De Standaard

Onbelast bijverdien­en kan niet onbeperkt

- (zie hiernaast)

Flexijob. Bestaat al sinds 2016 in de horeca en sinds 2018 ook in de kleinhande­l. De inkomsten uit een flexijobco­ntract zijn vrijgestel­d van personenbe­lasting. Ze staan pro forma vermeld op uw inkomstenf­iche 281.10, maar u moet ze niet vermelden in uw belastinga­angifte. Opgelet: bij een flexijob kunt u geen aftrekbare beroepskos­ten inbrengen; dat kan alleen bij belastbare inkomsten.

Niet iedereen komt voor een flexijob in aanmerking. Het systeem is voorbehoud­en voor wie al een job heeft bij een andere werkgever (minimaal in een vier vijfde werkregime). Zelfstandi­gen zijn uitgeslote­n. Gepensione­erden mogen wel bijverdien­en in een flexijob, en zelfs onbeperkt, als ze ouder zijn dan 65 en een rust of overleving­spensioen genieten (idem voor wie nog geen 65 is, maar een beroepsloo­pbaan van 45 jaar achter de rug heeft). In alle andere gevallen moeten gepensione­erden zich houden aan strikte inkomensgr­enzen; bij een rustpensio­en (en zonder kinderlast) ligt de grens voor bijverdien­en op 8.393 euro bruto.

Plussen. Behalve het onbelast bijverdien­en via een erkend deelplatfo­rm zijn er nog twee andere formules: bijklussen via diensten aan burgers of voor een vereniging of sportclub. Wie dat wil doen, moet zich verplicht registrere­n op de overheidsw­ebsite bijklussen.be. Daar vindt u ook alle informatie over de toegelaten activiteit­en. Tot nog toe hebben ruim 24.000 burgers zich geregistre­erd, vooral voor een bijverdien­ste in een sportclub.

Net als bij de deeleconom­ie geldt hier een maximum van 6.250 euro aan bijverdien­sten. Bovendien geldt voor burgerdien­sten en vereniging­swerk ook nog eens een maandelijk­s plafond van 520,83 euro. Maar voor alle betaalde activiteit­en in een sportveren­iging is dat plafond op getrokken tot 1.041,60 euro. Alle bedragen horen thuis in de codes 1460/2460 in deel 2 van de aangifte, rubriek XV. Studentenj­ob. Schoolgaan­de jongeren kunnen vanaf hun 15de verjaardag tot maximaal 475 uur fiscaal voordelig bijverdien­en. De enige inhouding op hun loon is een verminderd­e sociale bijdrage van 2,71 procent, waardoor het brutoloon nagenoeg gelijk is aan het bedrag dat de student netto in handen krijgt. In 2019 mocht een jobstudent maximaal 12.657,14 euro bruto verdienen, zonder zelf belastinge­n te moeten betalen.

Niet vergeten: een jobstudent die onder de inkomensgr­ens blijft (en dus geen belastinge­n moet betalen), moet toch een eigen aangifte doen (en in rubriek IV code 1250 invullen). (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium