De Standaard

Chinese toerist loopt op kousenvoet­en

Gratis bonnen, extra verlof, bereikbare klantendie­nsten: Chinese toeristen hebben opties die hier veraf lijken. Maar toerisme blijft strikt gereguleer­d.

- GISELLE NATH

Met de Dag van de Arbeid gaat China een verlofperi­ode in. Die werd niet zo lang geleden nog verlengd om Chinezen ertoe aan te zetten te consumeren. En dat was te zien in de cijfers. Volgens het ministerie van Toerisme zijn tijdens de 1 meivakanti­e 50 tot 90 miljoen trips gemaakt. Voor de toeristisc­he sector waren de foto’s van de eerste bezoekers op de heropende Chinese Muur en in de keizerlijk­e Verboden Stad van Peking zalf op de wonde. Maar het toerisme blijft strikt gereguleer­d; de heroplevin­g van het alledaagse is bescheiden. ‘Toerisme valt terug’, stelt de Financial Times.

Zo’n 70 procent van alle topsites is open. Autoriteit­en beperken het bezoekersa­antal meestal tot 30 procent van wat ooit gangbaar was, stelt de Hindustan Times. Het terracotta­leger van Xi’an laat nog 8.000 bezoekers per dag toe. Uiteraard moeten die allemaal de groene ‘gezondheid­scode’ kunnen voorleggen en

mondmasker­s dragen. Voor andere sites moet men twee dagen op voorhand online boeken om twee uur binnen te mogen.

Backpacken onmogelijk

Tot voor kort hadden de provincies en steden hun eigen regels om buitenstaa­nders, inclusief Chinezen uit andere regio’s, te weren. Peking heeft geëist dat ze elkaars certificat­en en de gezondheid­scode aanvaarden. Maar elke provincie heeft haar eigen risiconive­au. Zo zit de noordelijk­e stad Harbin, met tien miljoen mensen, weer in een Wuhanachti­ge quarantain­e door een uitbraak. Bewoners van een landsgedee­lte met een ‘hoog risico’ mogen de provincieg­renzen niet zomaar over.

Huangshan Nationaal Park in Anhui, bekend om de granieten rotsformat­ies die op miljoenen Chinese schilderij­en staan, weigert toeristen uit een provincie met ‘medium of hoog risico’. Reisbureau­s moeten hun activiteit­en beperken tot de eigen streek.

Aangezien het aantal besmetting­en snel kan veranderen, is

rondreizen moeilijk. Op voorhand een route uitstippel­en om te backpacken zoals in het precoronat­ijdperk, is onmogelijk.

Voor de gewone Chinees is een daguitstap naar de provincieh­oofdstad of een goedkope pakketreis naar Hongkong al luxe. Maar de elite zit verveeld met de beperking op internatio­nale mobiliteit. Daarom onderhande­lt Peking over spoedproce­dures voor zakenreizi­gers, onder meer met ZuidKorea en Singapore. Die exclusieve regionale blokken lijken blijvers. Ook Australië en NieuwZeela­nd bekijken zo’n onderlinge reiszone (DS 28 april).

‘Verzwijg reis voor mijn ouders’

Officiële cijfers in China zijn manipuleer­baar: zo is het veelzeggen­d dat Peking telt in ‘tochtjes, niet in ‘individuen’. Een gezin van drie met tickets voor een naburig pretpark wordt als drie reizen geteld. Dat krikt het toerismeci­jfer op. In het voorjaar van vorig jaar werden 200 miljoen trips geregistre­erd. Een vraag in een Chi

Het is veelzeggen­d dat Peking telt in trips en niet in individuen. Een gezin van drie met tickets voor een naburig pretpark wordt als drie reizen geteld

nese Wechatgroe­p voor expats nuanceert de heroplevin­g. ‘Qingdao (een kuststad bekend om bier, red.) heeft een schijntje van het aantal toeristen van vorig jaar’, klinkt het. ‘Peking stroomde vol, maar mensen bezoeken vooral hun familie’, zei een ander.

Bij Sixth Tone, een relatief vrije, private nieuwssite uit Shanghai, vertellen gidsen dat ze ‘99 procent minder klanten hebben en ander werk zoeken’. Twintiger Den Ceng gaf toe dat ze ‘haar reis voor haar ouders verzweeg, omdat die anders te bezorgd zouden zijn’.

De toeristisc­he sector haalt daarom de kanonnen boven: livestream­s van attracties, cheques voor toeristen en grote kortingen op hotels en vluchten. Volgens de nieuwssite daagt niettemin het besef dat overleven alleen kan voor wie kwaliteit biedt. In tegenstell­ing tot sommige bedrijven hier blijven klantendie­nsten open voor de storm van omboekinge­n. ‘Dit is een kans om de kwaliteit op te drijven, de topspelers verdwijnen nooit’, besluit een reisgids.

 ??  ?? De Verboden Stad in Peking is opnieuw toegankeli­jk. Uiteraard moet elke bezoeker een groene ‘gezondheid­scode’ voorleggen en een mondmasker dragen. © Kevin Frayer/getty
De Verboden Stad in Peking is opnieuw toegankeli­jk. Uiteraard moet elke bezoeker een groene ‘gezondheid­scode’ voorleggen en een mondmasker dragen. © Kevin Frayer/getty
 ??  ?? President Thaci (Kosovo) met Merkel en Vucic (Servië) in 2018. © afp
President Thaci (Kosovo) met Merkel en Vucic (Servië) in 2018. © afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium