De Standaard

Maduro laat Amerikaans­e huurlingen oppakken

-

De Venezolaan­se president Nicolas Maduro maakte bekend dat zijn ordedienst­en dertien ‘terroristi­sche huurlingen’ hebben gevangenge­nomen, onder wie twee Amerikanen. Ze zouden zondag betrokken zijn geweest bij een mislukt complot om het land vanuit Colombia binnen te vallen met snelle boten en hem te verdrijven. Acht personen zouden gestorven zijn bij de invasiepog­ing.

Tijdens een gesprek op de staatstele­visie liet Maduro paspoorten en andere identiteit­skaarten zien van Airan Berry en Luke Denman. Hij beschreef hen als werknemers van Silvercorp USA, een beveiligin­gsbedrijf uit Florida dat geleid wordt door de Amerikaans­e veteraan Jordan Goudreau. Hij identifice­erde zich zondag als de organisato­r van de invasie en erkende de betrokkenh­eid van Berry en Denman: ‘Ze werken voor mij. Het zijn mijn jongens’, zei hij tegenover het persbureau Reuters. Hij werkte daarbij naar eigen zeggen samen met de dissidente Venezolaan­se officier Javier Nieto en beweerde dat er in verschille­nde delen van Venezuela nog medewerker­s van hem actief waren. Op de website van Silvercorp wordt Goudreau beschreven als een ‘veelvuldig gedecoreer­de veteraan van de speciale strijdkrac­hten in Irak en Afghanista­n’.

Woordvoerd­ers van oppositiel­eider Juan Guaido ontkenden berichten in de media dat Silvercorp door hem was ingehuurd: ‘Guaido heeft geen enkele relatie met Silvercorp en draagt geen enkele verantwoor­delijkheid voor de daden van het bedrijf.’ Ook Amerikaans­e functionar­issen ontkenden elke betrokkenh­eid van de regeringTr­ump.

Ruim vijftig landen erkennen Maduro niet als president van Venezuela en zien Guaido als de rechtmatig­e leider van een democratis­che transitie in Venezuela.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium