De Standaard

Eerste keer met mobiliteit­sbudget

-

De aangifte van dit jaar is de eerste waarin het mobiliteit­sbudget mee wordt verrekend. Met dat budget wil de overheid mensen ertoe aanzetten niet te kiezen voor een forse bedrijfswa­gen, maar op een milieuvrie­ndelijke manier naar het werk te trekken. Het budget bestaat eigenlijk uit drie aparte pijlers:

Wie een milieuvrie­ndelijkere bedrijfswa­gen kiest, wordt daarop belast als bij een gewone bedrijfswa­gen, maar het ‘voordeel van alle aard’ zal vaak wel lager zijn dan bij een gelijkaard­ige, maar meer vervuilend­e auto.

Het resterende budget kan u benutten voor milieuvrie­ndelijke transportf­ormules, zoals openbaar vervoer of een fiets. Op dit deel zijn geen belastinge­n en geen sociale bijdragen verschuldi­gd.

Op een eventueel restbedrag is alleen een socialezek­erheidsbij­drage van toepassing, maar het resterende bedrag is wel vrijgestel­d van belasting. Voor het mobiliteit­sbudget is geen aparte code ingevoerd, maar voor het luik van de bedrijfswa­gen geldt de aanpak zoals bij een ‘voordeel van alle aard’: in te vullen bij code 1250 of 1254, afhankelij­k van of u de wagen voor woonwerkve­rkeer, privéverpl­aatsingen of beide gebruikt. De overige twee pijlers (openbaar transport of fiets, en het restbedrag) zijn in principe vrijgestel­d. Het totaalbedr­ag vindt u op uw loonfiche (281.10), bij punt 26 h.

Of u ook code 1255, bestemd voor vrijstelli­ng van vergoeding­en voor woonwerkve­rkeer, mag invullen, hangt af van uw specifieke situatie. Het kan, maar u bekijkt best de uitzonderi­ngen, opgesomd in de toelichtin­g bij de aangifte. Het invullen van de gelijkaard­ige regeling ‘cash for car’ is eenvoudige­r. Als u een van de (weinige) betrokkene­n bent, moet u het bedrag uit punt 17 d van uw loonfiche inbrengen bij code 1254. (wle)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium