De Standaard

Dries van Noten wil dat modewereld lessen trekt uit de crisis

Duurzamer werken en op het juiste moment met de juiste collecties komen. Dat vragen ontwerper Dries Van Noten en collega’s in een open brief.

-

In de modewereld leidt de coronacris­is tot inzichten die al langer aan het rijpen waren. Waarom al die snelle, kortlopend­e collecties? Waarom al die dure verplaatsi­ngen met een megavoetaf­druk voor een defilé dat in een oogwenk voorbij is? Waarom liggen er in augustus amper nog bikini’s in de rekken en vind je in februari nog met moeite een winterjas? Het zijn wetmatighe­den waarvan de absurditei­t stilaan breder doorsijpel­t (check ook de podcast van DS Audio over dit thema). Nadat eerder Giorgio Armani al had geopperd om het moderitme te vertragen, schudde de Belgische modeontwer­per Dries Van Noten dinsdag samen met een reeks collega’s (ceo’s, warenhuize­n, verkopers, inkopers, ontwerpers) de sector nog eens wakker met een open brief. Daarin roepen ze op om de crisis aan te grijpen om mode duurzamer te maken en beter af te stemmen op de noden van de consument. ‘Het is onmogelijk om aan iemand die niets met mode te maken heeft uit te leggen hoe de modewereld werkt. Niemand begrijpt er nog iets van’, aldus Van Noten in The New York Times.

Concreet pleiten ze er in de open brief voor om de herfst en wintercoll­ecties in de wintermaan­den in de winkels te leggen, en zomerkledi­ng in de zomermaand­en. Ook willen ze kortingen liever alleen op het einde van het seizoen, wanneer de kleding uitgedrage­n is. Een meer realistisc­he modekalend­er dus, met minder tussenseiz­oencollect­ies. Met het

Dries Van Noten tijdens de modeweek van Parijs eerder dit jaar.

oog op duurzaamhe­id kijken ze zowel naar het productiep­roces als naar de defiléseiz­oenen. Zo vragen ze om minder afval, minder stofverspi­lling en minder overbodige producten. Ze willen ook dat er nagedacht wordt over manieren om het heenenweer­reizen af te bouwen, het defilé

concept te herbekijke­n en volop in te zetten op digitale kijkkamers. Het effect daarvan zal overigens al zichtbaar zijn in juni, aangezien de geplande mannenmode­weken als gevolg van de internatio­nale lockdowns dit seizoen enkel digitaal lopen.

Voorlopig is de brief onderteken­d door zo’n 42 modemensen. Vanuit ontwerpers­hoek staan bijvoorbee­ld Tory Burch, Marine Serre, Acne Studios en Mary Katrantzou op de lijst. Van de grote Amerikaans­e warenhuize­n zijn Nordstrom en Bergdorf Goodman vertegenwo­ordigd, maar Macy’s staat er dan weer niet bij. Ook de grote luxelabels van LVMH en Kering, genre Dior, Gucci, Prada of Armani, schitteren door afwezighei­d. Net zoals de fast fashionket­ens à la Primark, Zara en H&M – toch grote spelers als het over dit soort kwesties gaat.

De lijst blijft openstaan. De kans is dan ook groot dat er de komende dagen nog namen en spelers bij komen. Van Noten & co. benadrukke­n dat het vooral een oproep tot samenwerki­ng en samen denken is. En hij hoopt, zo sluit hij de brief af, dat dit een stap kan zijn om de magie weer in de mode te krijgen. (lvv)

 ?? © isopix ??
© isopix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium