De Standaard

Dividenden: vorder de roerende voorheffin­g terug

-

Dividenden van aandelen genieten sinds vorig jaar een gedeelteli­jke vrijstelli­ng van roerende voorheffin­g. Dat voordeel werd ingevoerd om de grote bergen aan slapend spaargeld te activeren.

De vrijstelli­ng wordt niet toegepast bij de uitbetalin­g van de dividenden, maar moet door de belegger zelf worden aangevraag­d via de belastinga­angifte. Het vrijgestel­de bedrag is voor de aangifte van dit jaar opgetrokke­n tot 800 euro.

Opgelet: op uw aangifte moet u niet het bedrag van de vrijgestel­de dividenden aangeven, maar wel de roerende voorheffin­g die hierop (onterecht) werd ingehouden. Hoe gaat dat in zijn werk?

U mag zelf kiezen welke dividenden u voor dit voordeel in aanmerking neemt. Hebt u in 2019 voor ten minste 800 euro bruto dividenden ontvangen waarop 30% aan roerende voorheffin­g werd ingehouden, dan bedraagt de verrekenba­re roerende voorheffin­g 240 euro. Dit bedrag (240 euro) moet u invullen in vak VII, bij code 1437/2437. Hebt u voor minder dan 800 euro aan bruto dividenden ontvangen, tel dan op hoeveel roerende voorheffin­g er in totaliteit werd ingehouden en vul dat bedrag in.

Belangrijk om te weten:

• Voor gezamenlij­ke portefeuil­les kunnen beide partners dit voordeel claimen.

• De banken leveren geen fiscale attesten af. U moet de vrijstelli­ng zelf berekenen en de bewijsstuk­ken bijhouden, zodat u ze bij een controle kunt voorleggen.

• Deze belastingv­erminderin­g geldt alleen voor aandelen. Beleggings­fondsen en juridische constructi­es, zoals stichtinge­n of trusts, zijn uitgeslote­n. (fdc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium