De Standaard

Commissie wil ‘welverdien­de’ zomervakan­tie redden

De Europese Commissie dringt aan op de heropening van de binnengren­zen om het toerisme binnen de EU te redden. De vraag is of de lidstaten deze keer wel rekening zullen houden met haar richtsnoer­en.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘Als we dit op een veilige en gecoördine­erde manier aanpakken, kunnen we de Europeanen de komende maanden de kans bieden op welverdien­de rust, ontspannin­g en frisse lucht en op samenkomst­en met vrienden en familie, in eigen land of over de grenzen heen.’ Dat is de overkoepel­ende teneur van de richtsnoer­en en aanbevelin­gen die de Commissie gistermidd­ag voorstelde aan de lidstaten. Bovendien is toerisme goed voor 12 procent van de jobs in de EU. Om beide redenen is het cruciaal dat het zomertoeri­sme weer op gang komt.

1. Wat met controles aan de binnengren­zen?

Reizen wordt pas mogelijk als de grenscontr­oles binnen Schengen weer opgeheven worden. De Commissie pleit ervoor dat de lidstaten dat geleidelij­k en gefaseerd doen in functie van de epidemiolo­gische ontwikkeli­ng van het virus: ‘Als dat niet mogelijk is voor de hele EU, moeten reisbeperk­ingen en grenscontr­oles opgeheven worden voor regio’s en lidstaten waar de toestand positief evolueert en de epidemiolo­gische toestand gelijkaard­ig is.’

Discrimina­tie is verboden, waarschuwt de Commissie. Als Oostenrijk op 15 juni zijn grenzen opent voor Duitsland, zoals kanselier Sebastian Kurz aankondigd­e, dan mogen alle Europese burgers die in Duitsland wonen, er op reis – niet alleen Duitsers. En Oostenrijk moet dan ook toeristen toelaten uit regio’s of landen in de EU waar de epidemiolo­gische toestand gelijkaard­ig is als in Duitsland. ‘Europeanen moeten gelijk behandeld worden’, stelde Europees commissari­s Margrethe Vestager.

‘Reizigers in de EU hebben recht op een cash terugbetal­ing als de vliegtuigr­eis niet doorgaat’ MARGRETHE VESTAGER Europees commissari­s

‘Een twaalftal lidstaten lijkt maatregele­n genomen te hebben die ingaan tegen die Europese wetgeving: onder meer België, voor pakketreiz­en’ DIDIER REYNDERS Europees commissari­s, bevoegd voor consumente­nzaken

2. Waar vindt u de toestand per land terug?

Er komt een website met een interactie­ve kaart, zodat u weet wat er gebeurt in het land dat u wilt bezoeken. Het Europees Centrum voor Ziektebest­rijding (ECDC) zal actuele informatie bieden over de toestand aan de grenzen, over reisbeperk­ingen, gezondheid­svoorschri­ften en voorzienin­gen per land. De lidstaten moeten de data daarvoor leveren, zodat de kaart volledig en betrouwbaa­r is. ‘We hopen de site te kunnen lanceren tegen het begin van het zomerseizo­en’, aldus een hoge EUambtenaa­r.

Spanje besliste dat reizigers die tussen 15 en 24 mei het land binnenkome­n voor een nietessent­iële reis, twee weken in quarantain­e moeten. Alleen om te winkelen mag men buiten. Een leuk vooruitzic­ht is het niet als die maatregel verlengd zou worden. De Commissie kan daar niets tegen ondernemen: ‘Maar als de epidemiolo­gische toestand en de veiligheid­sregels in twee landen gelijk zijn, zijn wij geen voorstande­r van algemene quarantain­emaatregel­en.’

3. Komt er een covid19pas­poort?

Griekenlan­d, Malta, Cyprus en Portugal spelen met het idee om alleen toeristen toe te laten die zich kort voor de afreis hebben laten testen en zo kunnen bewijzen dat ze immuun of niet besmet zijn. Net zoals de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) is de Commissie geen voorstande­r van zo’n document, omdat een test geen absolute zekerheid biedt. ‘Het risico bestaat dat mensen zich laten besmetten om immuun te worden’, zegt de bron. Belangrijk­er is dat de lidstaten over voldoende testcapaci­teit, capaciteit in ziekenhuiz­en en een goed opsporings­systeem beschikken om een eventuele nieuwe besmetting­shaard door de influx van toeristen in te perken.

4. Is de wagen beter dan het vliegtuig?

De Commissie spreekt zich daar niet over uit. Het Europees Agentschap voor Veiligheid van de Luchtvaart komt eerstdaags met een protocol om in veilige omstandigh­eden een vliegtuig te nemen. De Commissie beveelt geen lege zitjes aan in vliegtuige­n om te voorkomen dat passagiers te dicht bij elkaar zitten. Maar omdat het anderhalve­meteren niet mogelijk is, wordt een mondmasker in de luchthaven­s en tijdens de vlucht best verplicht. Wie het vliegtuig neemt, moet er rekening mee houden dat er problemen kunnen rijzen met de terugvluch­t als iemand van het gezelschap ter plekke ziek wordt.

5. Vouchers of cash geld na geannuleer­de vlucht?

Reizigers zullen aarzelen een vlucht te boeken als ze niet zeker zijn of ze hun geld terugkrijg­en bij annulering­en. Op basis van een Europese richtlijn moeten ze de keuze krijgen tussen terugbetal­ing of een voucher en kunnen ze niet verplicht worden de voucher te aanvaarden. Diverse lidstaten omzeilen die wetgeving, omdat ze rekening houden met de liquiditei­tsprobleme­n van de luchtvaart­maatschapp­ijen. Maar ook burgers kunnen in deze tijden met liquiditei­tsprobleme­n kampen.

‘Reizigers in de EU hebben recht op een cash terugbetal­ing als de vliegtuigr­eis niet doorgaat’, zei Vestager. De Commissie raadt de maatschapp­ijen aan vouchers aantrekkel­ijker te maken en consumente­n zo te overtuigen voor die optie te kiezen. Dat kan door de waarde ervan te verhogen ten opzichte van de originele betaling. De vouchers moeten ook beschermd worden tegen de insolventi­e van wie ze uitgaf en terugbetaa­lbaar blijven als ze toch niet binnen de twaalf maanden opgenomen worden. De passagier moet de voucher ook kunnen overdragen aan iemand anders.

De Commissie zal er bij alle 27 EUlidstate­n per brief op aandringen dat ze de Europese regels inzake passagiers­rechten en pakketreiz­en respectere­n. ‘Een twaalftal lidstaten lijkt maatregele­n genomen te hebben die ingaan tegen die Europese wetgeving’, zei Europees commissari­s Didier Reynders, bevoegd voor consumente­nzaken. Het gaat onder meer om België (voor pakketreiz­en), Frankrijk en Italië. ‘Als ze niet snel hun wetgeving aanpassen, zullen we een inbreukpro­cedure overwegen’, aldus Reynders.

 ??  ?? De Italiaanse berggids Ernesto Cocchetti beklimt de muren van zijn huis, in plaats van een avontuurli­jke rots.
De Italiaanse berggids Ernesto Cocchetti beklimt de muren van zijn huis, in plaats van een avontuurli­jke rots.
 ?? Veel bedevaarde­rs zal Lourdes nog niet kunnen verwachten deze zomer. © af ??
Veel bedevaarde­rs zal Lourdes nog niet kunnen verwachten deze zomer. © af
 ?? © Luca Bruno/ap ??
© Luca Bruno/ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium