De Standaard

MINDER WERKEN VOOR MINDER

- BART STURTEWAGE­N

Brussels Airlines staat model, zowel voor waar we vandaan komen als voor waar we heen gaan. De Belgische luchtvaart­maatschapp­ij maakte deel uit van een onhoudbaar businessmo­del. Het vliegverke­er was de laatste decennia uitgegroei­d tot een van de grootste aanjagers van de klimaatopw­arming. Maar ook vanuit economisch oogpunt was de sector niet duurzaam. De hyperconcu­rrentie maakte de prijzen onrealisti­sch laag. Dat leidde tot flinterdun­ne winstmarge­s waarop geen crisisbest­endige toekomst gebouwd kon worden. Zo zag de hele wereld er enkele maanden geleden uit, toch?

Nu de netelige kwestie van de redding van het dodelijk gewonde Brussels Airlines voorligt, tekenen er zich strategieë­n af die we straks, naarmate de economisch­e averij van de coronacris­is zichtbaard­er wordt, vaker zullen zien.

Dat de Lufthansag­roep, waartoe Brussels Airlines behoort, kiest voor een forse reductie van het personeel, is in de gegeven omstandigh­eden onvermijde­lijk. En dat, onder meer door deeltijds werken, geprobeerd wordt het aantal naakte ontslagen zo klein mogelijk te houden, is op het eerste gezicht lovenswaar­dig. Maar die aanpak is alleen maar logisch als de problemen tijdelijk zijn.

In een omgeving waarin de omzet voor afzienbare tijd structuree­l lager zal liggen, is het een zwaktebod. Het is de eeuwige dwaling dat er nu eenmaal een bepaalde hoeveelhei­d werk is, die dan maar billijk verdeeld moet worden over het aantal gegadigden. Met hetzelfde argument zal men wellicht straks ook weer oudere werknemers uit de arbeidsmar­kt beginnen te duwen, zodat jongeren hun plaats kunnen innemen.

Want wat Brussels Airlines overkomt, overkomt ons allemaal. Als we de gekelderde economisch­e groei willen opvangen door dit soort recepten, kiezen we voor de collectiev­e verarming. Ook dat blijkt nu al uit de plannen van Lufthansa. De overblijve­nde werknemers van het Belgische dochterbed­rijf zullen moeten inleveren, nog los van de voorgenome­n arbeidsher­verdeling. Het wordt minder werken voor minder.

De redding van de luchtvaart­maatschapp­ij heeft vele facetten, ook strategisc­he en politieke. Maar het is belangrijk om, naast het sociaaleco­nomische gewicht van een mogelijk verdwijnen ervan, ook het voorbeelde­ffect in ogenschouw te nemen. Het getuigt van te weinig ambitie om wat overblijft van onze economie, gewoon onder elkaar te verdelen. We moeten op zoek naar nieuwe, duurzamere manieren om groei te genereren. Dat begint met te erkennen dat de wereld veranderd is. Je kunt niet herverdele­n wat er niet meer is.

Straks zal men opnieuw oudere werknemers uit de arbeidsmar­kt gaan duwen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium