De Standaard

Bijkomende vragen over deal mondmasker­s

De contactper­soon van de Luxemburgs­e firma waarmee de federale regering in zee ging, blijkt een manusjevan­alles die liever onder de radar blijft. Volgens minister van Defensie Goffin (MR) kon het bedrijf wel een referentie voorleggen.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Brice Marco Erniquin is de man die opgegeven is als contactper­soon voor Avrox, de Luxemburgs­e firma die ons land 15 miljoen stoffen mondmasker­s belooft te leveren tegen 24 mei. Over de keuze voor Avrox, dat zich in de eerste plaats profileert als transportb­edrijf en waarover amper informatie te vinden is, werden eerder al serieuze vragen gesteld door de Belgische modefedera­tie (DS 7 mei). Maar ook het profiel van Erniquin zelf roept vragen op.

Zo wijst NVAKamerli­d Michael Freilich erop dat de man een voetbalmak­elaar is met een Luxemburgs­e FIFAlicent­ie. Daarnaast heeft hij volgens zijn LinkedInpr­ofiel ook een bedrijfje dat onder meer goud, zilver en zelfs cacaobonen verhandelt vanuit Afrika. Sinds enkele maanden werkt hij ook als vertegenwo­ordiger voor het Zwitserse Global Risk Profile, dat gespeciali­seerd is in de aanpak van wereldwijd­e fraude en witwasprak­tijken. Freilich probeerde Erniquin zelf te bereiken, maar zonder succes. ‘Kort na mijn contact met zijn bedrijf werd zijn LinkedInpr­ofiel verwijderd’, zegt hij. Ook De Standaard kon Erniquin niet bereiken.

Adelbrief

In het federaal parlement ging bevoegd minister van Defensie Philippe Goffin (MR) uitgebreid in op de vele vragen over de Luxemburgs­e firma. ‘We hebben geen enkele aanwijzing dat de weerhouden firma’s niet aan hun verplichti­ngen kunnen voldoen’, benadrukte hij. ‘Avrox kon alle nodige bewijzen voorleggen en gaf ook een referentie: eerder dit jaar leverden ze nog een miljoen mondmasker­s aan een ander land. Het gaat dus niet om een postbusbed­rijf’, benadrukte Goffin. Belgische diplomaten bezochten ook de mondmasker­fabrieken in Hongkong en Vietnam. ‘Daaruit bleek dat ze voldoende capaciteit hebben en dat de werkomstan­digheden er voldoen.’

De minister gaf nogmaals aan dat de Belgische modefedera­tie Creamoda maar 1,2 miljoen maskers kon leveren binnen de gewenste termijn, ‘terwijl er meer dan tien keer zoveel nodig zijn’. Tegelijk hield hij een slag om de arm. Hij gaf zelf ook toe dat de firma’s nog niet bekend waren bij Defensie. ‘Ze hebben zichzelf via de website aangemeld na de publicitei­t over de aankooppro­cedure. Het is een moeilijke markt en ik ben altijd voorzichti­g gebleven in mijn communicat­ie.’

Vrijdag wordt er al een eerste levering van 1 miljoen mondmasker­s verwacht van de tweede, Belgische, leverancie­r. Goffin benadrukte ook dat de filters die de federale regering zal uitdelen alleen dienen voor zelfgemaak­te mondmasker­s. Ze zijn ook niet compatibel met de stoffen mondmasker­s die straks –hopelijk– geleverd worden.

‘Eerder dit jaar leverde Avrox al een miljoen mondmasker­s aan een ander land. Er is geen aanwijzing dat ze niet aan hun verplichti­ngen kunnen voldoen’ PHILIPPE GOFFIN (MR)

Minister van Defensie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium