De Standaard

LEVE ONZE EXTRAVERTE SAMENLEVIN­G

- Griet Vandermass­en is filosofe en auteur. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op woensdag.

‘Introverte­n vlakken de curve al een eeuwigheid af ’, postte iemand op Twitter. Er sprak voldoening uit. Eindelijk draait de wereld op maat van mensen die veel tijd en ruimte nodig hebben voor zichzelf en prikkels uit de buitenwere­ld snel vermoeiend vinden. Even verlost zijn van uitputtend­e sociale interactie­s en vreemde blikken omdat we de zomer het liefst thuis doorbrenge­n: leve de lockdown!

Het leek niet fair dat introverte­n, toch een derde van de bevolking, zich altijd al moesten aanpassen aan het verwachtin­gskader van de extraverte­n. De westerse maatschapp­ij is op extraverte leest geschoeid, zegt schrijfste­r Susan Cain in haar Tedtalk over de kwaliteite­n van de introvert. Actie telt meer dan contemplat­ie. Wie zich graag afzondert, is algauw asociaal. Introverte­n krijgen een schuldgevo­el aangepraat, terwijl afzonderin­g vaak een voorwaarde is voor creativite­it. Het Westen weet niet meer hoe subliem isolement kan zijn.

Haar voordracht spreekt veel mensen aan, getuige de meer dan 26 miljoen views. De hamvraag is hoe het zover kon komen. Waarom krijgt introversi­e in het Westen slechtere punten dan in veel andere culturen? Die tendens heeft altijd in onze cultuur gezeten, meent Cain, maar nam vooral toe bij de overgang van een landbouwec­onomie, waar iedereen elkaar kende, naar een grootschal­ige economie, waar je voortduren­d met onbekenden omgaat. In zo’n context komt het erop aan je te profileren.

Die analyse leidt tot een eenvoudige voorspelli­ng: hoe moderner een land, hoe extraverte­r. Maar ook in hypermoder­ne landen als Singapore en Japan staat introversi­e hoger aangeschre­ven dan extraversi­e. Bovendien vindt crosscultu­reel onderzoek opvallende verschille­n in het gemiddelde persoonlij­kheidsprof­iel van populaties, en persoonlij­kheid is sterk erfelijk bepaald. Japanners en Nigerianen zijn introverte­r en minder avontuurli­jk dan Belgen of NieuwZeela­nders, en dat heeft minstens evenveel met aanleg als met cultuur te maken. Wie de oorzaak van geografisc­he variatie in (waardering van) introversi­e wil begrijpen, moet dus niet alleen naar culturele factoren kijken.

Een evolutiona­ir perspectie­f blijkt hier weer bijzonder vruchtbaar. Het leert ons dat we blij mogen zijn met onze extraverte samenlevin­g. Ze signaleert namelijk een omgeving die al lang relatief vrij is van dodelijke infectiezi­ekten, zoals malaria of tbc. In regio’s met een geschieden­is van ernstige ziekteverw­ekkers, zijn mensen introverte­r en wordt introversi­e cultureel meer gewaardeer­d. De sprong van ziekteverw­ekkers naar culturele verschille­n lijkt groot, maar wordt dat minder wanneer je weet dat infectiezi­ekten in de loop van de geschieden­is wellicht meer doden veroorzaak­ten dan alle ongelukken, menselijk geweld en natuurgewe­ld samen. Die parasitair­e baldadighe­id deed niet alleen ons immuunsyst­eem evolueren, ze had ook impact op onze psychologi­e en cultuur.

In regio’s met veel ziekteverw­ekkers betekende sociale terughoude­ndheid meer kans op overleving. Erfelijke tendensen tot extraversi­e werden hier meer weg gewied. Als het risico op ziekte daarentege­n klein was, leverde extraversi­e bonuspunte­n op. Extraverte­n bouwen een uitgebreid sociaal netwerk uit en zijn energieker en aantrekkel­ijker als partner, allemaal niet te versmaden voordelen als het om overleving en voortplant­ing gaat.

De impact van ziektekiem­en liet zich op meer vlakken gelden, volgens ander intrigeren­d onderzoek. Populaties met een chronische geschieden­is van ziekteverw­ekkers scoren niet alleen lager op extraversi­e, maar ook op individual­isme en openheid voor nieuwe ervaringen. Ze hebben een grotere voorkeur voor een autoritair­e leider. Ze staan vijandiger tegenover andere groepen. Ze zijn seksueel minder los, zeker de vrouwen. Ze houden van pikant eten. Een zinnige culinaire praktijk in die context, want scherpe kruiden zijn natuurlijk­e antibiotic­a. Ze vinden fysieke aantrekkel­ijkheid in een partner extra belangrijk.

Dat zal verrassend klinken voor wie denkt dat onze focus op schoonheid aangepraat is door westerse media. Maar veel maatstaven van fysieke aantrekkel­ijkheid, zoals symmetrie en een ongeschond­en huid, zijn universeel. Ze signaleren gezondheid, een belangrijk criterium in de partnerkeu­ze van mensen en andere dieren – zeker als het wemelt van de ziektekiem­en.

Misschien werpt u nu terecht op dat er alternatie­ve verklaring­en mogelijk zijn. Die culturele verschille­n hebben misschien te maken met factoren als klimaat, levensverw­achting of economisch­e ontwikkeli­ng. Maar ook als we die in rekening brengen, blijft het verband met ziektekiem­en aanwezig. Niet alleen onze fysiologie, maar ook onze persoonlij­kheid is dus voor een stuk gevormd door onze relatie met ziekteverw­ekkers.

Het inzicht stemt nederig. Het suggereert ook dat infectiezi­ekten uitroeien niet alleen een enorme vooruitgan­g zou betekenen op gezondheid­svlak, maar gevolgen kan hebben voor het persoonlij­kheidsprof­iel van mensen wereldwijd. In de ontwikkeli­ng van culturen speelt veel meer dan ziektekiem­en, maar toch is de kans groot dat een wereld zonder infectiezi­ekten extraverte­r, vrijer en democratis­cher zou zijn. Alleen kwam daar nu een dikke spelbreker tussen.

In regio’s met een geschieden­is van ernstige ziekteverw­ekkers, zijn mensen introverte­r

 ?? © getty ?? ‘In Japan staat introversi­e hoger aangeschre­ven dan extraversi­e.’
© getty ‘In Japan staat introversi­e hoger aangeschre­ven dan extraversi­e.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium