De Standaard

Pensioensp­aren kan op zesmaniere­n

Naast alle klassieke formules van pensioensp­aren vindt u dit jaar ook een nieuwkomer op het aangiftefo­rmulier: het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW).

-

De aangifteco­des voor de diverse formules van pensioensp­aren liggen verspreid over verschille­nde vakken in het aangiftefo­rmulier. In welk vak horen uw pensioenbi­jdragen thuis?

VAPW

De nieuwkomer van dit jaar is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). Deze formule is bedoeld voor werknemers die geen (of een beperkt) aanvullend pensioen opbouwen via hun werkgever. VAPWpremie­s worden door de werkgever ingehouden van het nettoloon van de werknemer en doorgestor­t naar een pensioenin­stelling die werd aangeduid door de werknemer.

In 2019 kon u via deze formule maximaal 3% van uw bruto bezoldigin­g (van 2017) laten opzijzette­n voor een aanvullend pensioen, met een minimum van 1.600 euro. De betaalde premies geven recht op een belastingv­erminderin­g van 30%. Keerzijde van de medaille: als u met pensioen gaat, wordt het opgebouwde kapitaal belast tegen 10%.

Hebt u vorig jaar op vrijwillig­e basis bijdragen laten inhouden voor het VAPW, dan moet u de belastingv­erminderin­g aanvragen via vak IV van de aangifte (wedden, lonen, ..) bij de aangifteco­des

1387/2387. U moet de belastingv­erminderin­g niet zelf berekenen, maar u mag de volledige premie aangeven. Het betaalde bedrag vindt u terug op uw fiscale loonfiche 281.10, naast de code 387.

Individuee­l pensioensp­aren

Voor het klassieke pensioensp­aren (via fonds of verzekerin­g) bestaan er twee fiscale plafonds: bedragen tot 980 euro (betaald in 2019) geven recht op een belastingv­erminderin­g van 30%. Voor stortingen tot 1.260 euro bedraagt de belastingv­erminderin­g 25%.

Op de belastinga­angifte vindt u in vak X één gemeenscha­ppelijke aangifteco­de 1361/2361 voor de twee varianten. Voor bedragen tot 980 euro past de fiscus automatisc­h de belastingv­erminderin­g van 30% toe. Is het aangegeven bedrag hoger, dan wordt de belastingv­erminderin­g berekend tegen 25%.

Jaarlijks vullen zowat 1,8 miljoen belastingp­lichtigen deze aftrekpost in, goed voor een bedrag van 570 miljoen euro.

POZ

Dit was een nieuwkomer op de aangifte van vorig jaar: de Pensioenov­ereenkomst voor Zelfstandi­gen zonder vennootsch­ap (POZ). Deze formule is alleen beschikbaa­r voor zelfstandi­gen die zonder vennootsch­ap werken. Ze is bedoeld als alternatie­f voor fiscaal voordelige pensioenop­bouw via een groepsverz­ekering of IPT, die enkel toegankeli­jk is voor zelfstandi­gen mét een vennootsch­ap.

POZbijdrag­en geven recht op een forfaitair­e belastingv­erminderin­g van 30%. Als zelfstandi­ge moet u uw POZbijdrag­en aangeven in vak X van de belastinga­angifte, rubriek D, codes 1342/2342.

VAPZ

Via het Vrij Aanvullend Pensi

oen voor Zelfstandi­gen (VAPZ) kunnen zowel zelfstandi­gen mét als zonder vennootsch­ap een aanvullend pensioenka­pitaal opbouwen. De betaalde bijdragen worden afgetrokke­n van uw beroepsink­omsten, zodat u niet alleen een belastingb­esparing realiseert, maar ook een besparing op uw sociale bijdragen.

U moet de betaalde bijdragen invullen in deel 2 van de belastinga­angifte. Afhankelij­k van uw beroepsact­iviteit vindt u de aangifteco­de terug in vak XVI (voor bedrijfsle­iders), XVII (voor zelfstandi­gen) of XVIII (voor vrije beroepen). Bedrijfsle­iders gebruiken code 1405/2405, zelfstandi­gen code 1606/2606 en vrijeberoe­pers code 1656/2656.

Langetermi­jnsparen

Stortingen voor een individuel­e levensverz­ekering komen onder bepaalde voorwaarde­n in aanmerking voor het federale belastingv­oordeel van het langetermi­jnsparen. Voor uw betalingen in 2019 ligt het plafond op 2.350 euro. Het belastingv­oordeel bedraagt 30% van de betaalde premie. Let wel op: u kunt dit voordeel slechts in beperkte mate combineren met de Vlaamse woonbonus.

Op uw belastinga­angifte moet u het gestorte bedrag aangeven in het federale luik van vak IX onder de codes 1353/2353 of 1354/2354.

Aanvullend bedrijfspe­nsioen

Houdt uw werkgever iedere maand een persoonlij­ke bijdrage in voor uw aanvullend bedrijfspe­nsioen (groepsverz­ekering)? Het betaalde bedrag vindt u op uw loonfiche en moet u invullen in

vak IV, bij code 1285/2285. U krijgt dan 30% van de betaalde premies terug.

Werkt u niet meer bij dezelfde werkgever, maar heeft u de groepsverz­ekering individuee­l voortgezet met persoonlij­ke premies? Dan gebruikt u de code 1283/2283.

Jaarlijks vullen zowat 1,8 miljoen belastingp­lichtigen de aftrekpost voor individuee­l pensioensp­aren in

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium