De Standaard

Personente­llers in de bussen

- ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

Vier miljoen Italianen zijn maandag weer naar hun werk gegaan. Het betreft met name werknemers in de producties­ector. Zoals verwacht leidde dat tot problemen in het openbaar vervoer. Als de verplichte afstand van een meter wordt gerespecte­erd, is de maximale capaciteit van de bussen twintig procent van hun ouderwetse capaciteit. Stoelen zijn afgeplakt met verbodssti­ckers om te voorkomen dat passagiers te dicht bij elkaar gaan zitten. Maar voor de staanplaat­sen zijn er geen duidelijke regels en sommige bussen waren gisteren voor dertig procent gevuld. Er worden nu personente­llers bij de ingang geïnstalle­erd. Hoe mensen op hun werk moeten komen als de teller het maximum aangeeft, is onduidelij­k.

Genua heeft het specifieke probleem dat hele wijken van de stad op heuvelacht­ig terrein zijn gebouwd. Alleen minibusjes kunnen de haarspeldb­ochten in de steile straten ronden. Ander vervoer is er niet en in die minibusjes blijkt het onmogelijk om veilige afstanden te respectere­n.

Iedereen is zo hard bezig met het bedenken van oplossinge­n voor de ontelbare problemen in de wereld na het virus, dat we bijna zouden vergeten dat het virus nog altijd rondwaart. Dat het uit de mode begint te raken, maakt het niet minder dodelijk.

Roberta Arecco is bodybuilde­r. Ze is bij de IFBB Diamond Cup in Rome in 2018 zevende van Europa geworden in de masterscat­egorie. Dat is niet belangrijk voor het verhaal, maar het zou onrechtvaa­rdig zijn het niet te vermelden. Stella kent haar uit de schoonheid­ssalon op Via San Lorenzo. Roberta’s moeder moest naar het ziekenhuis vanwege urgente gezondheid­sproblemen, die niets met het virus te maken hadden. In het ziekenhuis is ze besmet geraakt. Ze is gisteren overleden, op de dag die velen beschouwde­n als de eerste dag van de herwonnen normalitei­t. Roberta heeft haar moeder sinds haar ziekenhuis­opname niet meer kunnen zien. Er is geen begrafenis.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium