De Standaard

Stijgende besmetting­sgraad zet aan tot voorzichti­gheid

Net nu er opnieuw versoepeli­ngen aankomen, blijkt dat elke besmette patiënt opnieuw meer anderen aansteekt. Experts houden de adem in.

- VAN ONZE REDACTEURS DRIES DE SMET MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I De Nationale Veiligheid­sraad besliste gisteren dat fase 2 van de exitstrate­gie maandag van start kan gaan, met onder meer de streng gereglemen­teerde opening van scholen, markten, musea, dierentuin­en en contactber­oepen zoals kappers. Maar de politici namen die beslissing niet met een volledig gerust gemoed.

De besmetting­sgraad van het coronaviru­s gaat in ons land immers nu al opnieuw omhoog. Elke tien met het virus besmette patienten steken momenteel acht anderen aan, blijkt uit data van Sciensano. Vorige week waren dat er nog maar zes.

Kleine schommelin­gen van het zogenaamde reproducti­egetal zijn op zich niet verontrust­end, zeggen experts. Ook was het te verwachten dat het cijfer zou stijgen na de eerste versoepeli­ngen. ‘Maar als die stijging van 0,6 naar 0,8 zich zou doorzetten, dan is het wel zorgelijk’, zegt professor biostatist­iek Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven). ‘Het stemt tot nadenken, met de versoepeli­ngen die er bijkomen. Geen enkele zal dat getal verlagen, en we hadden al niet veel speelruimt­e.’

Bovendien zijn in de laatste cijfers de recentste versoepeli­ngen – de vierperson­enregel sinds zondag en de opening van alle winkels maandag – nog niet of amper te zien. ‘Vandaar de bezorgdhei­d bij virologen dat we vrij snel aan het lossen zijn’, zegt viroloog Steven Van Gucht. Zodra het reproducti­egetal boven 1 uitstijgt, neemt de epidemie weer in kracht toe. De experts die de regering adviseren, vonden dat het aantal dagelijkse ziekenhuis­opnames niet snel genoeg daalt.

De bezorgdhed­en vonden hun weg naar de Nationale Veiligheid­sraad. Politici wilden de bevolking graag al meer perspectie­f bieden. Zo werd door sommigen gehoopt om de derde fase, voorzien op 8 juni, eventueel te kunnen vervroegen. Maar dat ging niet door. Ook beslissing­en over versoepeli­ngen voor tweedeverb­lijvers of kinderen jonger dan twaalf bleven uit. ‘De trend is niet dalend genoeg’, zegt Waals ministerpr­esident Elio Di Rupo (PS).

Nu drie weken wachten

De drie weken tussen komende maandag en 8 juni zullen gebruikt worden om de impact van alle versoepeli­ngen te kunnen waarnemen. ‘Dat is absoluut een goede zaak’, zegt Van Gucht. ‘Ik begrijp wel dat politici onder grote druk staan om te versoepele­n. Maar door de snelheid kunnen we het niet goed opvolgen.’

De experts blijven waarschuwe­n. ‘Het gevoel heerst dat de politici de kleine speelruimt­e meer dan maximaal ingevuld hebben’, zegt Molenbergh­s. ‘We houden dus ons hart vast.’ De meeste experts achten het realistisc­h dat het reproducti­egetal opnieuw boven 1 gaat, geeft hij aan. Ook de politiek gaat daarvan uit. ‘Er zal een kleine stijging zijn van de cijfers, maar hopelijk is het controleer­baar’, zegt vicepremie­r David Clarinval (MR).

Tot 8 juni staat er dus geen verdere afbouw gepland. Integendee­l, het is niet uitgeslote­n dat de motor in achteruit moet worden gezet. ‘Een tweede golf kunnen we nooit uitsluiten’, zei premier Sophie Wilmès (MR). De vraag is of er snel genoeg ingegrepen zal worden als de epidemie opnieuw vertrokken blijkt. Een nieuwe piek is initieel niet eenvoudig te detecteren. En in tegenstell­ing tot in Duitsland is bij ons geen automatisc­he noodrem voorzien. ‘Als we te lang de kat uit de boom kijken, maken we dezelfde fout als in het begin’, zegt Molenbergh­s. ‘Maar dat wil ook niet zeggen dat we meteen weer naar een volledige lockdown moeten gaan.’

‘Het gevoel heerst dat de politici de kleine speelruimt­e meer dan maximaal ingevuld hebben. We houden ons hart vast’

GEERT MOLENBERGH­S Professor biostatist­iek (UHASSELT)

BRUSSEL I ‘De periode van de afbouw is heel anders dan die van de inperking. Het is veel gemakkelij­ker om je aan de regels te houden als alles verboden is. Geleidelij­k afbouwen is delicater en subtieler.’ Premier Sophie Wilmès (MR) deed na afloop van de Nationale Veiligheid­sraad (NVR), gistermidd­ag, nog eens een beroep op ieders burgerzin. ‘Informeer u bij twijfel. En als u geen antwoord vindt, kijk dan naar de intentie en de geest van de maatregele­n.’

Vanaf 18 mei

De NVR gaf groen licht voor fase twee van de exitstrate­gie, komende maandag. Het onderwijs wordt geleidelij­k aan heropgesta­rt. In het lager onderwijs herstarten het eerste, tweede en zesde leerjaar, in het secundair het zesde en zevende jaar. De concrete invulling daarvan verschilt erg van school tot school.

Ook de meeste contactber­oepen, zoals kappers of schoonheid­sspecialis­ten, kunnen opnieuw de deuren openen, zij het alleen op afspraak. Mondmasker­s zijn verplicht voor het personeel en het cliënteel, de klanten moeten afstand houden. Sekswerker­s mogen nog niet aan de slag.

Dierenpark­en en andere ‘trekpleist­ers in de natuur’ mogen ook open. Ticketverk­oop op afstand en circulatie­plannen moeten grote massa’s voorkomen. Cafetaria’s, restaurant­s, attracties en speelplein­en blijven dicht. Markten kunnen wel weer doorgaan, zij het met maximaal vijftig kramen en een circulatie­plan. De marktkrame­rs moeten een mondmasker dragen, klanten wordt dat ‘sterk aanbevolen’.

Ook sporttrain­ingen buiten en in clubverban­d kunnen opnieuw van start, met maximaal twintig personen die afstand houden en onder toezicht van een trainer. ‘Onderlinge wedstrijdj­es mogen nog niet’, zei Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (NVA). Het plan om kinderen onder de 12 jaar ook buiten de sportclub meer vrijheid te geven, haalde het nog niet.

Huwelijken en begrafenis­sen kunnen voortaan bijgewoond worden door dertig mensen. ‘Het

zijn bij uitstek gedeelde momenten die een bijzondere impact hebben op het leven van mensen’, zei Wilmès. Musea en andere culturele bezienswaa­rdigheden, zoals monumenten of kastelen, mogen ook open.

Ten vroegste 8 juni

Voor de rest van de sportieve en culturele activiteit­en is het nog wachten op fase drie, ten vroegste op 8 juni. Er wordt nog volop overlegd met de sector en de experten. Hetzelfde geldt voor het toerisme en de restaurant­s en cafés. Trips naar buitenverb­lijven blijven verboden. ‘Het plan is om vanaf 8juni ook voor de horeca moge

lijkheden te creëren’, zegt minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V). Ook voor meer sociaal contact, de jeugdkampe­n, religieuze bijeenkoms­ten en evenemente­n is het nog wachten.

Later

‘Er zullen nog andere fases volgen’, zei Wilmès. In elk geval zijn alle culturele, sportieve, toeristisc­he en recreatiev­e evenemente­n verboden tot en met 30 juni. ‘Het is de bedoeling om de mensen gespreid in de tijd hun gewoontes weer te laten opnemen’, zei Wilmès. ‘Er zal deze zomer wellicht geen terugkeer zijn naar de normalitei­t.’

‘Informeer u bij twijfel. En als u geen antwoord vindt, kijk dan naar de intentie en de geest van de maatregele­n’ SOPHIE WILMÈS (MR) Eerste minister

 ?? © belga ?? De Nationale Veiligheid­sraad lost de teugels maandag weer een beetje. Een volgende versoepeli­ng volgt ten vroegste over vier weken.
© belga De Nationale Veiligheid­sraad lost de teugels maandag weer een beetje. Een volgende versoepeli­ng volgt ten vroegste over vier weken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium