De Standaard

HET NIEUWE CORONAVIRU­S IS VERBAZINGW­EKKEND STABIEL

Slechts op elf plekken zitten er variaties in het genoom van het nieuwe coronaviru­s. Er zijn vandaag geen aanwijzing­en dat er in sommige landen gevaarlijk­ere varianten rondgaan dan elders.

- MAXIE ECKERT © pn/afp

Het sarsCoV2vi­rus reist de hele wereld af. Vanuit China sprong het over naar alle andere continente­n. Intussen is het ook al terug van Europa naar China geëxportee­rd. In Amerika circuleert niet alleen een Chinese variant van het virus (vooral aan de westkust), maar ook een ‘typisch’ Europese stam (vooral aan de oostkust). De hamvraag daarbij: verandert het virus onderweg? Wordt het virus tijdens zijn reis meer of minder besmetteli­jk? Maken nieuwe varianten de patiënten meer of minder ernstig ziek? Hebben de mensen in New York mogelijk pech, omdat daar vooral de ‘Europese’ variant van sarsCoV2 de ronde doet?

Na de eerste vier maanden van onderzoek zijn de antwoorden geruststel­lend. Tot dusver zijn er geen aanwijzing­en dat er in sommige delen van de wereld meer doden vallen doordat er een gevaarlijk­ere variant van het nieuwe coronaviru­s rondgaat dan elders. Over het algemeen blijken er relatief weinig varianten van het virus in omloop zijn.

Over de hele wereld brengen onderzoeke­rs sinds januari – toen de eerste genoomsequ­entie van sarsCoV2 in China werd gepublicee­rd – de verschille­nde varianten van het virus in kaart. Ze kijken naar foutjes, of ‘mutaties’, die in het RNA van het virus (het genoom) zijn geslopen. Daaruit valt af te leiden welke varianten afstammeli­ngen moeten zijn van andere varianten. Stelselmat­ig ontstaat zo een stamboom van het virus, die meer en meer vertakt geraakt naarmate de tijd vordert, want sarsCoV2 muteert zoals elk virus.

‘We kennen nu elf plekken in het genoom van sarsCoV2 waar er variaties optreden’, zegt Kevin Ariën, professor virologie aan het Instituut voor Tropische Geneeskund­e. ‘Dat is niet veel, zeker niet als je bedenkt dat sarsCoV2 het grootste RNAgenoom heeft van alle virussen die we kennen.’

Ook Ariëns collegavir­oloog professor Piet Maes (RegaInstit­uut, KU Leuven) zegt dat het virus ‘verbazingw­ekkend’ stabiel is. ‘Andere virussen die zo wijdverspr­eid zijn geweest, denk aan de Mexicaanse griep, kennen veel meer varianten. Elke besmetting van een nieuwe patiënt biedt weer een nieuwe kans op mutaties. Dat de varianten van sarsCoV2 onderling toch zulke grote gelijkenis­sen vertonen, is uniek.’

Afgelegd traject

Het ‘stamboomon­derzoek’ is ook interessan­t omdat het afgelegde traject van het virus bij zijn reis rond de wereld zichtbaar wordt. Virologen onderschei­den drie grote families of ‘genotypes’ van het sarsCoV2vi­rus. Eerst was er het genotype A, dat als allereerst­e in Wuhan de kop opstak, maar eigenlijk slechts beperkt circuleerd­e. Het is de stam van het virus die het dichtst in de buurt komt van de coronaviru­ssen die in vleermuize­n en schubdiere­n zijn gevonden. Genotype B, de opvolger van A, veroorzaak­te de grote uitbraak in Wuhan. Genotype C, dat maar op één plek in het genoom verschilt van genotype B, werd de belangrijk­ste variant buiten China. Via Singapore bereikte dat Europa.

De onderzoeke­rs zijn er nog niet uit wat de mutaties in het genoom precies voor ons, mensen, betekenen. Enkele weken geleden losten Chinese onderzoeke­rs een schot voor de boeg toen ze een paper over experiment­en in hun lab online zetten, die de gebruikeli­jke kwaliteits­toetsing, de peerreview, nog niet had doorlopen. Daarin tonen ze aan dat bepaalde varianten van het sarsCoV2vi­rus er beter in slagen om cellen te infecteren dan andere varianten. De vorsers concludere­n daaruit dat mutaties een effect kunnen hebben op hoe ziek het virus mensen kan maken.

Maar die conclusie is te kort door de bocht, zeggen de professore­n Ariën en Maes. ‘Wat er in cellen in het lab gebeurt, mag je niet zomaar vertalen naar wat het virus in een complex systeem als het lichaam doet’, aldus Ariën.

Al in november

Door de mutaties van het virus te bestuderen en via de stamboom ook te schatten rond welke tijd de eerste varianten rondgingen, wordt volgens Ariën wel duidelijk dat het virus al eerder circuleerd­e zonder dat iemand het had opgemerkt. ‘In China weten we dat het virus mogelijk al in november lokaal circuleerd­e. Het zou goed kunnen dat het virus ook bij in Europa onder de radar geïntroduc­eerd en uitgezaaid was, enkele weken vooraleer het eerste geval bevestigd was.’

‘Elke besmetting biedt weer een nieuwe kans op mutaties. Dat de varianten van sarsCoV2 toch zulke grote gelijkenis­sen vertonen, is uniek’

PIET MAES Viroloog (KU Leuven)

 ??  ?? Een covid19pat­iënt in Wuhan (l.) en één in Madrid. Virologen onderschei­den drie grote families of ‘genotypes’ van het sarsCoV2vi­rus. Genotype C werd de belangrijk­ste variant buiten China.
Een covid19pat­iënt in Wuhan (l.) en één in Madrid. Virologen onderschei­den drie grote families of ‘genotypes’ van het sarsCoV2vi­rus. Genotype C werd de belangrijk­ste variant buiten China.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium