De Standaard

De fiscus betaalt mee

Een aantal (gezins)uitgaven geeft u aanspraak op een belastingk­orting. Dit zijn de belangrijk­ste mogelijkhe­den.

- JOHAN RASKING

Kinderopva­ng

(Vak X, code 1384)

Per dag betaalde kinderopva­ng kunt u maximaal 11,20 euro aan kosten inbrengen. Dit bedrag is ongewijzig­d gebleven in vergelijki­ng met de aangifte van vorig jaar. Hierop geldt een belastingv­erminderin­g van 45 procent (of 5,04 euro per dag). Het kan gaan om de kosten van een crèche of onthaalmoe­der, maar ook om voor en naschoolse opvang of een zomerkamp. Het lidgeld van een jeugdbeweg­ing kunt u niet inbrengen.

Alle kosten voor kinderen jonger dan 12 jaar – bij kinderen met een handicap is dat 18 jaar – kunnen worden ingebracht. De fiscus kijkt naar de leeftijd van uw kind op het moment van de opvang. Werd uw kind 12 jaar op 1 juni 2019, dan kunt u alleen de kosten van de eerste vijf maanden inbrengen.

Ruim een half miljoen ouders brengen deze kosten van kinderopva­ng in, maar, opgelet: het kan voordelige­r zijn om dat niet te doen. Als u een kind hebt jonger dan drie jaar dat weinig naar de opvang is gegaan, bent u wellicht beter af door gebruik te maken van de mogelijkhe­id tot verhoging van de belastingv­rije som met 590 euro. Hiermee spaart u minimaal 147 euro aan belastinge­n uit. Als u voor deze optie kiest, moet u dat melden in vak II, B.

Adoptiekos­ten

(Vak X, code 1341) Ouders die een kind hebben geadopteer­d, kunnen de gemaakte dossierkos­ten in rekening brengen, op voorwaarde dat de procedure is verlopen via een erkende adoptiedie­nst. Voor de berekening van de kosten mag u een periode van vijf jaar teruggaan in de tijd, tot aan de succesvoll­e beëindigin­g van de adoptiepro­cedure in 2019. Concreet: tot 1 januari 2014.

Tel alle kosten op en neem daarvan 20%: dat bedrag mag u aangeven, met een maximum van 6.280 euro. U kunt niet alleen administra­tieve kosten inbrengen, maar ook de reiskosten naar het land van herkomst van het adoptiekin­d (één heen en terugreis van beide ouders) en de verblijfsk­osten in dat land.

Giften

(Vak X, code 1394)

Wie geld heeft geschonken aan een goed doel, kan via de belastinga­angifte tot 45 procent van het geschonken bedrag recuperere­n. Uw gift moet minstens 40 euro bedragen en u moet beschikken over een fiscaal attest dat door het goede doel is afgeleverd. Dat kan alleen door een erkende instelling. Op de website van de FOD Financiën kunt u de lijst met erkende instelling­en raadplegen. Ruim 800.000 belastingp­lichtigen trekken giften af van hun belastinge­n, voor gemiddeld 113 euro per aangifte.

Dienstench­eques

onale bevoegdhei­d. De hoogte van de belastingv­erminderin­g is anders in Vlaanderen dan in Brussel.

Wie in Vlaanderen woont, geniet een korting van 30 procent – of van 2,70 euro per cheque van 9 euro (aankooppri­js). Die korting geldt op maximaal 167 aangekocht­e dienstench­eques, of een maximaal aankoopbed­rag van 1.500 euro. Er is een mogelijkhe­id om deze fiscale aftrek te optimalise­ren. Hiervoor moeten beide partners elk apart (op eigen naam) cheques aankopen tot het maximumbed­rag, zodat zij elk de korting kunnen krijgen.

Het is de laatste keer dat er in Vlaanderen een korting van 30 procent wordt toegekend. Bij de volgende aangifte (in 2021) wordt dat 20 procent. Dan komt de Vlaamse overheid in de buurt van de Brusselse regeling, waar nu al een beperkte korting van 15 procent van kracht is. In Brussel bedraagt de fiscale korting dus 1,35 euro per cheque (met een totaal van 163 cheques).

Rechtsbijs­tandsverze­kering

(Vak X, codes 1344, 2344) Om het afsluiten van een verzekerin­g voor rechtsbijs­tand te promoten, heeft de federale overheid vorig jaar een nieuwe belastingv­erminderin­g ingevoerd. De maatregel is ingegaan op 1 september 2019 en slaat – wat deze aangifte betreft – dus op de premie(s) die u in de laatste vier maanden van 2019 hebt betaald voor uw rechtsbijs­tandsverze­kering. U kunt maximaal voor 310 euro aan betaalde premies indienen, en daarop geldt een korting van 40 procent (of 124 euro).

Opgelet: voor deze belastingk­orting moet u een aparte polis voor rechtsbijs­tand afsluiten! Het is niet voldoende om een auto of brandverze­kering te hebben waarin een aanvullend­e waarborg van rechtsbijs­tand is opgenomen.

Ruim 800.000 belastingp­lichtigen trekken giften af van hun belastinge­n, voor gemiddeld 113 euro per aangifte

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium