De Standaard

Helft Belgen heeft geen werk meer aan belastingb­rief

- (wle)

Ruim de helft van alle belastingp­lichtingen krijgt dit jaar een aangifte toegestuur­d die helemaal door de fiscus is ingevuld. Toch controleer­t u het best of de gegevens kloppen. Bij één aangifte op de tien is dat niet het geval.

BRUSSEL I Het is weer tijd om de jaarlijkse belastingb­rief in te vullen. Hoewel, de term ‘brief ’ is sinds de opkomst van Taxonweb niet echt meer van toepassing, en ook van ‘invullen’ is voor veel burgers geen sprake meer. Liefst 3,9 miljoen belastingp­lichtigen (750.000 meer dan vorig jaar) krijgen de komende weken een compleet ingevuld ‘voorstel van aangifte’ toegestuur­d. Als de data correct en volledig zijn, moet u helemaal niets meer doen, zelfs niet eens te onderteken­en. Later dit jaar ontvangt u dan uw definitiev­e aanslagbil­jet.

Alleen als de gegevens niet kloppen, of onvolledig zijn, moet u de aangifte bijwerken en naar de federale overheidsd­ienst Financiën terugsture­n. Tien procent corrigeerd­e vorig jaar zijn vooraf ingevulde aangifte. Die correctie kan op papier, maar veel makkelijke­r is het om ook hiervoor Taxonweb te gebruiken.

Uw aangifte indienen via Taxonweb kan sinds gisterenmi­ddag. Amper een uur na de openstelli­ng van de website hadden 1.300 Belgen dat al gedaan. Toch is er geen haast bij. De deadline voor het invullen van de aangifte via Taxonweb ligt op 16 juli. Voor wie nog een papieren aangifte invult, loopt de termijn af op 30 juni. Diezelfde data gelden voor wie zijn vooraf ingevulde aangifte wil corrigeren.

Papier is bijna een anachronis­me geworden. Vorig jaar vulden nog 500.000 Belgen hun belastingb­rief op papier in, zo’n 100.000 minder dan een jaar eerder. Daartegeno­ver staan 3,4 miljoen burgers die Taxonweb gebruiken, al dan niet met de hulp van een ambtenaar of een mandataris (zoals een boekhouder).

Ondanks de coronacris­is is er geen sprake van verlengde invultermi­jnen. Volgens de minister van Financiën, Alexander De Croo (Open VLD), is dat ook niet nodig omdat het gaat over de inkomsten en uitgaven van vorig jaar (2019). ‘De gegevens die men daarvoor nodig heeft, van de werkgever of van de bank, zijn voor iedereen beschikbaa­r.’

In Vlaanderen telt het aangiftefo­rmulier dit jaar 811 codes, in Brussel 796. In beide gevallen zijn er dat iets minder (18) dan vorig jaar, maar van een echte vereenvoud­iging of afslanking is ook dit jaar geen sprake. Toch is de aangifte in de praktijk voor de meeste Belgen niet zo complex: vier op de tien hebben minder dan 10 codes nodig, bij acht op de tien zijn er dat minder dan 20.

Een uur na het openstelle­n van Taxonweb hadden 1.300 Belgen hun aangifte al gedaan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium