De Standaard

Bonnetjes opsparen is voor meesten niet meer nodig

-

Het blijft wachten op een grondige vereenvoud­iging van de belastinga­angifte, maar het gedoe met het opsparen van aankoopbon­netjes om beroepskos­ten te bewijzen is toch al grotendeel­s verleden tijd. En dat heeft alles te maken met een verhoging van de forfaitair­e beroepskos­ten. De fiscus veronderst­elt dat wie werkt ook kosten maakt, en die kunt u op twee manieren recuperere­n. Ofwel bewijst u die gemaakte kosten, of u neemt genoegen met de forfaitair­e kosten die de overheid voorstelt. En dat laatste is voor het overgrote deel van de belastingb­etalers de meest aantrekkel­ijke optie geworden. De belastingd­ienst aanvaardt dat van de eerste 16.033 euro die een werknemer verdient, zo’n 30 procent opgaat aan kosten. Dat komt erop neer dat iedereen die op jaarbasis meer dan dat bedrag verdient, een kostenforf­ait van 4.810 euro krijgt. Dat geldt dus voor zowat iedereen die voltijds werkt. U hoeft daarvoor niets te doen: de fiscus verrekent dit zelf. Wie ver van het werk woont, krijgt daar zelfs nog 75 tot 175 euro bovenop, afhankelij­k van de precieze afstand. Conclusie: u moet al heel veel kosten kunnen bewijzen om boven het forfait te klimmen. Onmogelijk is dat niet. Het woonwerkve­rkeer is traditione­el een belangrijk­e kostenpost. Maar om alleen met het woonwerkve­rkeer boven het forfait uit te stijgen, moet u eigenlijk al ruim 70 kilometer van het werk wonen, en 230 werkdagen per jaar tellen. Voor de meeste werknemers zal dat niet het geval zijn.

Laptop afschrijve­n

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkhe­den om beroepskos­ten in te brengen. Denk aan verplaatsi­ngen die u in opdracht van uw baas hebt gemaakt. Daarvoor geldt geen beperking van de kosten per kilometer. Als u thuiswerkt, kunt u een deel van de kosten van uw bureau inbrengen. Ook uw eigen laptop kunt u fiscaal afschrijve­n. Door de coronacris­is zou dat in de aangifte van volgend jaar allicht voor meer mensen de moeite kunnen lonen dan nu.

Als blijkt dat uw beroepskos­ten wel degelijk hoger zijn dan het forfait waar u wettelijk recht op hebt, dan dient u dat bedrag in te vullen in vak IV van de aangifte, bij code 1258/2258. Het is wel belangrijk dat u in de nota’s van de aangifte aangeeft hoe u bij dat bedrag bent gekomen, anders is de kans groot dat een controleur u meer uitleg vraagt, met bijbehoren­de vertraging in de afhandelin­g van uw dossier.

Hoe hoog is uw kostenforf­ait? Bereken het op standaard.be/forfait Simuleer een berekening van uw beroepskos­ten op standaard.be/beroepskos­ten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium