregaand­e wetteloosh­eid tot gevolg.

Problemen bij de marine

De prijs voor ‘nationale verslaggev­ing’ streek ProPublica op voor een reeks over de Zevende Vloot van de Amerikaans­e marine. Die wordt geplaagd door dodelijke ongevallen: tien zeelui verongeluk­ten toen het schip John S. McCain tegen een vrachtschi­p botste, zes mariniers tijdens een oefening. Beide keren besloot het officiële onderzoek dat een menselijke fout de oorzaak was. In feite was een nieuw besturings­systeem met touchscree­ns in het eerste geval de oorzaak, een bemannings­tekort in het tweede. Beide problemen waren het gevolg van besparinge­n waartegen de zeemacht al jaren protesteer­t.

Achter ProPublica zit geen redactie van enthousias­te beginnelin­gen. Miljonairs Herbert en

Marion Sandler hadden tien miljoen dollar per jaar over voor een ervaren redactie die onafhankel­ijk of met kranten achter nieuws aanging dat tussen de plooien valt. Ze trokken Paul Steiger van The Wall Street Journal aan als hoofdredac­teur. Hij vroeg wat er zou gebeuren als hij een kritisch stuk zou publiceren over een van de progressie­ve organisati­es die de Sandlers steunen. Zij gaven hem carte blanche. Daarop sollicitee­rden volgens Steiger 850 journalist­en, onder wie verschille­nde zwaargewic­hten. Hij startte met een eliteteam.

In 2010 won ProPublica dan ook al de Pulitzer voor onderzoeks­journalist­iek, voor een stuk over een ziekenhuis dat na de orkaan Katrina geïsoleerd was van de buitenwere­ld, en de artsen die moesten beslissen welke patiënten ze zouden behandelen en welke niet. Het was de eerste keer dat een nieuwssite een Pulitzer won. Het stuk werd ook gepublicee­rd in The New York Times Magazine; de serie over Wall Street die het jaar daarop de prijs voor ‘nationale reportage’ won, was de eerste Pulitzer voor stukken die nooit in druk waren verschenen.

Burgerinit­iatieven

ProPublica is ook bekend om haar interactie­ve burgerinit­iatieven. ‘Documentin­g Hate’ is een database waarin getuigen of slachtoffe­rs van haatmisdri­jven veilig hun verhaal kunnen achterlate­n. ProPublica en andere kranten kunnen eruit putten als ze artikels over het onderwerp schrijven. Een reeks over huisuitzet­tingen in New York, die in 2017 alweer een Pulitzer won, leidde tot een app waarin wordt bijgehoude­n of er uitzetting­en op een bepaald adres zijn gebeurd en of die de huurprijs hebben doen stijgen.

De Pulitzerpr­ijzen bekroonden nog meer dan de vorige jaren diepgaand onderzoek naar burger of consumente­nrechten; het is dan ook niet verwonderl­ijk dat ProPublica bij de winnaars zat. Naast de roep om beter bestuur draaiden ook veel stukken dit jaar rond ras en identiteit. Een van de drie prijzen voor The New York Times ging naar het ‘1619 Project’, dat uitlegde hoe de slavernij Amerika heeft gevormd. Het thema viel nog meer op bij de zeven Pulitzers voor cultuur, waar Colson Whitehead zijn tweede Pulitzer voor fictie won, wat hem nog maar drie auteurs voordeden.

De nonprofitr­edactie bestaat nog maar sinds 2007, maar heeft wel al zes Pulitzers in de kast staan

 ??  ?? Twee marinesche­pen worden afgevoerd voor herstellin­g na ongevallen waarvan ProPublica uitzocht dat de officiële versie van de oorzaak niet correct was.
Twee marinesche­pen worden afgevoerd voor herstellin­g na ongevallen waarvan ProPublica uitzocht dat de officiële versie van de oorzaak niet correct was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium