De Standaard

Niemand durft de fiscale koterijen te slopen

Billijk, transparan­t en eenvoudig. Aan die voorwaarde­n zou ons belastings­ysteem moeten voldoen. In werkelijkh­eid is het ondoorzich­tig en complex, waardoor het onrechtvaa­rdig aanvoelt.

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

Een jaar zonder regering heeft soms ook zijn voordelen. Dankzij de politieke stilstand is er dit jaar bijna niets veranderd aan de belastinga­angifte. Ze blijft een ongelofeli­jk kluwen, maar het kluwen is gelukkig niet groter geworden. Zonder bouwheer zijn de werken aan de fiscale koterijen stilgevall­en.

De enige opvallende nieuwighei­d is de belastinga­ftrek van de premie voor een rechtsbijs­tandsverze­kering. Nog een restant van de regeringMi­chel. Die maatregel is typisch. De politieke klasse is al decennia in de verleiding om via belastingv­erminderin­gen het gedrag van de burgers te sturen. Daarnaast dienen ze als ventiel voor de hoge belastingd­ruk. Een ventiel waar alle mogelijke lobbygroep­en gretig aan draaien.

Hoewel sommige koterijen intussen een onbewoonba­re bouwval zijn geworden, worden ze om een onverklaar­bare reden niet afgebroken. De zogenaamde ‘butlerkort­ing’ (DS 8 februari) is hiervoor exemplaris­ch. Wie een butler, chauffeur, kok, tuinier of verplegend personeel in dienst neemt voor privégebru­ik, geniet een fiscaal voordeel van 2.352 euro op het loon dat hij/zij uitbetaalt. Amper 187 belastingp­lichtigen maken hiervan gebruik. Toch zal ook u code 1389 op uw belastinga­angifte zien staan.

Zo staan er tal van nauwelijks gebruikte codes in de belastinga­angifte, leert een recent rapport van de Hoge Raad van Financiën (HRF). Intussen worden in 82 procent van de belastinga­angiftes slechts twintig van de meer dan achthonder­d codes ingevuld.

Naast de talloze belastingv­erminderin­gen genieten heel wat beroepsgro­epen een uitzonderi­ngsregime, op hun maat, om de hoge belastingd­ruk te milderen. Denk maar aan het gunstregim­e voor de diamantsec­tor en de sporters. En wie uit de boot valt voor een van die uitzonderi­ngsregimes, kan terugvalle­n op een van de vele fiscaalvri­endelijke vermomming­en voor het loon. De salariswag­en blijft daarbij het belangrijk­ste masker, maar het loon neemt ook meer en meer de vorm aan van laptops, iPads, fietsen, verzekerin­gen en zelfs extra vakantieda­gen. Zo ontvangen intussen al een miljoen Belgen voor een waarde van 3 miljard euro aan gemaskeerd loon.

De fiscus doet zijn best om de belastingp­lichtige te behoeden voor dat kluwen door zoveel als mogelijk een op voorhand ingevulde aangifte aan te bieden. Maar dat is niet meer dan het verhullen van de onmacht om het hele systeem grondig te vereenvoud­igen. Bovendien twijfelen volgens de HRF heel wat belastingp­lichtigen aan de juistheid van de vooraf ingevulde gegevens: betaal ik niet te veel? De complexite­it werkt die onzekerhei­d in de hand.

De oplossing lijkt nochtans eenvoudig. Schrap al die uitzonderi­ngen en verlaag de belastingt­arieven. Maar zo simpel is het niet. Tien experts van de Hoge Raad van Financiën bogen zich meer dan twee jaar over een grondige hervorming. Resultaat: een rapport van 370 bladzijden met talloze berekening­en, maar zonder conclusie. Het rapport eindigt zelfs met een ruzie tussen de experts over hoe de personenbe­lasting van de toekomst er moet uitzien. De gedachte dat bij het schrappen van al die belastingv­erminderin­gen niet iedereen exact evenveel als nu op de rekening krijgt, is voor sommige experts ondraaglij­k. ‘Als iedereen zich vastklampt aan zijn fiscaal voordeeltj­e, verandert er nooit iets’, reageerde de Gentse professor Mark Delanote, een van de tien experts, ontgoochel­d in deze krant.

De grote big bang van ons belastings­ysteem is dus niet voor morgen. Als de experts al ruziën, hoe kunnen we dan verwachten dat politici het eens geraken over en de moed vinden voor een grondige hervorming? Soms is die moed er wel. De Vlaamse regering verraste eind vorig jaar met de afschaffin­g van de woonbonus. Maar omdat de afschaffin­g alleen geldt voor nieuwe leningen, duurt het nog een generatie voor die codes uit uw aangiftefo­rmulier verdwijnen.

De enige opvallende nieuwighei­d is de belastinga­ftrek van de premie voor een rechtsbijs­tandsverze­kering

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium