De Standaard

HET KLIMAAT: EEN CORONACRIS­IS IN SLOW MOTION

- Marc Reynebeau is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

Bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorl­og eergistere­n in Amsterdam, hield de Nederlands­e koning WillemAlex­ander zijn toespraak op de nagenoeg lege Dam vanop een verhoogje. Zo’n tribune dient om wie erop staat boven het publiek te laten uittorenen en voor iedereen zichtbaar te maken. Maar er was maandag geen publiek, niemand belemmerde het uitzicht op de spreker. Het publiek zat thuis in lockdown. Er was zelfs geen reden om dat op de Dam te doen, want manifestat­ies op publieke plekken dienen alleen om er veel publiek bij te hebben.

In coronatijd was deze vorm een anachronis­me, niet aangepast aan de tijd. Ze getuigt van een inertie die de vorm (spreken op de Dam) achterop deed lopen op de inhoud (de herdenking). Al sprak daar ook optimisme uit: we veinzen nu even dat er toch veel volk bij was, want we hopen dat alles weer wordt als vroeger. Wat zouden we dus moeite doen om een nieuwe vorm te bedenken? Toch weet niemand wanneer dat weeralsvro­eger eraan komt. Het virus raakt nu wel onderdrukt, maar het kan zo weer oplaaien, eerder vroeg dan laat. Meer nog: kan het in dat ‘nieuwe normaal’ ooit weer net als vroeger worden?

Maar elk nadeel hep enzovoorts. Zelfs CD&Vvoorzitte­r Joachim Coens, toch niet de meest visionaire onder de Belgische politici, kan in deze coronatijd niet zwijgen over de nood aan ‘anders gaan leven’, met meer nadruk op nabijheid en duurzaamhe­id (DS 2 mei). Dat thema, los van zijn associatie met de groene partij, is bekend. Sinds min of meer uitzicht bestaat op wat de klimaatver­andering zoal in petto heeft, worden ook de remedies ervoor zichtbaar, onder meer nabijheid en duurzaamhe­id, en dus ook kortere ketens in de economie, ook in de voedselpro­ductie, vaker de trein dan het vliegtuig nemen, minder energie verspillen, zuiniger omgaan met ruimte en grondstoff­en, respectvol­ler omgaan met de natuur, het lijstje is bekend.

Dat vergt een inspanning: de mens is nu eenmaal een gewoontedi­er en kan altijd verleid worden tot inertie en anachronis­men. Maar het omkeren van gewoonten wordt pas een verlies als er niets voor in de plaats komt. De levenskwal­iteit hoeft daar niet onder te lijden, toch als de partytrip met een weekendje dansen in Ibiza niet als levensnood­zakelijk wordt gezien. En op voorwaarde dat iedereen in die oefening een plaats krijgt, dus niet alleen wie zich een elektrisch­e auto of zonnepanel­en kan veroorlove­n. Zonder een billijke, democratis­che en solidaire spreiding van lusten en lasten lukt het niet, zoals de gele hesjes al hebben geleerd. Daarmee is de klimaatcri­sis zonder meer een coronacris­is in slow motion. Zodat die laatste ten goede kan worden gekeerd als ze ook mag dienen als een inderdaad zeer intense generale repetitie voor de eerste.

Het coronaviru­s is nu eenmaal erg besmetteli­jk, zodat het pas kan verdwijnen als nergens nog besmetting­shaarden bestaan. Het virus om financiële of politieke redenen laten woekeren op continente­n of in landen waarvoor geen belangstel­ling bestaat, pakweg Afrika of Iran, zal iedereen er toch blijvend kwetsbaar voor maken. Dat kan dus geen optie zijn. Idem met het klimaat.

Dat alles vraagt om een nieuwe definitie van wat het algemeen belang kan zijn, zowel sociaal als geografisc­h. Dat is geen geringe opgave, in de eerste plaats voor politici die ook het gewoontedi­er in hun kiezer moeten aanspreken, maar nu al terugschri­kken voor pakweg statiegeld op blikverpak­kingen, rekeningri­jden, de betonstop of, nu we toch bezig zijn, een vermogensb­elasting.

Veel daarvan heeft ook een ernstige sociale keerzijde. Hoe kunnen armen het duurdere lokaal geproducee­rde voedsel betalen? Moeten de Keniaanse snijboonkw­ekers dan maar werkloos worden? Zal armen nooit nog de kans worden gegund om ook eens voor weinig geld het vliegtuig te nemen? Dat alles billijk en duurzaam oplossen, vereist een ernstige denkoefeni­ng over hoe de wereld nu, vooral economisch, is georganise­erd.

Het is niet onredelijk om een notie als het algemeen belang te wantrouwen, zeker niet in een tijd waarin ze niet meer is dan de som van ieders eigenbelan­g. Dat laatste is niet houdbaar bij collectiev­e dreigingen als corona of de klimaatver­andering – tenzij de wereld zich zou reorganise­ren in isolationi­stische politiesta­ten, naar het dystopisch­e model van The handmaid’s tale.

In elke samenlevin­g bestaan spanningen en conflicten, en dan dient het inroepen van het algemeen belang al te vaak om tegenstell­ingen en ongelijkhe­den te negeren. Het algemeen belang is dan een dekmantel voor politiek conservati­sme, een veralgemen­end excuus om de status quo zoals die is gegroeid, in stand te houden. Een klassieker­tje daarin is het zogeheten trickledow­neffect: de welvaart van wie rijk is, zou ook ten goede komen van wie arm is. Toch is dat niet meer dan een onbewezen neoliberaa­l theorietje dat vooral dient om structurel­e ongelijkhe­den te legitimere­n.

Om nu de coronacris­is te overwinnen moet letterlijk iedereen veel burgerzin opbrengen, mondkapjes dragen, afstand houden en nog zoveel meer. Daar mag iets tegenover staan. Een eeuw geleden was dat ook zo, toen alvast de Belgische mannen voor hun inzet tijdens de Eerste Wereldoorl­og werden ‘beloond’ met het algemeen enkelvoudi­g stemrecht.

Nu van iedereen zoveel burgerzin wordt gevraagd, mag daar straks ook wel iets tegenover staan

 ?? © photo news ?? Koning WillemAlex­ander spreekt het volk toe alsof het erbij was, maar het was er niet.
© photo news Koning WillemAlex­ander spreekt het volk toe alsof het erbij was, maar het was er niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium