De Standaard

Wat met de belangen van kinderen?

Kinderen en jongeren hebben sociaal contact, ruimte en begeleidin­g nodig. De exitstrate­gie houdt daar te weinig rekening mee, vinden organisati­es en onderzoeke­rs die rond kinderrech­ten werken.

- © Kristof Vadino

Alsmaar meer mensen vragen aandacht voor de impact van de coronamaat­regelen en de afbouw daarvan op kinderen en jongeren: van experts zoals Peter Adriaensse­ns of de Kinderrech­tencommiss­aris over jongerenor­ganisaties zoals D’Broej en Awel tot Vlaams minister van Jeugd en coördinere­nd minister van Kinderrech­ten Benjamin Dalle (CD&V). Enkele nieuwe maatregele­n spelen daarop in, zoals het Vlaamse actieplan voor kwetsbare kinderen en jongeren en het coronaoude­rschapsver­lof (DS 4 mei). Toch houdt de exitstrate­gie nog onvoldoend­e rekening met het perspectie­f, de stem en de belangen van kinderen en jongeren.

Evenwichts­oefening

De coronamaat­regelen afbouwen, is balanceren op een dunne koord. We moeten als samenlevin­g een evenwicht vinden tussen onze gezondheid en de gezondheid­szorg enerzijds en alle andere belangen die zich aandienen anderzijds. Vallen is geen optie. En dat allemaal zonder oefenen. Een aartsmoeil­ijke opgave die we vooral niet mogen minimalise­ren.

Dé vraag is welke ‘andere belangen’ we als samenlevin­g laten spelen. Het is logisch om de economie (met werknemers en werkgevers) te betrekken bij de heropening van winkels en bedrijven. Het is even logisch om de belangen van het kind voorop te stellen als het gaat over kindgerich­te sectoren, zoals het onderwijs, jeugdhulpv­erlening of vrije tijd. Dat is België aan zichzelf en aan zijn ( jonge) inwoners verschuldi­gd sinds de onderteken­ing van het Internatio­naal Verdrag van de Rechten van het Kind.

Maar kinderen en jongeren hebben geen lobby die voor hen op tafel klopt. En ook geen stemrecht om op de volgende verkiezing­en te wegen. Ze hebben alleen organisati­es en belangenbe­hartigers die zich informeren en constructi­ef adviseren. Dat lijkt onvoldoend­e te zijn. Want hoe leg je uit aan kinderen dat ze minder vatbaar zijn voor het coronaviru­s, maar wel nog wekenlang hun vriendjes niet mogen zien en geen gebruik kunnen maken van vertrouwde en veilige (infra)structuur?

Een onderzoek van AP Hogeschool en de Antwerpse jeugdsecto­r half april, toont sterke signalen van demotivati­e bij kinderen en jongeren: ze gaan gebukt onder de hoogoplope­nde spanningen in gezinnen en het grote gebrek aan (fysieke of mentale) ruimte (onder andere voor aanloopler­en). Ze voelen zich eenzamer, neerslacht­iger of zijn net agressieve­r. Dat is niet alleen het geval in kwetsbare gezinnen. Ook kinderen en jongeren die thuis zijn met telewerken­de ouders krijgen niet de aandacht en begeleidin­g die ze nodig hebben en verdienen, hoe hard die ouders zich ook inspannen.

Simpelweg omdat ze te veel ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Veel gezinnen lopen in deze tijden tegen de grenzen van hun draagkrach­t aan.

Extra expert in de GEES

De signalen uit het middenveld zijn talrijk en verontrust­end. Kinderen en jongeren hebben nood aan sociaal contact, (speel)ruimte, (huiswerk)begeleidin­g en vooral aan perspectie­f op hun nabije toekomst.

We vragen met aandrang meer aandacht en zorg voor kinderen en jongeren in elke beslissing die de komende weken en maanden genomen wordt. Het zou helpen mocht iemand met expertise in het brede perspectie­f van kinderen en jongeren in een van de expertengr­oepen zetelen. Waarom niet in de GEES, de groep die de exitstrate­gie uitwerkt? We pleiten ervoor om alle levensdome­inen van kinderen en jongeren zo snel mogelijk weer op te starten, in veilige omstandigh­eden. Zorg ervoor dat alle kinderen en jongeren terug naar school kunnen gaan. Hecht evenveel belang aan

Hoe leg je uit aan kinderen dat ze minder vatbaar zijn voor het coronaviru­s, maar wel nog wekenlang hun vriendjes niet mogen zien?

hun recht op spel, ontmoeting en vrije tijd. Hou er in alle maatregele­n rekening mee dat ze ruimte nodig hebben voor hun (mentale) welzijn. Ga niet te snel over naar de orde van de dag. Vraag hun hoe zij de afgelopen periode hebben beleefd. Kinderen en jongeren verdienen die extra zorg en toewijding, zeker in deze uitdagende tijden. Geschreven door: Nathalie Van Ceulebroec­k (AP Hogeschool, sociaal werk), Didier Reynaert (HoGent, sociaal werk), Caroline Vrijens (Vlaams kinderrech­tencommiss­aris), Lien Magerman (Kinderrech­tencoaliti­e Vlaanderen),

Ellen Van Vooren (Kenniscent­rum Kinderrech­ten vzw), Alexandra Smarandesc­u (Vlaamse Jeugdraad), Fried Aernouts (Antwerps Jeugdsecto­roverleg).

Mee onderteken­d door 173 medewerker­s van organisati­es, professore­n, lectoren en onderzoeke­rs. Volledige lijst: zie standaard.be/opinie

 ??  ?? Kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen.
Kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium