De Standaard

Negeert België het internatio­naal recht?

-

België heeft, net zoals 172 andere landen, het internatio­naal verdrag inzake burgerrech­ten en politieke rechten geratifice­erd. Daarin staat onder meer het recht op vrije meningsuit­ing, maar ook het verbod op discrimina­tie en op foltering. In bepaalde omstandigh­eden mogen landen beslissen om af te wijken van dat verdrag, wat meer dan tachtig landen al hebben gedaan naar aanleiding van de pandemie.

Het verdrag wil vermijden dat landen misbruik maken van die mogelijkhe­id. Ze kunnen pas afwijken wanneer ze aan de voorwaarde­n voldoen. Maatregele­n moeten tijdelijk en proportion­eel zijn, mogen niet discrimine­ren en moeten worden gemeld aan de Verenigde Naties.

België heeft op 30 maart bijzondere machten toegekend aan de federale regering. Dat kun je beschouwen als het begin van een de facto noodtoesta­nd, die drie maanden zal duren. Ondanks de beperking in de tijd, is die afkondigin­g problemati­sch.

Het was een grote geruststel­ling dat België niet met de trend van de coronaapps meeging. Maar het alternatie­f, een handmatige tracering door speurders die via callcenter­s mensen zullen ondervrage­n (DS 5 mei), roept veel vragen op: wat zullen ze vragen? Is meewerken verplicht? Zijn er sancties voor wie liegt? Wie beheert de databank waarin de antwoorden worden bewaard? Wie heeft er toegang toe?

Een tweede voorwaarde die België heeft geschonden, is dat de maatregele­n niet in strijd mogen zijn met andere verplichti­ngen uit het internatio­naal recht. Van 17 maart tot 3 april konden er geen asielaanvr­agen worden ingediend bij de Dienst Vreemdelin­genzaken. Nochtans heeft iedere verzoeker het recht om een asielaanvr­aag in te dienen, volgens het internatio­naal en het Europees recht. Door die opschortin­g hadden asielzoeke­rs in België geen recht op een opvangplaa­ts, want dat systeem treedt pas in werking als je een aanvraag hebt ingediend. De overheid liet vluchtelin­gen en asielzoeke­rs meer dan twee weken in de kou staan.

De Belgische maatregele­n zijn ook problemati­sch, omdat ze niet gemeld zijn aan de VN. België heeft overigens een dubbele meldingspl­icht: staten die het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben goedgekeur­d, zijn ook verplicht om afwijkinge­n van dat verdrag te melden aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, onder gelijkaard­ige voorwaarde­n.

Is ons land niet op de hoogte van die verplichti­ngen? Weet het niet wie daartoe bevoegd is? Of wil het geen aandacht vestigen op de maatregele­n die het neemt? De eerste twee redenen zijn problemati­sch, maar typisch Belgisch en op te lossen. De laatste reden is een stuk zorgwekken­der.

 ??  ?? LÀZARIE EECKELOO Human Rights Officer bij de ngo Centre for Civil and Political Rights in Genève.
LÀZARIE EECKELOO Human Rights Officer bij de ngo Centre for Civil and Political Rights in Genève.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium