De Standaard

Twee pinten grijs

- Chef cultuur en media © vrt Twee tinten grijs. Eén, dinsdag, 20.20 uur ¨èèèè Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Die blik in de ogen van Jan Van Eyken (65) toen ze hem net verteld hadden dat hij een danscursus moest volgen! Het was alsof hij de opdracht had gekregen om in hoogsteige­n persoon in de slaapkamer van de NoordKorea­anse leider Kim Jongun binnen te dringen om te zien hoe het nu eigenlijk zit met zijn gezondheid. Dat Van Eyken als Kreunersgi­tarist ooit een hit heeft gehad met ‘Ik dans wel met mezelf’ is vast geen toeval.

Toch moest hij nu leren dansen in groep. ‘Een grietje vastpakken en wat ronddraaie­n: dat was voor ons dansen vroeger’, vertelt hij aan Pascal Braeckman (57), die u onder meer kunt kennen als de klankman van Tom Waes. Deze keer is hij echter geen klankman, maar draagt hij met Van Eyken het Eénprogram­ma Twee tinten grijs. Samen zoeken ze uit hoe ze na hun pensioen niet in een zwart gat zullen vallen, maar op een fijne manier oud kun nen worden.

Dat zwarte gat wordt bij het begin van het programma ook getoond: in slow motion zie je ze allebei naar beneden tuimelen, recht de grote leegte in. En dat was precies ook hoe wij ons voelden tijdens het bekijken van Twee tinten grijs. Want er is een reden dat ze beiden meestal in de achtergron­d werken: de voorgrond ligt hen niet zo.

Als twee zatte nonkels banjeren ze door dit programma. Toet toet, boing boing, Peppi en Kokki. In de eerste aflevering, toen ze als begeleider­s van een groep bedevaarde­rs mee moesten naar Lourdes, lieten ze geen moment onverlet om er een glas alcohol bij te drinken. ‘Ik ben hier wel graag’, zei Braeckman op de trein naar ginder. ‘Overal aperitief’, terwijl hij zich een SintBernar­dus uitschonk. Van Eyken dronk ondertusse­n een Duvel: ‘Ik weet niet of ik daarmee wel binnen mag in

Lourdes’. Wat ze vertelden hebben we hier wel even vertaald, want zeker Braeckman slaagt er niet in om drie zinnen na elkaar te zeggen zonder dialect te gebruiken. Als de gewone mensen beter hun best doen om algemeen Nederlands te praten dan wie het programma draagt, dan klopt er iets niet.

Uitstralin­g hebben ze niet, interviewe­n kunnen ze niet en op hun humor staat de schrale schuimkraa­g van een lauwe pint. Toen ze tijdens een choreograf­ie omringd werden door vrouwen, en de dansleraar zei: ‘Bedoeling is dat je improvisee­rt, zie wat er naar boven komt’, antwoordde Braeckman: ‘Ge moogt eens drie keer raden’. En toen ze in Lourdes in de ondergrond­se basiliek stonden, zei Van Eyken: ‘Dat is hier precies Vorst Nationaal’. Braeckman: ‘Ik zie hier wel nergens een toog. Heb jij je backstagep­as mee?’ Dat is dus het niveau. Het kan niet lang meer duren eer ook de hond van een BV een programma krijgt. Wif woef waf en wij zijn af.

Jan Van Eyken en Pascal Braeckman banjeren als twee zatte nonkels door dit programma

 ??  ?? Pascal Braeckman (links) en
Jan Van Eyken (rechts): de achtergron­d ligt hen beter dan de voorgrond.
Pascal Braeckman (links) en Jan Van Eyken (rechts): de achtergron­d ligt hen beter dan de voorgrond.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium