De Standaard

‘China en Rusland komen niet in de buurt als partner’

De EU overlegt vandaag met de zes landen van de Westelijke Balkan. Maar het woord ‘uitbreidin­g’ staat niet in de verklaring die ze samen zullen goedkeuren.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Een top in Zagreb met alle EUleiders én hun collega’s uit Albanië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, NoordMaced­onië en Servië had het hoogtepunt moeten worden van het Kroatische voorzitter­schap van de EU. De pandemie gooide roet in het eten, zodat het een videoconfe­rentie wordt. De Belgische premier Sophie Wilmès en de Nederlands­e ministerpr­esident Mark Rutte moeten wellicht verstek geven wegens nationaal coronaover­leg.

De verklaring waaraan EUdiplomat­en vijlden, illustreer­t de dubbelzinn­ige verhouding van de EU met de zes Balkanland­en. Vanuit haar ambitie om een geopolitie­ke speler te zijn en de regio te stabiliser­en, ligt het voor de hand dat de EU het perspectie­f op lidmaatsch­ap uitspeelt in ruil voor invloed. Toetreding­sonderhand­elingen zijn hét instrument om hervorming­en af te dwingen inzake justitie, de strijd tegen corruptie en georganise­erde misdaad, democratis­ering .... Maar een uitbreidin­g met zes (arme) landen zien alleen nog de lidstaten die sinds 2004 toetraden, zitten.

De tekst bevestigt ‘de ondubbelzi­nnige steun voor het Europese perspectie­f’ van de regio. Maar het cruciale woord ‘uitbreidin­g’ sneuvelde, vooral op aandringen van Frankrijk en Spanje. Spanje, erkent net als vier andere EUlanden de onafhankel­ijkheid van Kosovo niet, uit vrees voor een precedents­waarde voor Catalonië. Tijdens de Balkantop in 2018 in Sofia bleef de stoel van toenmalig premier Mariano Rajoy zelfs leeg.

Kritiek op die dubbelzinn­igheid wijst een EUfunction­aris van de hand: ‘In maart hebben we het licht op groen gezet voor toetreding­sonderhand­elingen met NoordMaced­onië en Albanië. In juni staat uitbreidin­g weer op de agenda van de ministers van Buitenland­se Zaken.’

China op de loer

Maar die afwachtend­e houding van de EU leidt tot frustratie in de regio. China profiteert ervan om zijn invloed vooral in Servië uit te breiden. Op 21 maart landde in Belgrado een Chinees vliegtuig met medisch materiaal om het virus te bestrijden. De Servische president Aleksandar Vucic noemde zijn Chinese collega Xi Jinping ‘een vriend en broeder van Servië’ en haalde uit naar de EU: ‘Europese solidarite­it bestaat niet. Dat was een fabeltje op papier.’

De EU wijst erop dat ze een pakket van 3,3 miljard euro steun heeft uitgewerkt om de gevolgen van de pandemie in de Westelijke Balkan op te vangen en dat er later dit voorjaar nog meer volgt. ‘De EU blijft de nummer 1 voor de regio’, aldus de functionar­is. ‘China en Rusland komen nog niet in de buurt. Er is geen geloofwaar­dig alternatie­f. Wij zijn een voorspelba­re partner.’ Zo weten Servië en Kosovo dat toetreding­sonderhand­elingen pas mogelijk zijn als ze hun onderlinge geschillen oplossen.

‘Europese solidarite­it bestaat niet. Dat was een fabeltje op papier’

ALEKSANDAR VUCIC Servische president in maart

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium