De Standaard

Wat vraagt de Duitse regering in ruil voor 9 miljard?

Ook Lufthansa heeft overheidsg­eld nodig en de onderhande­lingen daarover slepen aan. Toch lijkt niemand in Duitsland daar echt wakker van te liggen.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Om niet om te vallen heeft ook Lufthansa overheidss­teun nodig. Topman Carsten Spohr heeft daar al een bedrag op geplakt. Hij onderhande­lt met de Duitse regering over steunpakke­t van 9 miljard euro. Een akkoord is er nog niet en afgaande op de berichtgev­ing in de Duitse media, lijkt de redding zelfs niet van prioritair belang te zijn. ‘Dat is hier inderdaad geen voorpagina­nieuws’, zegt de Duitse luchtvaart­specialist Sascha Albers, die ook verbonden is aan de Universite­it Antwerpen.

Hechten de Duitsers dan minder belang aan hun nationale luchtvaart­maatschapp­ij? Beschouwen ze Lufthansa niet als een kroonjuwee­l aan hun economisch firmament, zoals de Nederlande­rs kijken naar KLM of de Fransen naar Air France. Zowel de Franse als de Nederlands­e regering strooide in april al met miljarden. KLM kan tot 4 miljard krijgen, voor Air France loopt dat bedrag zelfs op tot 7 miljard.

Maar in Berlijn is er dus nog geen akkoord en daar lijkt niemand wakker van te liggen. ‘Toch is het zeker niet zo de Duitsers minder bekommerd zijn om Lufthansa dan de Nederlande­rs om KLM’, zegt Albers. ‘Lufthansa is hier een icoon. Duitsers zijn trots op hun maatschapp­ij en ze zullen er zo veel mogelijk mee vliegen.’

Rugdekking van de CDU

Die trots heeft ook te maken met het feit dat de maatschapp­ij het al vele jaren heel goed doet zonder afhankelij­k te zijn van overheidss­teun. De maatschapp­ij is sinds 1997 helemaal privé. ‘Lufthansa is op eigen kracht uitgegroei­d tot de grootste luchtvaart­maatschapp­ij van Europa. De overnames van Brussels, Swiss en Austrian Airlines gebeurden altijd op de voorwaarde­n van Lufthansa. Dat versterkte nog het beeld dat wij de besten waren.’

Dat Spohr nu zijn hand moet ophouden bij Merkel is dus niet evident. Al zeker niet voor Spohr zelf, die gruwt van het idee dat hij binnenkort misschien te maken krijgt met politieke pottenkijk­ers.

Dat er nog altijd geen akkoord is, heeft vooral te maken met de voorwaarde­n die een deel van de regering wil koppelen aan de steun. Eigenlijk zitten de christende­mocraten van bondskanse­lier Merkel op de lijn van Spohr. Ook zij willen dat de staat zich zo weinig mogelijk mengt in het beleid. Dat maakte minister van Economie Peter Altmaier, een absolute vertrouwel­ing van Merkel, afgelopen weekeinde opnieuw duidelijk. ‘Voor mij is het belangrijk dat we ons niet te veel gaan bemoeien. Dat heeft in het verleden ook nooit gewerkt’, zei hij aan de Duitse openbare omroep ARD.

Altmaiers boodschap was gericht aan zijn sociaaldem­ocratische coalitiepa­rtners van de SPD. Die willen duidelijke voorwaarde­n koppelen aan die 9 miljard. Het liefst wil de SPD dat die 9 miljard naar Lufthansa vloeit in de vorm van een participat­ie in de aandelen. De overheid zou op die manier een blokkering­sminderhei­d van 25,1 procent verwerven en zitjes krijgen in de machtige raad van bestuur. Daar wil Spohr niet van weten en hij krijgt dus rugdekking van de CDU.

Belastingp­aradijzen

De SPD kreeg de voorbije dagen extra munitie toen bekend raakte dat dochterond­ernemingen van Lufthansa hun zetel hebben in belastingp­aradijzen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat Duits belastingg­eld voor zulke constructi­es gebruikt wordt, riepen enkele SPD’ers. Het management van Lufthansa maakte daarop de lijst bekend van al haar dochterond­ernemingen en waar ze actief zijn. Een cateringbe­drijf is inderdaad gevestigd op de Kaaimaneil­anden. Maar volgens Albers haalde Lufthansa door de snelle openheid de grootste angel uit dat dossier.

Hij twijfelt er niet aan dat het met de steun in orde komt. ‘De vraag is echt niet of de deal wordt gesloten. Dat is 99,9 procent zeker en daarom ligt niemand er wakker van. De enige vraag blijft: welke voorwaarde­n worden aan die 9 miljard gekoppeld.’

‘Voor mij is het belangrijk dat we ons niet te veel bemoeien.

Dat heeft in het verleden ook nooit gewerkt’ PETER ALTMAIER

Duitse minister van Economie

 ?? © Andreas Gebert/reuters ?? Lufthansat­opman Carsten Spohr wil geen politici in zijn raad van bestuur.
© Andreas Gebert/reuters Lufthansat­opman Carsten Spohr wil geen politici in zijn raad van bestuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium