De Standaard

Wat zijn de spelregels bij een tweede woning?

-

Wie behalve zijn gezinswoni­ng nog een tweede verblijf bezit, moet specifieke codes invullen.

In het tweede deel van vak IX (federaal) kunt u terecht om de kosten te recuperere­n van hypotheekl­eningen die u bent aangegaan voor de aankoop of bouw van een ‘tweede’ woning. Hierbij geldt de basisregel dat het niet om uw hoofdverbl­ijfplaats gaat, dus niet om de gezinswoni­ng, maar om een tweede verblijf (waar u occasionee­l verblijft) of om een woning die u (permanent) verhuurt als opbrengste­igendom.

Op kredieten voor een tweede woning of een investerin­gspand geldt de federale fiscalitei­t, zeg maar de ‘federale woonbonus’. Dat is ook het geval wanneer u nog een lening hebt lopen uit de periode tussen 2005 en 2013 die bedoeld was voor uw toenmalige enige en eigen woning, maar die u intussen niet meer zelf bewoont en doorverhuu­rt. Deze federale woonbonus blijft voorlopig bestaan, van een afschaffin­g is nog geen sprake.

U vult de intresten in bij de code 1146/2146 en de kapitaalaf­lossingen bij 1358/2358.

In de praktijk kan de omvang van deze federale belastingv­erminderin­g een tegenvalle­r blijken. De federale woonbonus moet immers altijd voorrang geven aan een regionale korting. Als u dus vorig jaar ook kredietafl­ossingen hebt gedaan voor uw eigen (gezins)woning, en de Vlaamse woonbonus wil genieten, dan zal dat voordeel in mindering worden gebracht van de federale korting. Mogelijk ‘eet’ de regionale belastingv­erminderin­g al de hele korf aan aftrekbare kosten op en blijft er geen ruimte over voor de federale korting.

Huurinkoms­ten

Hier zijn verschille­nde scenario’s mogelijk:

U bent eigenaar van een vakantieve­rblijf, bijvoorbee­ld in de Ardennen, dat u niet verhuurt: u vult het nietgeïnde­xeerde kadastraal inkomen (KI) in bij vak III, code 1106/2106.

Als u deze tweede woning gebruikt voor beroepsdoe­leinden, moet u het KI invullen bij code 1105/2105.

Als u uw tweede woning verhuurt voor privégebru­ik, gelden de regels uit de eerste situatie. Op de werkelijke huurinkoms­ten wordt geen belasting geheven. Gaat het om een profession­ele huurder, dan moet u de huurinkoms­ten wel aangeven bij code 1110/2110. Voor een tweede woning in het buiten

land gelden specifieke regels. (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium