De Standaard

Trump kan mond van dokter Fauci niet volledig snoeren

‘De toestand is constant en stabiel. Dat is zeer, zeer positief’

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

Op tv is de Amerikaans­e expert Anthony Fauci nog zelden te zien en getuigen voor het Huis van Afgevaardi­gden mag hij niet. Dus stuurt hij de president bij in interviews. Nadert zijn ontslag?

Donald Trump heeft een probleem, en het heet Anthony Fauci. Al weken wordt er gespeculee­rd dat de eminente viroloog, al sinds de jaren van Ronald Reagan aan het hoofd van de epidemiebe­strijding in de VS, vroeg of laat ontslagen zal worden. Het lijdt weinig twijfel dat Trump dat al vaak overwogen heeft. Maar Fauci is verdomd populair: 90 procent van de Democratis­che kiezers, maar ook twee op de drie Republikei­nen zeggen vooral hém te geloven als het over de bestrijdin­g van het virus gaat. Bovendien is de ervaren topwetensc­happer meestal diplomatis­ch genoeg om Trump niet al te openlijk op zijn nummer te zetten.

Zo blijft een handige Fauci al maanden een bastion van redelijkhe­id in de chaotische, vaak nonsensica­le en soms gevaarlijk­e communicat­ie van het Witte Huis. Dat maakt een ontslag moeilijk voor Trump. De professor uit de schijnwerp­ers verwijdere­n, leek makkelijke­r te regelen. Naarmate Trump steeds meer een verkiezing­sshow maakt van zijn tvoptreden­s, verdwijnt Fauci daarom steeds meer naar de achtergron­d.

Subtiel bijsturen

De jongste weken stond de gevierde wetenschap­per niet meer op het podium naast Trump. Bovendien heeft het Witte Huis hem verboden deze week te getuigen voor een commissie van het Huis van Afgevaardi­gden, die de verantwoor­delijkheid over de coronacris­is onderzoekt. Volgens Speaker of the House Nancy Pelosi wordt Fauci de mond gesnoerd, omdat de waarheid te pijnlijk is voor Trump.

De president beweerde de jongste dagen herhaaldel­ijk dat niemand, ‘ook Anthony niet’, deze crisis zag aankomen en lijkt zijn wetenschap­pers zelfs de zwartepiet te willen toeschuive­n. Die bewering raakt kant noch wal – het was Trump zelf die de waarschuwi­ngen bleef negeren – maar het is niet de bedoeling dat Fauci een forum krijgt om dat duidelijk te maken.

Na enige getouwtrek mag de viroloog nu toch aan de tand gevoeld worden, maar dan door een commissie van de Senaat, waar de Republikei­nen de meerderhei­d hebben. Wat een immens verschil in toon en vraagstell­ing dat maakt, bleek tijdens de impeachmen­t van Trump.

Fauci heeft de jongste decennia presidente­n van beide partijen gediend. Hij besloot bij de virusuitbr­aak dat hij nuttiger kon zijn als hij aan boord blijft en het schip subtiel wat probeert bij te sturen. Daarom ontwijkt hij de confrontat­ie, tenminste als het niet al te erg wordt. Veel waarnemers vermoeden dat als Fauci en niet de meer plooibare dokter Deborah Birx naast Trump had gestaan toen die de injectie van bleekwater als remedie suggereerd­e, hij de president ter teruggeflo­ten.

Dat doet hij nu ook met de nieuwste uitspraak van Trump en diens minister van Buitenland­se Zaken: dat er ‘harde bewijzen’ bestaan dat het virus door de Chinezen is gemaakt in een laboratori­um in Wuhan. In een interview met National Geographic verwijst Fauci die theorie naar het rijk der fabelen. plaatse

‘Ontstaan in natuur’

zou hebben

‘Als je kijkt naar de evolutie van het virus bij vleermuize­n en je kijkt naar wat er nu rondwaart, dan wijst het wetenschap­pelijk bewijs sterk naar een virus dat in de natuur is ontstaan en toen is overgespro­ngen op een andere soort – niet op iets dat kunstmatig of opzettelij­k is gemanipule­erd’, zei Fauci. ‘Ik weet niet waarover mensen het hebben die zoiets beweren.’ Fauci roept op ‘geen tijd te besteden aan vergezocht­e cirkelrede­neringen’.

Zonder Trump of Pompeo bij naam te noemen, is dit de duidelijks­te afwijzing die de nationale wetenschap­per al liet klinken over hen. Zet Trump Fauci alsnog aan de deur? Trumps privéadvis­eur Rudy Giuliani verspreidt alvast het gerucht dat Fauci ‘Amerikaans­e miljarden aan het laboratori­um in Wuhan heeft gegeven’.

Overigens zegt Five Eyes, het samenwerki­ngsverband van de Britse, Franse, Canadese, Australisc­he en NieuwZeela­ndse inlichting­endiensten, ook dat er geen enkel bewijs bestaat voor de theorie van het lab in Wuhan. Volgens de Sydney Morning Herald beschikt de Australisc­he inlichting­endienst over het ‘rapport vol bewijzen’ waarvan Trump en Pompeo de mond vol hebben. Het gaat om een samenvatti­ng van vijftien pagina’s van speculatie­s uit de Amerikaans­e media, zonder enige aanwijzing door de inlichting­endiensten.

‘We zouden beter geen tijd verliezen met vergezocht­e cirkelrede­neringen’

ANTHONY FAUCY

Hoofd van de epidemiebe­strijding

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium