De Standaard

Een miljoenens­tad testen in tien dagen: kan dat?

Na de constateri­ng van zes nieuwe covidgeval­len in Wuhan nam China een drastische beslissing. Alle elf miljoen de inwoners worden getest voor het eind van volgende week. Dat roept vragen op.

- GARRIE VAN PINXTEREN

PEKING I Wuhan wil ten laatste eind volgende week alle elf miljoen de inwoners van de stad testen op het coronaviru­s. Volgens officiële cijfers vielen er in de stad 3.869 coviddoden. 35 dagen lang werden geen nieuwe besmetting­en meer gemeld, maar zondag en maandag kwamen er toch zes nieuwe gevallen bij. Het wooncomple­x waar de ziekte nu is uitgebroke­n, is toevallig ook het complex dat de Chinese president Xi Jinping in maart bezocht.

Het eerste geval is een 89jarige man die op 17 maart koorts kreeg. Hij ging niet naar de dokter en is niet getest, maar herstelde thuis en knapte na tien dagen weer op. Eind april kreeg hij opnieuw ziektevers­chijnselen. Toen testte hij wel positief, wat op 9 mei officieel gemeld werd. Wellicht was hij in maart al besmet en kreeg hij na herstel opnieuw last van die eerdere besmetting.

Wu Zunyou, hoofd epidemiolo­gie van het Chinese Centrum voor Ziektebest­rijding, heeft op de staatstele­visie gezegd dat er in Wuhan meer van dit soort gevallen zijn. Peking denkt kennelijk dat dit vermeden had kunnen worden, want de partijsecr­etaris van het district waar het virus de kop opstak, is stante pede ontslagen. Hij zou slordig zijn geweest bij het voorkomen van de verspreidi­ng.

Mogelijk ging hij niet snel genoeg over tot isolatie van de patiënten. Of misschien verwijt de overheid hem dat hij alle zes gevallen aanvankeli­jk als ‘asymptomat­isch’ had geregistre­erd. Minstens drie van de zes mensen vertoonden wel degelijk ziektevers­chijnselen. Het is in het huidige politieke klimaat moeilijk voor een bestuurder om nieuwe besmetting­en eerlijk te melden. Peking is er erg trots op dat het de strijd tegen de ziekte in Wuhan gewonnen heeft. Maar 11 miljoen tests in tien dagen: kan dat überhaupt? Ter vergelijki­ng: de VS hebben tot nu toe ruim 9 miljoen mensen getest. Een deel van de bevolking van Wuhan is al getest: schattinge­n lopen uiteen van 1 tot 5 miljoen mensen. China produceert 4 miljoen testkits per dag, dus het materiaal is er in principe.

Geheime notitie

In een geheime notitie van de overheid van Wuhan is aan de districtsb­esturen gevraagd een plan te maken om de bewoners vóór eind volgende week te testen. Ouderen, kwetsbaren en mensen in dichtbevol­kte delen van de stad gaan voor. Mogelijk wordt uiteindeli­jk niet iedereen getest, maar blijft het beperkt tot die groepen.

Het voornemen om iedereen te testen, heeft misschien te maken met het feit dat niemand de officiële cijfers van Wuhan vertrouwt. Aanvankeli­jk zijn er wellicht veel mensen omgekomen bij wie de besmetting niet is vastgestel­d, maar die toch corona hadden. Dan is ook niet in kaart gebracht met wie die patiënten in aanraking zijn geweest. Mogelijk zijn daarom nog veel gevallen onontdekt. Als veel mensen alsnog besmet blijken, zou dat laten zien hoe hardnekkig de ziekte is. Het zou er ook op wijzen dat het virus zich bij het begin van de uitbraak al breed heeft verspreid. (nrc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium