De Standaard

Hoogste Duitse rechtbank geeft ECB extra huiswerk

Duitse rechters hebben vragen bij het opkoopprog­ramma van de ECB. Volgens hen zijn de gevolgen van die programma’s onvoldoend­e onderzocht.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK © ap

Het Duitse Grondwette­lijk Hof in Karlsruhe, het Bundesverf­assungsger­icht, kwam onverwacht scherp uit de hoek voor de Europese Centrale Bank (ECB) en het Europees Hof van Justitie. In een arrest oordeelde het dat de ECB onvoldoend­e heeft aangetoond dat het opkopen van obligaties echt nodig was om haar doelstelli­ngen te bereiken. De ECB heeft drie maanden om aan te tonen dat het opkoopprog­ramma ‘proportion­eel’ is. Indien niet, dan mag de Bundesbank niet langer deelnemen aan de opkoopprog­ramma’s. Het Hof zei wel dat het niet principiee­l tegen de opkoopprog­ramma’s gekant is.

De uitspraak wordt dan ook in twee richtingen gelezen. Zo zei de Duitse Minister van Financiën Olaf Scholz dat ‘het Hof duidelijk zei dat de opkoopprog­ramma’s geen vorm van monetaire financieri­ng zijn en evenmin dat ze ingaan tegen de Duitse grondwet’. Op de financiële markten is de reactie veel koeler met een licht dalende euro en een stijging van de rentesprea­ds. Marktanali­sten vrezen dat de uitspraak een kleine bom onder de werking van de ECB legt, waardoor haar manoeuvree­rruimte bij crisissen aangetast wordt.

Spaarders verarmd

De zaak gaat terug tot 2015. Toen beslistte de ECB om via het Public Sector Purchase Program (PSPP) voor in totaal 2.170 miljard euro staatsobli­gaties op te kopen. Dat programma liep tot 2018 en werd eind 2019 bij het afscheid van voorzitter Mario Draghi heropgesta­rt met een maandelijk­se aankoop van 20 miljard euro. Dat deed de ECB om de langetermi­jnrente te drukken en via een aantrekken­de economie de inflatie richting 2 procent te duwen. Waar ze niet in slaagde. Het andere wapen, de rente verlagen, kon niet meer aangezien die al op 0 procent stond.

Dat de Duitsers zo gevoelig zijn voor de ingrepen van de ECB schuilt in hun panische angst voor hyperinfla­tie, zoals in de jaren 20. Dat was deels het gevolg van monetaire financieri­ng waarbij de staat haar uitgaven via het drukken van bankbiljet­ten financierd­e. De Duitse mark moest daarom na de oorlog een baken van stabilitei­t worden. Bij de omruil naar de euro bleef Duitsland wantrouwig voor speciale maatregele­n zoals het opkopen van staatsobli­gaties door de ECB.

In de ogen van een aantal conservati­eve Duitse academici en politici overschrij­dt die met haar opkoopprog­ramma’s haar mandaat. Daarom spanden zij in 2015 een zaak aan bij het Duits Grondwette­lijk Hof of het door de ECB gevoerde beleid niet ingaat tegen de Duitse grondwet.

Het Hof oordeelde gisteren dat het opkopen van overheidso­bligaties door de ECB geen synoniem is van monetaire financieri­ng. Alleen moet de bank die aankoop goed motiveren en aantonen dat het alle negatieve effecten van dit beleid in kaart heeft gebracht. Een van die negatieve effecten is dat het spaarders verarmt omdat de inflatie hoger ligt dan de rente, wat een extra gevoelig punt is bij de risicoaver­se Duitse spaarders.

Half lid

De ECB krijgt van het Hof nu drie maanden om aan te tonen dat de 2.170 miljard aangekocht­e obligaties proportion­eel waren met haar doelstelli­ng om de inflatie stabiel te houden. Kan ze dat niet, dan mag de Bundesbank, die als filiaal voor de ECB overheidso­bligaties in de markt opkoopt, niet langer deelnemen aan het aankooppro­gramma. In de praktijk zouden traders van de andere centrale banken kunnen inspringen, maar het zou een ongezien precedent zijn dat het grootste lid van de eurogroep maar half lid blijft van de club. Het zou de deur ook openzetten naar adhocbelei­d voor andere landen.

Dat de Duitsers zo gevoelig zijn voor de ingrepen van de ECB, schuilt in hun panische angst voor hyperinfla­tie, zoals in de jaren 20

Het Duitse Hof sprak zich in 2017 al eens uit over het opkoopprog­ramma. Het verwees toen naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dat moet oordelen over Europese rechtspraa­k. Een jaar later zei dat dat het monetaire beleid wettig is. De hoogste Duitse rechtbank geeft in haar uitspraak nu aan dat het Europees Hof te snel heeft geoordeeld en haar werk niet grondig heeft gedaan.

ECBwatcher Carsten Brzeski van ING is er nog niet helemaal uit wat dit allemaal betekent. ‘In een optimistis­che visie is het Hof alleen aan het blaffen en niet aan het bijten, en moet de ECB enkel aantonen dat het daadwerkel­ijk grondig heeft nagedacht over de economisch­e gevolgen van haar beslissing­en.’ In een negatieve visie spreekt hij van een big bang die heel wat extra onzekerhei­d creëert in de eurozone en het voor de ECB moeilijker maakt om in de toekomst in te grijpen.

Overigens slaat de uitspraak niet op het recent opgetuigde Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) van 750 miljard euro. Wellicht zal dit minder ter discussie staan omdat die injectie door de economisch­e crisis makkelijke­r te verantwoor­den is.

Andreas Vosskuhle van het Bundesverf­assungsger­icht deelt de beslissing van het Grondwette­lijk Hof mee. Was het maar niet bijten?

 ??  ?? alleen blaffen,
alleen blaffen,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium