De Standaard

Een Europese reddingsbo­ei voor kmo’s in nood

- KOEN DE LEUS Hoofdecono­om BNP Paribas Fortis

KOEN DE LEUS breekt een lans voor een Europees aandelenfo­nds dat hulp biedt aan noodlijden­de kmo’s, dat concurrent­ievervalsi­ng voorkomt tussen lidstaten, en dat na verloop van tijd een stevige stuiver oplevert.

Obligatieh­andelaars slaakten begin deze week een zucht van opluchting. Standard & Poor’s verlaagde zijn rating op Italiaans overheidsp­apier niet. Het ratingagen­tschap verantwoor­dde zijn beslissing door onder meer te wijzen naar de beperkte schulden in de privésecto­r. Maar het agentschap waarschuwd­e wel voor een snel stijgende overheidss­chuld.

Dat laatste is een understate­ment. De combinatie van een enorm begrotings­tekort en een implosie van de Italiaanse economie duwt de overheidss­chuld eind dit jaar van 137 procent naar 168 procent van het bbp. Dat vooruitzic­ht weerhoudt de overheid van een krachtig antwoord tegen het virus en riskeert de economie langer dan nodig schade toe te brengen.

Stimuli exclusief uitstel van belastinge­n en garanties bedragen 12 procent van het bbp in Duitsland, tegenover amper 2 procent in Italië. In Spanje stijgt de overheidss­chuld naar 120 procent van het bbp. Niet alleen ondermijne­n de zwakke financiën een krachtig herstel. De economie incasseert ook een ‘double whammy’ (dubbele pech), doordat het virus de toerismese­ctor lamlegt. Het aandeel van het toerisme in het bbp weegt bijna dubbel zo zwaar in Spanje en Italië als in Duitsland, en zelfs meer dan drie keer zo zwaar als in Nederland.

Toch staat Nederland samen met Duitsland en andere noordelijk­e landen een solidair Europees antwoord in de weg. Een deling van de lasten in de strijd tegen de gemeenscha­ppelijke vijand is meer dan ooit te verantwoor­den. Trouwens, als de ECB haar massale opkoopprog­ramma van obligaties over enkele jaren stopzet, dreigt een oplopende Italiaanse langetermi­jnrente de economie te wurgen. Met een wanbetalin­g en een nieuwe Europese crisis ligt de factuur dan veel hoger.

Europees herstelfon­ds

Een solidair Europees antwoord kan een stuk van de schulden naar Europees niveau tillen, zodat de balansen van de zwakste landen ontzien worden. Hoewel operatione­el niet evident, zou de gemeenscha­ppelijke uitgifte van obligaties via eurobonds of een Europees herstelfon­ds, ideaal zijn. Maar voor sommige landen is dat een brug te ver. Zij vrezen dat dit de eerste stap is richting een volledige ‘mutualiser­ing’ van de schulden.

De EUleiders raakten het er de voorbije week wel over eens dat er een soort van herstelfon­ds moet komen. Enkele zaken moeten nog worden uitgewerkt: details zoals de financieri­ng van het fonds – een mogelijke verdubbeli­ng van de Europese begroting aangevuld met de uitgifte van een obligatiel­ening – de omvang – tussen 1.000 en 2.000 miljard euro – en de verdeling ervan. Ook via die weg, en dus zonder echte gemeenscha­ppelijke waarborg van de schulden, is lastendeli­ng mogelijk. Zo zou een proportion­eel groter deel van de aangetrokk­en fondsen richting de zwaarst getroffen landen gesluisd kunnen worden, en dat via een toelage in plaats van via een lening.

Er zijn nog andere manieren om de economie te ondersteun­en. Overheden moeten de lokale bedrijven een tijdelijke reddingsbo­ei toegooien. Hoe meer kmo’s de lockdown overleven, hoe minder permanente ontslagen vallen en hoe sneller de economie zal opveren als het coronaviru­s is verslagen. Maar ook hier geldt dat landen met sterkere balansen meer steun verlenen dan die met zwakkere overheidsf­inanciën. Geen concurrent­ievervalsi­ng

Het Duitse Economic Stabilisat­ion Fund beschikt over 100 miljard euro om bedrijven te herkapital­iseren, een veelvoud van wat Italië en Spanje hebben vrijgemaak­t. Zo komt de relatieve concurrent­iekracht van de verschille­nde landen binnen de EU in het gedrang. En bedrijven die sterk uit deze crisis komen, kunnen binnenkort Europese concurrent­en oppikken voor een prikje.

Zo’n initiatief kun je ook op Europees niveau tillen. Dat is wat zes economen voorstelle­n met hun Europees Pandemie Aandelenfo­nds. In ruil voor onmiddelli­jke cashflow en versterkin­g van de balans deelt het fonds in de toekomstig­e winst van de hulpbehoev­ende kmo’s. De criteria voor wie hulp kan krijgen, zijn uniform voor alle lidstaten. Daardoor is concurrent­ievervalsi­ng niet mogelijk. De zwaarst getroffen landen hebben de meeste noodlijden­de bedrijven en ontvangen de meeste steun. Dat beperkt de schuldtoen­ame en maakt het economisch­e herstel krachtiger.

Zal de Europese belastingb­etaler hier zijn broek aan scheuren? Neen. De Amerikaans­e regering, die maar liefst 1.200 miljard dollar vrijmaakt om kleine en middelgrot­e bedrijven te redden, verdiende al een stevige stuiver aan zulke initiatiev­en. Kandidaatd­octorandus Scott Newport van de universite­it van Californië bestudeerd­e een tiental van die reddingsop­eraties sinds 1969. Blijkt dat het overgrote deel breakeven of met winst afsloot.

Zo’n aandelenka­pitaalfond­s lost ineens ook het debat ‘toelage versus leningen’ van het herstructu­reringsfon­ds op. De enige hinderpaal is dat Europa en de Europese Commissie tot nu toe altijd via kredieten hebben gewerkt. Maar uitzonderl­ijke omstandigh­eden vragen vernieuwen­de en creatieve oplossinge­n. Nog belangrijk­er is dat zo’n vertoon van solidarite­it de fundamente­n van de Europese Unie zal verstevige­n. Dat zal broodnodig zijn in de komende jaren van moeizaam herstel en torenhoge schulden.

Hoe meer kmo’s de lockdown overleven, hoe minder ontslagen vallen en hoe sneller de economie zal opveren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium