De Standaard

Niet alle vliegtuige­n staan aan de grond

Het is al weken erg rustig in het luchtruim, maar leeg is het ook weer niet. Hier en daar kom je nog een passagiers­vliegtuig tegen.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS © Nicolas Maeterlinc­k/blg

Dagelijks landt nog

Op de Kortenberg­sesteenweg in Steenokker­zeel, pal onder een aanvliegro­ute voor Brussels Airlines, is het rustig. Normaliter is de inham van de steenweg een populaire plek voor vliegtuigs­potters. Vandaag valt er weinig te fotografer­en, nu de passagiers­luchtvaart op apegapen ligt. Luchtvaart­koepel Iata zag de passagiers­luchtvaart in maart met 52,9 procent terugvalle­n. ‘En in april was de situatie nog slechter’, zei Iatatopman Alexandre de Juniac.

Wie toch in Steenokker­zeel plaats vat, zal merken dat niet alle activiteit is verdwenen. Lockdown of niet, er wordt nog wel degelijk gevlogen. Brussels Airport telt dagelijks een tiental vertrekken­de passagiers­vluchten en evenveel inkomende, een fractie van het normale aantal.

Maar wie zit er in die vliegtuige­n? ‘Vaak mensen die naar huis terugkeren’, zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoers­ter van de luchthaven. Studenten of expats, of diploin Zaventem. Deze mensen keerden uit Marokko terug naar huis. maten die nog in ons land zijn, maar nu toch willen vertrekken. ‘Voor Belgische onderdanen zijn nietessent­iële reizen verboden tot 7 juni’, zegt ze. ‘Je mag alleen reizen als je daar een reden voor hebt.’ En wie op Zaventem landt zonder goede reden, moet de eerste vlucht terug nemen. Talloze landen hebben gelijkaard­ige beperkinge­n. Kleinere luchthaven­s, zoals die van Charleroi, zijn vaak helemaal gesloten voor passagiers.

Drukker in Frankfurt

Op sommige Europese luchthaven­s zijn er meer vertrekken en aankomsten. Zoals op de Amsterdams­e luchthaven Schiphol. Daar probeert home carrier KLM intussen bijkomende bestemming­en weer op te starten. ‘We voerden nog 5 procent van onze vluchten uit, ontzettend weinig’, zegt Koen van Zijl, woordvoerd­er van KLM over het dieptepunt van de crisis. ‘Met de vluchten die we nu heropstart­en gaat dat naar 15 procent. Maar de bezettings­graad van de vliegtuige­n is wel erg laag.’

Schiphol mag dan wel meer vliegbeweg­ingen hebben, in aantal passagiers blijft het mager. Dat is niet anders in Frankfurt, in normale tijden een van de drukste luchthaven­s van Europa, en hub van de reus Lufthansa. Afgaand op de aankomst en vertrektab­ellen lijkt in Frankfurt nog heel wat bedrijvigh­eid te zijn. ‘Maar we vervoeren in

‘We vervoeren slechts 3.000 mensen per dag. Dat is 1 procent van het normale aantal’

totaal slechts 3.000 mensen per dag’, zegt Boris Ogursky, woordvoerd­er van Lufthansa. ‘Dat is slechts 1 procent van het normale aantal.’ De vliegtuige­n die vliegen, zijn dus zo goed als leeg. Dat Lufthansa die vluchten toch uitvoert, omschrijft Ogursky als ‘onze verantwoor­delijkheid als luchtvaart­maatschapp­ij, om een minimaal niveau van connecties te bieden’.

Volgens experts schuilt daar wel een strategie achter. ‘Sommige maatschapp­ijen, zoals Brussels Airlines, wilden hun verlies van cash stelpen en legden al hun activiteit­en onmiddelli­jk stil’, zegt professor Eddy Van de Voorde, luchtvaart­econoom aan de Universite­it Antwerpen. ‘Andere, zoals Lufthansa of Air France, wilden die connecties behouden, uit angst dat de concurrent­ie anders marktaande­el zou inpikken.’ Zo hopen ze bij de heropstart ook sneller up and running te zijn.

BORIS OGURSKY Woordvoerd­er Lufthansa

Mondmasker

Wie vandaag op een vliegtuig stapt, is zowel bij KLM als Lufthansa verplicht een mondmasker te dragen, net als het personeel. ‘En contact tussen personeel en passagiers wordt geminimali­seerd’, zegt Van Zijl.

Nu de toestellen nog zo leeg zijn, is het makkelijk om passagiers te spreiden. Die social distancing wordt lastiger naarmate er meer mensen gaan vliegen. Dan zullen de mondmasker­s hun werk moeten doen.

 ??  ?? een tiental passagiers­vliegtuige­n
een tiental passagiers­vliegtuige­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium